Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Gouda bij kaarslicht, de mooiste avond van het jaar

Is er een mooiere plek om in kerstsfeer te komen, dan in Gouda bij Kaarslicht? Ik betwijfel het….

Gouda bij kaarslicht

59 edities van de kaarsjesavond gingen aan me voorbij, maar gisterenavond was ik er bij, bij de 60e editie van Gouda bij kaarslicht. Ondanks de regen en de kou staan op de Markt – gehuld in regenjassen en ‘gewapend’ met bontgekleurde paraplu’s – toeschouwers rijendik, geduldig achter de dranghekken te wachten tot hét gaat beginnen. Tot wat gaat beginnen? Totdat de kaarsjes van de metershoge kerstboom uit Noorwegen, die pronkt voor het laat-gotische Stadhuis, aangestoken worden.
Gouda_bij_Kaarslicht_afwachten

Kerstsfeer

Tegen zes uur ’s avonds arriveer ik in een nat Gouda. Het is donker en guur, maar gezellig. Vanaf de parkeerplaats struin ik samen met vriendlief naar de Markt. WauW! De lichten op en rond het plein zijn gedoofd. Geen gloeilampen, de ramen worden gesierd door kaarsen. Naar verluidt branden enkel al in het historische Stadhuis niet minder dan 1.500 echte kaarsen. Wat is dit een fraai gezicht!

Het programma

“It’s the season to be jolly…..” klinkt er uit de instrumenten van Brassband Schoonhoven.  Wanneer het de beurt aan stadsbeiaardier Boudewijn Zwart is, neuriën de aanwezigen zachtjes mee met de herdertjes die lagen bij nachten. Een groep dames met gouden keeltjes doet eenieder de kou vergeten, met prachtige gospel liederen.
Gouda_bij_Kaarslicht_60_jaar

De geboorte van Jezus

“In die tijd kondigde keizer Augustus een decreet af dat alle inwoners van het rijk zich moesten laten inschrijven. Deze eerste volkstelling vond plaats tijdens het bewind van Quirinius over Syrië. Iedereen ging op weg om zich te laten inschrijven, ieder naar de plaats waar hij vandaan kwam. Jozef ging van de stad Nazaret in Galilea naar Judea, naar de stad van David die Betlehem heet, aangezien hij van David afstamde, om zich te laten inschrijven samen met Maria, zijn aanstaande vrouw, die zwanger was. Terwijl ze daar waren, brak de dag van haar bevalling aan, en ze bracht een zoon ter wereld, haar eerstgeborene.” – Kerstverhaal Lucas 2:1-21

Burgemeester Milo Schoenmaker leest traditiegetrouw het kerstverhaal voor. Dit is het teken dat het echt niet lang meer duurt eer de lichtjes zullen gaan schijnen. Tien, negen, acht, zeven, zes, vijf, vier, drie, twee, een. Pats! Tienduizend  lichtjes schitteren in de enorme kerstboom, die Gouda van haar van zusterstad Kongsberg ieder jaar mag ontvangen.

Goudse kaarsjes

Ter gelegenheid van deze 60e editie van Gouda bij Kaarslicht, brengt de stad in beperkte oplage een boekje uit. Een speciaal deel  in de bekende reeks van de zogeheten Gouden Boekjes. ‘De Goudse Kaarsjes’, zoals de titel van het boekwerkje luidt, is geschreven en geïllustreerd door, in Gouda opgegroeide, kinderboekenschrijver en illustrator Harmen van Straaten. Grappig detail: Het boekje is er in het Nederlands en Noors, zodat kinderen in beide zustersteden leren over de band tussen de steden en het verhaal over de boom die vanuit Noorwegen naar Gouda reist.
Gouda bij kaarslicht

Gouda bij kaarslicht WINACTIE

Wil je een exemplaar van Het gouden Boekje: De Goudse kaarsjes? Doe mee aan de winactie en wie weet ontvang jij het leuke verhaal in je brievenbus. Wat moet je doen om dit collectors item te bemachtigen?

  • Vertel me waarom juist bij jou dit boekje in de kerstperiode niet in je boekenkast mag ontbreken?. Om het overzichtelijk te houden ontvang ik de reacties graag hier op OmniTraveler.nl als comment
  • Verder zou ik het leuk vinden als je me volgt op Twitter of Instagram
  • Meedoen kan tot en met vrijdag 18 december 2015 12.00 uur

Was jij al eens bij Gouda bij kaarslicht? Mooi he?

➡️ Lees ook: Historisch Gouda

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Deze Goudse heeft als vrijwillige ehbo’er in de omliggende straten gepatrouilleerd en daardoor het ontsteken van de boom gemist. Wordt dat beloond met een Gouden Boekje? 🙂

    1. Beste Marja, wie weet? Aanstaande vrijdag weet je meer. Tot die dag mogen anderen ook nog een kans wagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *