Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wandelen en fietsen in de Franse Ardennen

Dit wil je: Wandelen en fietsen in de Franse Ardennen

Onder het genot van een goed glas Champagne, liet ik me op de Fiets & Wandelbeurs in de Amsterdamse RAI bijpraten over de mogelijkheden voor wandelen en fietsen in de Franse Ardennen.

Eerste kennismaking met de Franse Ardennen

November 2013 maakte ik voor de eerste keer kennis met de Champagne-Ardennenstreek. Ik genoot met volle teugen – ondanks af en toe een spat regen – van de prachtige natuur, de vriendelijke Fransen – ja ze bestaan heus wel – en natuurlijk de heerlijke bubbels. Lac du Der maakte het meeste indruk op me. Een van de grootste stuwmeren van Europa, in mijn geboortejaar (1974) aangelegd voor het reguleren van de Marne rivier, zodat Parijs geen last meer zou hebben van overstromingen. In de vroege ochtendkou, banjer ik langs de oevers om de duizenden kraanvogels, die hier tijdens hun trek naar warmere oorden aanleggen, te bewonderen. Hier was het dat ik dacht, wat zou het gaaf zijn om hier in de omgeving eens een keer te wandelen of te fietsen.

Lees ook: Truffels eten in Frankrijk, eerst jagen, dan smullen

Wandelen en fietsen in de Franse Ardennen

Een korte presentatie leert me dat er meer dan 5.000 kilometer aan wandelpad ligt in deze prachtige – en lekker dichtbij – regio. Een van de routes naar Santiago de Compostella trekt zelfs door dit gebied. De streek, met haar gevarieerde landschap, trekt elk jaar meer en meer wandelaars. De populariteit neemt duidelijk toe.
Niet alleen wandelen is een favoriete vrijetijdsbesteding, ook de fietsliefhebber komt hier gemakkelijk aan zijn (of haar natuurlijk) trekken. Wat is zelf wel een leuke combinatie vind, de fiets-trein combinatie, gemak dient de mens. Maar wat me het meest fantastisch lijkt, fietsen tussen de wijnranken. Dat lijkt me echt spectaculair.

Wandelen en fietsen in de Franse Ardennen
Wandelen en fietsen in de Franse Ardennen

Een paar tips omtrent Wandelen en fietsen in de Franse Ardennen:

Een paar praktische tips die ik experts mee geven:

  • Je eigen fiets kan eventueel thuisblijven op veel – eigenlijk steeds meer – plekken is fietshuur mogelijk. Beter nog er bestaat een netwerk van fietsverhuurders, waar je ’s ochtends een fiets kunt huren in plaats A en aan het einde van de dag in kunt leveren in plaats B. Geen noodzaak tot het rijden van een rondje, maar pick-up en drop-off as you please.
  • Ben je wel enthousiast maar misschien niet zo sportief aangelegd – hoewel veel fietsroutes over vlakke stukken gaan – huur dan een E-bike. Ik maakte kennis met dit fenomeen tijdens een fietstocht in Taiwan, ik kan je verzekeren, zonder enige moeite vlieg je over het asfalt.
  • Onderweg overnachten doe je bij les Ardennes a Velo, accommodaties met goede fietsvoorzieningen
  • Oh en even off-topic, wel enthousiast maar is wandelen en fietsen in de Franse Ardennen niet helemaal je ding? Ga dan eens op pad met een ezel, een go-kart of een Segway.
  • De brochure Wandelen en fietsen in de Franse Ardennen 2015, zie afbeelding, staat vol met voorbeeldroutes en leuke tips & adresjes. Bekijk de folder hier online.

Net als ik enthousiast geworden? Wanneer gaan we?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *