Zoek
Sluit dit zoekvak.

Fotograferen op reis | Zo kom je met de mooiste foto’s thuis

fotograferen op reis

Ik ga op vakantie en neem mee….. Een fotocamera. Fotograferen op reis, het lijkt soms zo gemakkelijk, totdat je de resultaten eens nader bekijkt. Waarom zien de beelden van een ander en toch beter uit dan die van jou? Team OmniTraveler geeft je een paar simpele tips om de vastgelegde herinnering aan je gemaakte reis, visueel net wat aantrekkelijker te maken.

Fotograferen op reis: Zet de wekker

The early bird catches the worm. Ken je dat gezegde? Wie er vroeg bij is, zit gebakken, zouden wij zeggen. Iets wat voor fotograferen op reis zeker op gaat. Je maakt het mooiste beeld in de ochtend. De schaduwen zijn dan – net als aan het einde van de dag, overigens – lang en dat geeft mooie effecten. Probeer het maar eens uit. Zet het alarm op je telefoon om jezelf eraan te herinneren met je camera op pad te gaan. Bijkomend voordeel, op deze tijdstippen is het doorgaans ook een stuk minder druk bij populaire bezienswaardigheden. Iets wat je foto doorgaans extra ten goede komt.

camera

Gebruik het compositieraster op je camera

In de tijd van de Kodak wegwerpcamera was het altijd maar afwachten met wat voor materiaal je uiteindelijk huiswaarts keerde. Met de geavanceerde camera’s van tegenwoordig, wordt een goede plaat schieten al een stuk eenvoudiger. Zet zeker het compositieraster van je camera aan en speel met de ruimte die je wil vastleggen. Je zult zien dat een foto waar de Taj Mahal precies in het midden staat, minder interessant is, dan een foto met een minder voor de hand liggende compositie.

Fotograferen is een fysieke aangelegenheid.

Geef maar eerlijk toe. Als je een foto maakt, heb je je camera voor je snufferd en sta je rechtop ten opzichte van wie of wat je wil vastleggen. We hebben gelijk, toch? Fotograferen op reis – en elders overigens ook – vraagt soms wat fysieke inspanning. Klim eens op een muurtje, zak eens door je hurken en krijgt direct een heel ander beeld. Mooier en doorgaans ook een stuk unieker. Daarna heb je dan wel een koel drankje of een ijsje verdiend. Vraag is alleen, hoe ga je dat op beeld vastleggen…..

Fotograferen op reis: Niet bewegen

Niet bewegen is misschien een beetje erg plastisch uitgedrukt, maar een goede foto, is een scherpe foto. Een scherpe foto krijg je door je camera zo stil mogelijk te houden. Gebruik hiervoor een statief en gebruik zeker ook de instellingen van je camera die ongewenste blur zoveel mogelijk tegengaan.

foto's maken met statief

Bewerken mag

Misschien ken je wel de hilarische foto’s van mensen die iets te enthousiast met een filter of fotoshop in de weer zijn geweest, waardoor je de realiteit met een verrekijker moet zoeken. Met zulke foto’s wil niemand thuiskomen. Toch is het zeker geen schande om je foto’s hier en daar te bewerken. Adobe Lightroom of Luminar zijn fijne programma’s om je plaatjes net een beetje mooier te poetsen.

Succes en veel fotografie plezier toegewenst tijdens je volgende reis.

Lees ook

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *