Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zo raak je nooit meer je vakantiefoto’s kwijt

Zo raak je nooit meer je vakantiefoto's kwijt

Het is een van de grootste angsten van iedereen die reist. Je duwt op een verkeerd knopje op je camera en al je bent al je vakantiefoto’s kwijt.

Vakantiefoto’s kwijt!

Tijdens het reizen maak ik altijd ontzettend veel foto´s. Foto´s zijn één van de grootste schatten, net als natuurlijk je herinneringen, die je kunt hebben van reizen. En om te zorgen dat je niet je vakantiefoto’s kwijt raakt, is het belangrijk om goede back-ups te maken.

Eenmaal thuis, probeer ik ook altijd fotoboeken te maken waar ik regelmatig door blader. Gewoon om aan dat gevoel dat ik had op vakantie of tijdens het reizen terug te denken. En als je eens online gaat kijken, zie je dat er tegenwoordig veel meer mogelijk is om blijvende herinneringen van je vakantiefoto´s te maken. Een online drukker biedt vele foto producten. Je kunt bijvoorbeeld ook een mooie foto op canvas of foto op aluminium laten drukken.

Zo raak je nooit meer je vakantiefoto's kwijt

Maak Back-ups

Zowel tijdens het reizen als wanneer je eenmaal thuis bent, is het aan te raden om je foto´s op meerdere apparaten te bewaren. Zo voorkom je dat als bijvoorbeeld je computer crashed je al het beeldmateriaal kwijt bent. Of dat je geen kopie hebt als je jouw telefoon of camera verliest onderweg. Graag zet ik enkele tips op een rijtje om je foto´s voor altijd te bewaren.

Selecteer welke foto´s je wilt bewaren

In dit digitale tijdperk is het erg makkelijk om foto na foto te schieten. Herinner je nog de tijd dat we met fotorolletjes werkten en je heel selectief foto´s maakte omdat je daarna kosten voor ontwikkelen had? Met een digitale camera of telefoon heb je dit probleem niet meer. Een gevolg is dat je van een reis soms wel honderden foto´s hebt. Voordat je een back-up gaat maken van foto´s is het aan te raden om hier een selectie in te maken. Zoek de beste foto´s uit en gooi foto´s die bijvoorbeeld slecht gefocust zijn gelijk weg.

Waar sla je de foto´s op

Beslis waar je de foto´s gaat opslaan. Kijk hier ook naar het maken van back-ups. Je kunt de foto´s bijvoorbeeld op je computer of laptop opslaan. En daarna back-ups maken. Een externe harde schijf, in the cloud, Google-Drive en Dropbox zijn veelgebruikte manieren voor het bewaren van een back-up.

Bepaal het formaat waarin je de foto´s opslaat

Al tijdens het maken van een foto geef je deze een formaat mee. Veelgebruike bestandformaten zijn RAW, JPEG en TIFF. Een RAW-bestand kun je zien als een onbewerkt bestand waarbij alle afbeeldingsgegevens bewaard worden. Dit formaat is heel geschikt als je foto´s wilt bewerken. JPEG is een standaard bestandsformaat waarbij de camera het beeld comprimeert zodat het minder ruimte inneemt in het geheugen. De afbeeldingen kunnen vervolgens op elk apparaat bekeken worden en met een programma als Photoshop kun je deze nog bewerken. Een TIFF-formaat wordt steeds vaker gebruikt. Dit formaat heeft twee belangrijke voordelen ten opzichte van JPEG: je kunt verliesvrije compressie gebruiken en de gegevens behouden in 16 bits per kleurkanaal (JPEG gebruikt 8 bits).

Organisatie van foto´s

Om foto´s snel terug te kunnen vinden en niet te vergeten wanneer welke foto gemaakt is, is het slim om de foto’s in mappen te organiseren. Je kunt dit per jaar organiseren of bijvoorbeeld per evenement of bezochte landen / plaatsen. Kies een organisatiestructuur en wees hier consequent in.

vakantiefoto's kwijt

Zo raak je nooit meer je vakantiefoto’s kwijt

Zorg dat je de vakantiefoto’s van jouw reizen en trips niet verliest. Maak back-ups en laat je foto´s afdrukken om er dagelijks van te kunnen genieten. Hoe ga jij om met de foto’s die je tijdens jouw reizen maakt?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

  1. Ja ik vind dat altijd zo eng. Op wereldreis hadden wij een Google Drive en een externe schijf gekocht op alles op te bewaren. Thuis hebben wij nog een extra schijf voor de zekerheid, je zou maar alles kwijt raken.

  2. Ik ben ook altijd fanatiek aan het back-uppen op reis. Het laatste wat je wil is dat je je foto’s kwijtraakt! Al vergeet ik ze vervolgens vaak af te drukken, dat is dan ook weer jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *