Zoek
Sluit dit zoekvak.

El Patio Pintxos y Vinos, een stukje Spaans Baskenland in Breda

El Patio Pintxos y Vinos

Afgelopen zomervakantie (juli 2017) opende El Patio haar deuren. Een stukje Baskenland in Breda.

Van El Mundo naar El Patio

Op de plek waar jarenlang tapasbar El Mundo huisde, tref je tegenwoordig El Patio. Ook een Spaans georiënteerd eettentje, echter hier geen tapas op de menukaart, maar pintxos. “Een pintxo is één klein gerechtje, vaak geserveerd op een stukje brood. Dat kan vlees zijn of vis of salade of een combinatie”, legt eigenaar Boogaard in een artikel in dagblad BNdeStem uit.
Nederland Breda El Patio

Prikkers tellen

Het systeem bij El Patio is eenvoudig. Je kiest je warme en/of koude pintxos uit. Elk hapje is voorzien van een prikkertje. Er zijn vier varianten te onderscheiden. De kleuren geven niet aan of je hapje vlees, vis of vega is. Nee, het duidt aan hoeveel je versnapering kost. Wie zijn kosten gedurende de avond in de gaten wil houden, houdt het aantal stokjes dan ook scherp in de gaten. Een gele prikker te pakken?Dan kost je € 2,-. Voor rood is een prijs van € 3,- van kracht. Oranje en Blauw kosten je respectievelijk €3,50 en € 4,00. Handig? Eerlijk? Ik heb gewoon gepakt wat me lekker leek en me totaal niet laten leiden door de kleur/prijs van het lekkers dat er verkrijgbaar was.

Kennismaking

Omdat ik tijdens de opening vakantie vierde op Bali, stap ik in oktober pas binnen bij deze nieuwe zaak. Het is vrijdagavond en de tent is goed gevuld. Even is het me niet geheel duidelijk wie klant is en wie personeel. Aangezien zowel beiden door de zaak lopen en de bediening geen uniform draagt. Wat onwennig stiefelen vriendlief op de goedgevulde bar vol pintxos af.

https://www.instagram.com/p/BaBzQKjlQWU/?hl=nl&taken-by=evahopstaken

Mijn bordje vul ik met een pintxo met schapenkaas, kip en een spies met ham en een tomaatje. De ober doet een suggestie voor de wijn. Het wordt een Castano ‘Hecula’, een aanrader. Terwijl we wachten op onze ‘borrelplank’  Iberico Bellota
met brood, tomaten salsa en olijfolie, loopt het personeel rond met warme pintxos, recht uit de keuken.

De rekening

Er hangt een gezellige gemoedelijke informele sfeer bij El Patio. Het personeel moet zelf nog wat wennen aan de formule, heb ik het idee en de muziekkeuze past niet (qua volume als genre) bij een pintxosbar. Wat waren we kwijt voor een avondje in Spaanse sferen?
El Patio Pintxos y Vinos rekening
Per persoon aten we 8 hapjes en smulden van de ‘plank ham’. We gingen zeker niet met honger van tafel, maar voor dat geld had mijn maag wel net iets meer gevuld mogen zijn.
➡️ Pintxos eten in Baskenland? Ik verzamelde (én testte) deze adresjes in het Spaanse Bilbao en San Sebastian

Foto credits: Headerfoto & Collage (c) El Patio Pintxos y Vinos

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

4 reacties

  1. Ziet er leuk uit voor een lunch, ik ben gek op tapas en pintxos! Op die manier hoef je niet maar één gerecht te kiezen maar kun je van verschillende dingen genieten ;p

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *