Zoek
Sluit dit zoekvak.

Israël | Alles wat je moet weten voor je eerste bezoek aan het land

Israël Alles wat je moet weten voor je eerste bezoek aan het land

Het staat buiten kijf – voor een klein land overtreft Israël steevast alle verwachtingen als vakantiebestemming. Of het nu gaat om religieuze en historische bezienswaardigheden, de prachtige brede stranden van Tel Aviv, verbazingwekkende natuur, skiën in het noorden en duiken in het zuiden, het verkennen van boetiekwijngaarden en oude opgravingen of gewoon dwalen door de straten, er is genoeg in dit land om meerdere vakanties mee te vullen. Maar wat als je voor het eerst een bezoek brengt, met een beperkte hoeveelheid tijd om in dit ongelooflijke land door te brengen?
Het goede nieuws is dat Israël vrij compact is – je zou in ongeveer acht uur door het hele land kunnen rijden, van de Golanhoogvlakte in het Noorden, naar Eilat aan de Rode Zee in het Zuiden. Van oost naar west duurt het soms zelfs minder dan een uur. Hierdoor kan je in relatief korte tijd heel veel van het land zien. Wat zijn de ‘must-see’ plekken in Israël voor een nieuwe bezoeker?

Israël: De oude stad van Jeruzalem

Jeruzalem is een van de meest bijzondere steden ter wereld en de belangrijkste reden waarom veel toeristen naar Israël komen. De thuisbasis van drie grote wereldreligies en spectaculair mooi, je zou een hele vakantie in Jeruzalem kunnen doorbrengen. Binnen de oude stadsmuren is het gebied verdeeld in vier delen – christelijk, moslim, joods en Armeens – waar je uren door kunt dwalen.

Binnen de oude stad zijn schatten zoals de Klaagmuur (heilig voor Joden, als het laatst overgebleven overblijfsel van de Tweede Tempel), de Heilig Grafkerk (een geliefde christelijke pelgrimsplaats, waar Jezus zowel werd gekruisigd als is herrezen), de Via Dolorosa (de kruisweg waarlangs Jezus liep en stopte bij verschillende staties) en de Tempelberg (de op twee na heiligste plaats van de islam, en bekend als de plek waar Mohammed opsteeg naar de hemel).

Ook populair bij toeristen – en niet zonder reden – zijn de ondergrondse tunnels onder de Klaagmuur, de waterreservoirs buiten de oude stad, de stadsmuren, de Toren van David, kleine kerkjes en de Sjoek (bazaar). Om het meeste uit je tijd te halen, raden we je aan om minstens één dag(-deel) een gids te boeken omdat de stadsgidsen beschikken over een schat aan kennis en expertise en er zo veel te zien en te ontdekken is dat je anders het overzicht kunt kwijtraken.

Klaagmuur Jeruzalem Israël

Dode Zee

Het laagste punt op aarde en de grootste openluchtspa ter wereld. Het drijven in het zoute water van de Dode Zee is een onvergetelijke activiteit voor elke nieuwe bezoeker. Smeer je in met therapeutisch werkende Dodezeemodder vol mineralen en maak een foto terwijl je al drijvend een boek of tijdschrift leest. Pret gegarandeerd en de coverfoto van je fotoboek is een zekerheidje.

Naast de Dode Zee is er meer te zien en te beleven in dit prachtige Negev-woestijnlandschap, waaronder de oude bergopgraving Massada en de oase Ein Gedi. Als je op zoek bent naar pure ontspanning, kun je natuurlijk altijd terecht in een van de Dode Zee-hotels voor een heerlijke spabehandeling.

Dode Zee

Massada

Op minder dan een uur rijden van Jeruzalem en aan de Dode Zee ligt het oude bergfort Massada, dat een spectaculair uitzicht biedt op de omringende woestijn. Massada, het voormalige paleis van Koning Herodes, is van grote historische betekenis voor Joden, omdat het de plaats is waar de laatste rebellen in de strijd tegen de Romeinen tijdens de Grote Opstand zich verschansten. Vanwege de boeiende historische gebeurtenissen die plaatsvonden op de berg en de archeologische vondsten die daar zijn onthuld, staat Massada National Park op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Of je je nu in het zweet werkt door de berg te beklimmen via het kronkelende slangenpad of gebruik maakt van de kabelbaan, het is niet moeilijk om verrast te worden door de pure schoonheid van dit fort op de bergtop. Eenmaal boven snap je direct waarom dit een echte must-see is.

Massada, nabij de Dode Zee Israël

Meer van Galilea

Het Meer van Galilea is een belangrijke attractie in Israël, zowel voor christelijke pelgrims als seculiere toeristen. Op deze prachtige plek bracht Jezus veel van zijn volwassen jaren door met prediken tot zijn discipelen en het dienen van de lokale bevolking. Tegenwoordig is het gebied nog steeds de thuisbasis van een hele reeks bezienswaardigheden, zowel van religieuze als historische betekenis. Een bezoek aan het Meer van Galilea is niet compleet zonder een bezoek aan Berg der Zaligsprekingen (waar men denkt dat Jezus zijn Bergrede heeft gehouden) en het huis van Petrus in Kafarnaüm. Ook een boottocht over het meer is een aanrader voor nieuwe bezoekers.

De streek Galilea is niet alleen mooi, maar ook historisch zeker de moeite waard om te verkennen, waaronder de stad Nazareth. Ook de prachtige Kerk van de Aankondiging is een aanrader om te bezoeken, net als de Vermenigvuldigingskerk in Tabgha, waar volgens de verhalen Jezus twee vissen en vijf broden vermenigvuldigde tot een feestmaal voor vijfduizend mannen. Yardenit, waar pelgrims in het wit gekleed zich laten dopen in de Jordaan, mag ook niet ontbreken op je reisroute. Op deze plaats doopte Johannes volgens de overlevering Jezus. Met zijn prachtige landschappen, weelderig groen en charmante dorpjes, is Galilea een plek waarvan we zeker weten dat je er nog eens naar terug wilt keren.

Kafarnaüm

Caesarea

Het nationale park Caesarea heeft de afgelopen tien jaar de meeste bezoekers getrokken van alle nationale parken en natuurreservaten. Maar liefs 7.052.000 bezoekers bezochten sinds 2012 deze indrukwekkende archeologische opgraving. De prachtig gerestaureerde haven, ooit gebouwd door koning Herodes en vernoemd naar keizer Caesar Augustus, is een technisch wonder. In het park bevindt zich onder andere een gerestaureerd amfitheater, waar in de zomer regelmatig concerten worden gegeven van zowel lokale als internationale artiesten.

caesarea Israël

Tel Aviv – Jaffa, deel 1

Tel Aviv en Jaffa – wat is wat? Als je op het punt staat om Tel Aviv te bezoeken en er al wat over gelezen hebt, zal je Tel Aviv en Jaffa (in het Hebreeuws: Yafo) samen in reisgidsen hebben gezien. Tel Aviv en Jaffa behoren officieel tot dezelfde gemeente. Ze zijn echter heel anders. Jaffa ligt net ten zuiden van Tel Aviv en veel toeristen bezoeken het op dezelfde manier als ze de oude stad in een typisch Europese stad zouden bezoeken.

Jaffa is een oude stad, terwijl Tel Aviv vrij jong is, iets meer dan 100 jaar oud. In het begin van de 20e eeuw, toen de Arabische stad Jaffa de groeiende bevolking niet langer kon onderhouden, besloten enkele van de Joodse inwoners om nieuwe wijken in de buurt te bouwen. Deze ontwikkelden zich later tot de moderne stad Tel Aviv. De oude binnenstad van Jaffa is altijd erg populair geweest bij toeristen. De oude haven ernaast is ook een geweldige plek om te bezoeken. In de afgelopen jaren is het vlooienmarktgebied een echte hotspot geworden en is het een van de plekken die je niet wilt missen als je Tel Aviv bezoekt.

Jaffa

Tel Aviv – Jaffa, deel 2

Je kunt niet naar Israël komen zonder een dag door te brengen in Tel Aviv, het kloppende hart van het land, vol met cafés, boetiekjes, musea, galerieën en lange uitgestrekte prachtige stranden. Het is de meest fietsvriendelijke stad van het land, vol fietspaden en deelfietsen op praktisch elke hoek van de straat. Ideaal om de stad te ontdekken!

De afgelopen jaren heeft Tel Aviv een indrukwekkende reputatie opgebouwd als bestemming voor foodies door de combinatie van verse producten en sterke internationale invloeden van een kosmopolitische stad. Het scala aan etnische en fusiongerechten die je in Tel Aviv kunt proeven, is eindeloos en blijft maar groeien. Struin over de markten vol verse producten en als je trek hebt gekregen plof je neer in een van de ontelbare restaurantjes. Deel je gerechten met je reisgenoten zodat je van alles wat kunt proeven.

Tel Aviv staat bekend als de Witte Stad vanwege de overvloed aan (witte) Bauhaus-gebouwen. Wandel over de modieuze Rothschild Boulevard, bezoek de designwijk Neveh Tzedek en het hippere en ruigere Florentin en dans tot in de vroege uurtjes in de vele clubs die de stad rijk is. Een andere bijnaam van Tel Aviv is immers de “stad die nooit slaapt”. Slapen doen we wel weer als we thuis zijn.

Tel Aviv

5 extra Israël tips :

Taal in Israël

Israël heeft drie officiële talen: Hebreeuws, Arabisch en Engels. Nederlanders spreken goed hun talen omdat praktisch niemand over de grens onze taal spreekt. Hetzelfde geldt voor Israëli’s, daardoor moeten ze wel andere talen spreken. Met Engels kan je overal terecht. Bijna elke bezienswaardigheid, winkel en eet- en drinkgelegenheid heeft personeel dat vloeiend Engels spreekt. Verder zijn straatnaamborden allemaal in het Engels vertaald.

Het weer in Israël

Israël is een echte year round bestemming. Tijdens de wintermaanden is het klimaat in het zuiden van Israël aangenaam, in het noorden is het een stuk frisser. In Jeruzalem kan het dan zelfs sneeuwen. Het voor- en najaar zijn populaire reistijden, het klimaat is dan in heel Israël prima! Ideaal voor sightseeing. In de zomermaanden kan het kwik snel oplopen, in Tel Aviv wordt het dan zo’n 30-35°C. In Eilat kan het zelfs boven de 40 °C worden.

De sjabbat & feestdagen

De sjabbat en Joodse feestdagen beginnen voor zonsondergang. Ze eindigen 25 uur later, ongeveer een uur na zonsondergang. Winkels en kosjere restaurants zijn dan gesloten. Sommige restaurants blijven open, vooral in drukke uitgaansgebieden in seculiere steden zoals Tel Aviv. De markten en supermarkten zijn ook gesloten, maar er zijn enkele kleinere winkels en kiosken die het hele weekend open zijn. Ook rijdt er geen openbaar vervoer. Bussen en treinen rijden pas weer na zonsondergang. In het weekend en gedurende feestdagen kan je toch gemakkelijk reizen omdat je kunt wandelen, een stadsfiets kunt huren of de sjiroet-minibusjes kunt gebruiken die zeven dagen per week rijden. Hoewel hun service beperkt is in vergelijking met de normale busdienst, zijn ze erg handig in het weekend. Taxi’s zijn altijd beschikbaar, ook in het weekend en tijdens feestdagen.

Hoe lang?

Vaak wordt de lengte van een reis naar Israël bepaald door schoolvakanties of hoe lang je vrij kan nemen van je werk. Dat betekent dat er vaak maar een beperkte tijd beschikbaar is. Het is echter een veilige gok om te zeggen dat, of je nu een week of een maand hebt, je lang niet alles kunt zien wat dit land te bieden heeft. Tien dagen tot twee weken is waarschijnlijk de beste tijdsduur om zonder haast een goed gevoel te krijgen van Israël en de belangrijkste bezienswaardigheden, vaak inclusief wat tijd om bij te komen en te relaxen.

Hoe te reizen in Israël

Ongeveer de helft van de mensen die Israël voor het eerst bezoekt, boekt een groepsrondreis. Men denkt vaak ten onrechte dat het lastig is om in Israël zelf rond te reizen. Hoewel een groepsreis een leuke en informatie manier van reizen is, is het niet noodzakelijk om dat te doen. Je kunt heel gemakkelijk een auto huren en zelf het land ontdekken. De bewegwijzering is ook in het Engels en er wordt rechts gereden. Sommige reizigers besluiten één vaste standplaats te kiezen en maken dan van daaruit dagtochten, soms met een enkele overnachting elders. Anderen kiezen ervoor om rond te toeren en een paar nachten op een aantal plaatsen te blijven. Ook met de bus en de trein kan je het land goed bezichtigen.

Dit artikel werd geschreven door het Israëlisch Nationaal Bureau voor Toerisme

Israëlische vlag

Meer reisinspiratie:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *