Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Schokoladenmuseum Keulen, een museum om je vingers bij af te likken

Zonder een bezoek aan het Schokoladenmuseum is je bezoek aan Keulen niet compleet

Het Keulse Schokoladenmuseum neemt je mee op een reis door 5.000 jaar cacao en chocolade geschiedenis. Op een zonnige herfstdag nemen we (vriendlief, ikzelf en ons reismeisje (6 jaar)) een kijkje in het enorme museum. Wie gaat er mee?

De koning van de chocolade

De jassen hangen in de garderobe, de tickets zijn gekocht. De verleiding meteen het bijbehorende winkeltje in te duiken is weerstaan, dus niets staat ons meer in de weg het bezoek aan het Schokoladenmuseum aan te vangen.

Vrijwel direct worden we begroet (niet letterlijk, aangezien de beste man in 2007 overleed) door Hans Imhoff. Deze gepassioneerde chocolademaker stond aan de wieg van een grote chocoladefabriek en het museum waardoor we nu wandelen.

Bonen, cultiveren en kas

Duitsland Keulen Schokoladenmuseum


Na het warme welkom van Hans slenteren we verder over de begane grond van het Schokoladenmuseum. In de verschillende ruimtes leren we veel over de cacaobonen en het tropische klimaat waarin de vruchten groeien. Slingerend langs de vele informatieborden – te veel om alles in detail te lezen – belanden we in de kas van het museum. Een jungle aan de Rijn. Je krijgt er een goed idee in wat voor klimaat het belangrijkste ingrediënt groeit en geoogst wordt.
Duitsland Keulen Schokoladenmuseum kas

Een kijkje in de keuken van het Schokoladenmuseum

In een glazen kooi volgen we de reis van de cacao tot chocolade. Roosteren tot inpakken, het hele proces is te zien. Het leukste in deze ruimte? Proeven! Zowel bij de machine wordt je getrakteerd op een heerlijk stukje chocolade, er staat ook een heuse chocoladefontein in het vertrek. Een medewerker dipt behendig koekjes in de vloeibare chocolade. Heerlijk, om je vingers bij af te likken.
Duitsland Keulen Schokoladenmuseum fontein

Hazen en repen

Dat smaakt naar meer. Wat een toeval (waarschijnlijk niet) de volgende ruimte op de route door het Schokoladenmuseum is een atelier waar je je gepersonaliseerde chocoladereep kunt (laten) maken. Daarnaast zijn er demonstraties hoe holle chocoladefiguren (beren, hazen, kerstmannen) worden vervaardigd.
➡️ Meer chocolade: Chocoladeworkshop Zaabär Brussel

De rol van chocolade wereldwijd

Duitsland Keulen Schokoladenmuseum


Zelf vond ik dit een hele leuke afdeling. Aan de hand van diverse voorwerpen en schilderijen toont het Schokoladenmuseum hoe chocolade een rol speelt. Een kleine duik in de geschiedenis en een kennismaking met andere culturen. Erg interessant.
Wist je dat: Chocolademelk heel lang een luxeproduct was?

Chocolade als cult




Oude vendingmachines, een nagebouwd snoepwinkeltje en chocolademerken uit vervolgen tijden. Dit is echt een trip down memory lane, ongeacht je leeftijd. Mars, Milka en verrassingseieren ze worden allen geëerd in het Schokoladenmuseum in Keulen. Superleuk.
➡️ Lees ook: Paradijs voor chocoholics, Lädele Milka

Schokoladenmuseum praktisch

Duitsland Keulen Schokoladenmuseum kerstmannen
Zonder een bezoek aan het Schokoladenmuseum is je bezoek aan Keulen simpelweg niet compleet. Het is een leuk opgezet leerzaam museum, interessant voor jong en oud.

  • Hou er rekening mee dat het erg druk kan zijn, met name wanneer er (veel) riviercruises aangemeerd liggen
  • Het museum is moeilijk over het hoofd te zien, als een glazen schip ligt het pal langs de Rijn
  • Trek voor een bezoek ongeveer 90 minuten uit
  • Informatie omtrent openingstijden en toegangsprijzen lees je na op de website van het Schokoladenmuseum

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Leuk! Ik ben er ook geweest en heb het al eens in een blog over Keulen genoemd, met een fotocollage. Net als jij wilde ik er nog eens een apart blog over schrijven, maar ja, dat wil ik van nog zoveel dingen. De lijst is eindeloos. 😉
    Ik ga maar snel verder. Leuk in elk geval dat je dochter het (zo te zien) ook erg leuk vond.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *