Zoek
Sluit dit zoekvak.

Sauerland, de ideale Duitse dichterbij bestemming

Sauerland, lekker dichtbij

Sauerland is het gebied ten oosten van het Ruhrgebied. In het verleden was het dé vakantiebestemming voor de bewoners van dit uitgestrekte industriegebied. Tegenwoordig is dit allang niet meer zo en mag het Sauerland zich tot een druk bezocht gebied rekenen. Het Sauerland omvat het noordelijk deel van het leisteenmassief van de Rijn. Het heuvelachtige landschap van het Sauerland is grotendeels bedekt met bossen. De hoogste top in deze regio is die van de Kahle Asten (842m). Door het Sauerland lopen diverse rivieren waarin volop gevist kan worden. Ook is het uitermate geschikt voor het maken van wandelingen of om er fietstochten te maken.

Doe tips in het Sauerland

Leuk om te doen zijn uitstapjes naar grotten als de Attahöhle, de Dechenhöhle of de Heinrichshöhle. Vooral kinderen vinden het enorm spannend om één van de druipsteengrotten te bezoeken. In het Sauerland zijn veel gezellige oude stadjes te bezoeken waar de bekende vakwerkhuizen te zien zijn. Arnsberg, Brilon, Korbach en Soest zijn enkele bekende voorbeelden van dit soort stadjes en zijn een bezoek zeker waard. Ook is een bezoek aan een burcht een hele belevenis voor kinderen. De riddertijd spreekt ze altijd aan. Burg Altena, bij het stadje Altena is dan een absolute aanrader om te bezoeken.

Meren, beken en ander water

Er is nogal wat water te vinden in dit deel van Duitsland. Door het hoogteverschil stromen er veel kleine beken die uitkomen in riviertjes. Veel van die riviertjes monden weer uit in meren of grotere rivieren. Er zijn veel meren in het Sauerland te vinden. De kunstmatig gevormde stuwmeren zijn een attractie op zich. Dit komt door de grote betonnen dammen die er in gebouwd zijn. Ze zijn indrukwekkend qua afmeting. Een van de grootste bezienswaardigheden in het Sauerland is de Möhnesee. Dit meer heeft een enorme dam die werd gebouw tussen 1908-1912 en in 1943 werd gebombardeerd door de geallieerden. In de meren mag doorgaans gevist worden als men in bezit is van de geldende visvergunningen. In het plaatselijk VVV-bureau of op het gemeentehuis is hier informatie over te krijgen. Verder zijn er allerlei vormen van waterrecreatie mogelijk zoals; zwemmen en bootje varen.

Wintersport in het Sauerland

Duitsland Sauerland Landal Winterberg sneeuwpret

Het Sauerland is in de winter mateloos populair. Dit is geen wonder want op maar ongeveer 3 uur rijden vanaf Utrecht treft u de dichtstbijzijnde wintersportbestemming in Duitsland aan en staat u met uw voeten in de verse sneeuw. Meest bekend zijn de skipistes in Winterberg en in Willingen. Er zijn diverse pistes in deze regio in diverse moeilijkheidsgradaties. De opzet is klein, en dat maakt het overzichtelijk. Naast het skiën kan er volop gelanglauft worden en zijn er een aantal sleebanen. En natuurlijk is er ook de Après-ski als afsluiter van het sportieve deel. Zoals gezegd kan het er s’winters druk zijn. Van te voren boeken is dan zeker verstandig en voorkomt teleurstelling.
➡️ Lees ook: Wunderbar Winterland Winterberg

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

7 reacties

  1. Op weg naar Leipzig vorige maand reed ik door het Sauerland. Wat een mooie regio is dat! Ik ga graag eens terug voor een weekend – misschien wel met Pasen.

  2. Ik ken Sauerland alleen van de winter. Al meerdere keren op wintersport geweest naar Willingen, maar de zomer trekt mij ook erg. Toch maar eens buiten wintersport die kant op

  3. Fijn zo mooi gebied dichtbij huis. Zelf nog niet eerder geweest maar zeker een leuk uit stapje. Hoor er ook veel mensen over, vooral met wintersport

  4. Ik ben geen wintersporter, maar ook zonder sneeuw is dit een prachtig gebied! Heerlijk wandelen en lekker dichtbij inderdaad!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *