Zoek
Sluit dit zoekvak.

Aarhus is uitgeroepen tot Culturele hoofdstad 2017

Aarhus; minder bekend dan hoofdstad Kopenhagen, daardoor eveneens onbemind. Daar gaat verandering in komen. CNN Travel zette niet voor niets de tweede grootste Deense stad in haar top 17 van aanraders voor 2017. Daarnaast is Aarhus, samen met Pafos op Cyprus, dit jaar (2017) culturele hoofdstad. Tijd voor een nadere kennismaking.

Denemarken | Aarhus Culturele hoofdstad 2017

De oude stad

Gesticht als Vikingstad en daarmee een van de oudste steden van Denemarken. Een plek aan de monding van de rivier, dat uitgroeide tot een van de grootste steden van het land. Een stad van industrie met een levendige haven, een plek waar handel werd gedreven en studenten graag studeren.

Den Gamle By is als een teletijdmachine die je terugvoert naar lang vervlogen tijden. Het openluchtmuseum van Aarhus, omringd door het groen van de botanische tuin, trekt jaarlijks talloze bezoekers. Sta niet raar te kijken wanneer je in deze ‘oude stad’ pardoes iemand uit 1927 tegen het lijf loopt. Beleef de Scandinavische seventies of ga nog verder terug in de tijd en neem een kijkje in een huizen daterend uit de 16e eeuw. Ontmoet ruwe zeebonken op de werf of haal een brood in een ouderwetse bakkerswinkel, maak een ritje per paardenkoets of geniet van een van de drie lokaal gebrouwen biertjes.

Geen museum maar zeker een bezoek waard; Møllestien. Een pittoresk straatje waar gezellige gekleurde huisje, waarvan sommigen reeds uit de 18e eeuw dateren, domineren. Neem je camera mee, want dit is wellicht het meest fotogenieke plekje in Aarhus.

Museum hoppen

Naast Den Gamle By staat de culturele hoofdstad bol van andere musea. Neem bijvoorbeeld het Moesgaard, ook wel MOMU genaamd, dat net buiten het centrum van de stad gelegen is. Een plek die je alles leert over het Vikingtijdperk. Mochten archeologie en etnografie niet je interesse hebben, bekijk dan het bijzondere pand of maak een wandeling op het landgoed waarop het museum gelegen is.

Het Kvindemuseet is gevestigd in het voormalige stadhuis. Geen enkele vrouw – en man die vrouwen beter wil begrijpen – mag deze plek overslaan. In het monumentale pand staat namelijk de geschiedenis van de positie van de vrouwen in Denemarken centraal. Als bezoeker leer je aan de hand van vrouwen en meisjes die echt geleefd hebben, het verhaal en hun positie gedurende het tijdperk waarin ze leefden.

Een absolute favoriet: ARoS Art Museum. Wellicht is het felgekleurde regenboog panorama dat het dak siert nog wel bekender – en populairder – dan de kunstcollectie zelf. In dit enorme museum – een van de grootste van Scandinavië – huist indrukwekkende moderne en hedendaagse kunst.

Denemarken | Aarhus Culturele hoofdstad 2017

Naast interessante musea heeft de stad nog veel meer te bieden. Wat dacht je van zwieren, zwaaien en rondjes draaien in een van de vele attracties van attractiepark Tivoli Friheden. Een bezoek aan het Marselisborg Paleis, de Onze-Lieve-Vrouwekerk of de imposante Domkerk van Aarhus. Of zoek het groen op in de Botanische tuin of het uitgestrekte Mindeparken.

➡️ Lees ook: LEGOLAND Billund opent Kasteelhotel in 2019

Het havengebied van Aarhus

Rethink, Het thema van het culturele jaar is wellicht het meest van toepassing op Ø, de havenwijk van Aarhus. Een plek die volop in transitie is. Oud industrieel gebied transformeert in een nieuwe stedelijke wijk. Een plek die bol staat van moderne architectuur. Het beste voorbeeld daarvan is wellicht wel de zogeheten Iceberg. Een – nu al – iconisch gebouw in de vorm van een ster en 15 meter hoge uitkijktoren met zicht over de stad en het water.
Echter ook het Cultuurcentrum DOKK1, dat uitgeroepen werd tot beste openbare bibliotheek ter wereld, is een architectonisch parel in deze opkomende wijk. Bekijk het pand niet enkel aan de buitenkant, maar je verbaas je binnen over Magic Mushrooms, een ondersteboven hangend schaalmodel van een denkbeeldige stad. Liefhebbers van shoppen volgen vanuit deze plek de rivier richting de stad en belanden zo in de beste winkelstraten van Aarhus.

Smakelijk Smørrebrød

Onmogelijk om Denemarken te verlaten, zonder Smørrebrød ervaring te hebben. Het traditionele Deense lunchgerecht hoort bij het land en smaakt nog eens verrukkelijk ook. De plakken, doorgaans, roggebrood zijn besmeerd met boter en rijkelijk belegd met bijvoorbeeld zalm, varkensvlees of flinterdun gesneden rosbief. Sinds de introductie van het gerecht in 1880, is het nog altijd ongekend populair onder de locals en bezoekers van de stad. Niet enkel de traditionele variant echter ook de moderne variant staan vrijwel dagelijks op de lunchtafel van de Denen.
Volgens insiders eet je het lekkerste Smørrebrød bij Kähler Spisesalon. Niet voor niets won deze zaak de titel prijswinnend smørrebrødrestaurant van het Culturele Hoofdstad-jaar.

Voor verrassende gerechten op een verrassende plek (naast het busstation) ga je naar Aarhus Street Food. Geopend in de zomer van 2016 en een instant hit bij de lokale bevolking. Naast Scandinavische gerechten zijn er ook wereldse keukens vertegenwoordigd, maar is het bovenal een heerlijke plek om neer te strijken voor een lunch, een snelle snack of een licht diner.

Denemarken | Aarhus Culturele hoofdstad 2017

Voor hippe eettentjes en kleine restaurantjes is Latin Quarter dé plek in de stad. Een plek waar kwaliteit en betaalbaarheid heel goed hand in hand gaan.

Merenhoogland

Een stedenreis en genieten van de natuur in een reis? Dat kan. Combineer Aarhus met nabij gelegen Merenhoogland. Het gebied, eveneens op het Deense Jutland gelegen, is een walhalla om te vissen en varen. Stap op de fiets of maak een wandeling op een van de vele goed bewegwijzerde fiets- en wandelroutes. Woon een roofvogelshow bij, ontsnap uit een labyrint, leer over het monnikenleven in het klooster van Øm of ga op ontdekking in een heuse bunker. De meren lenen zich uitstekend om te kanoën of kajakken. Wat minder sportief? Stap dan aan boord van een van de geluidsarme en milieuvriendelijke solarboten in het merengebied.

Aarhus Culturele hoofdstad

Het thema gedurende het culturele jaar is ‘Rethink’. Hiermee wil de stad aangeven dat steden zaken opnieuw moeten overdenken, ontwerpen of verbinden, om met de tijd mee te gaan. Het doel is om duurzame oplossingen te vinden voor uitdagingen.
Het officiële programmaboekje voor het culturele feestjaar beslaat niet minder dan 500 pagina’s. Activiteiten rondom architectuur, gastronomie, kunst en cultuur worden tegen het licht gehouden. Niet enkel professionals, maar ook bezoekers krijgen op deze wijze de mogelijkheid over het thema. In totaal staan er vier grote evenementen, twaalf zogeheten volle maan activiteiten en meer dan 300 projecten gepland. Meer informatie is terug te vinden op deze pagina.

Dit artikel verscheen eerder Tripnieuws magazine nummer 7 juni 2017 | Photo credits: Visit Denmark

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

  1. Het ARoS Art Museum is zo’n mooie plek volgens mij! Volgende zomer ga ik naar Zweden via Denemarken, dus misschien moet ik Aarhus ook op de route zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *