Zoek
Sluit dit zoekvak.

De perfecte wandelschoen | Zo vind je de schoen die bij je past

De perfecte wandelschoen HANWAG

De perfecte wandelschoen, zo vind je die!

De perfecte wandelschoen, bestaat die eigenlijk wel? Natuurlijk! Ga je wandelschoenen kopen. let dan op de volgende tips en je wandelt voortaan zonder pijntjes of ongemakken.

Vraag maar raak

Voordat je een (online) winkel binnengaat is het belangrijk jezelf eerst eens een paar vragen te stellen en daar eerlijk antwoord op te geven. Lees mee en antwoord hardop:

  • Hoe vaak wil ik eigenlijk gaan wandelen? En hoeveel kilometer ben ik van plan – gemiddeld – af te gaan leggen?
  • Ga ik voornamelijk in stedelijk gebied (harde ondergrond) of daarbuiten op pad (onverharde ondergrond)?
  • Ook niet geheel onbelangrijk: Ben je van plan voornamelijk in vlakke gebieden aan de wandel te gaan of ben je juist voornemens de bergen op te gaan zoeken?
  • In welk seizoen ga je wandelen? Zomers met warm weer, of juist in de winter? Of misschien wel dagelijks.
  • Check ook even de breedte van je voeten. Ook belangrijk bij het vinden van de perfecte wandelschoen
  • Nu je toch naar beneden kijkt, check ook eens de status van je enkels? Zwak? Dan zou een hoge schoen misschien de perfecte wandelschoen voor jou kunnen zijn.
  • Last van zweetvoeten? Hou daar zeker ook rekening mee in je zoektocht en informeer naar ventilerend materiaal om de ergste stank tegen te gaan.

Wandelschoenen veters strikken

Laag of hoog?

Laten we bij laag beginnen. Over het algemeen zijn lage wandelschoen geschikt als je de volgende punten in ogenschouw neemt. Lage wandelschoenen bieden minder steun dan hoge schoenen en zijn daarom minder geschikt voor een hellende ondergrond. Ideaal voor in ons eigen vlakke landje dus. Omdat je voet minder opgesloten zit in de schoen, heb je lekker veel bewegingsruimte, wat doorgaans comfortabel aanvoelt.

Hoog dan: geven veel steun aan je enkels bij het wandelen in de bergen en op heuvels. De stugge, dikkere, zool voorkomt zere voeten op een oneffen pad.

De perfecte wandelschoen laag

De perfecte wandelschoen: Kies uit categorie A t/m D

De keuze laag of hoog heb je wellicht nu wel gemaakt, maar dan is er ook nog zoiets als verschillende categorieën, A t/m D om precies te zijn.

A: Kernwoorden: licht, laag en soepel. Te gebruiken voor: dagelijks gebruik of een citytrip

A/B: Kernwoorden: Flexibel en lichte zool. Houdt het midden tussen een wandel- en een bergschoen. Te gebruiken voor: wandelen in heuvelachtig terrein in combinatie met een lichte rugzak.

B: Kernwoorden: Stevige zool, hoge schacht, veel stabiliteit. Te gebruiken voor: langere afstanden met zware bepakking

C: Kernwoorden: Extra steun en stabiliteit. Te gebruiken voor: stevige bergtochten (al dan niet met toevoeging van stijgijzers)

D: We achten de kans dat dit de perfecte wandelschoen voor je is, klein. Tenzij je een zware alpine tocht gaat maken. Dan is dit type jouw schoen.

De perfecte wandelschoen hoog

Veelgestelde vragen rondom de perfecte wandelschoen

Hoog of laag? Waar moet je nog meer op letten?

Hoe weet je of de perfecte wandelschoen echt goed zit?
Er zijn een paar dingen waar je op moet letten bij het aanschaffen van de perfecte wandelschoen. Zorg ervoor dat je tenen niet de neus van de schoen raken (ook niet tijdens eventuele afdalingen). Verder mag de schoen ook nergens knellen. Zorg dat je hiel voldoende comfort ervaart en last but not least; wandelschoenen draag je (doorgaans) een maat groter dan je reguliere schoenen.

Waarom moet ik mijn wandelschoenen een maat groter kopen?
Tijdens het wandelen zwellen je voeten meestal op, wanneer je je reguliere maat draagt, gaat de schoen knellen met vervelende blaren tot gevolg. Tip: Ga je nieuwe wandelschoenen aanschaffen? Ga dan zo laat mogelijk op de dag (of koopavond) naar de winkel, je voeten zijn dat het meest opgezwollen.

Na hoeveel kilometer moet ik nieuwe wandelschoenen aanschaffen?
Dat hangt voornamelijk af van de ondergrond waarop je loopt. Verharde paden zijn minder lief voor je schoeisel dan bos-en zandpaden. Met die kennis in het achterhoofd, mag je ervan uitgaan dat je schoenen het gemiddeld 1.000 tot 1.500 kilometer volhouden. Daarna begint de zoektocht naar de perfecte wandelschoen vermoedelijk weer van voor af aan.

Hoe vaak moet ik mijn schoenen invetten?
Heb je eenmaal de perfecte wandelschoen gevonden, ben er dan lief voor. Net als met alles in het leven, geef het aandacht. Vet je stappers regelmatig in, zodat ze je voeten tijdens regenachtige wandelingen drooghouden.

Waarom krijg ik (altijd) blaren als ik wandelschoenen draag?
Blaren ontstaan door wrijving. Ook al geldt het advies dat je wandelschoenen een maat groter dan je reguliere schoenen moet kopen, ze moeten zeker ook niet te los zitten. Te kleine schoenen veroorzaken overigens ook blaren. Pasen en meten, dus.

Wat voor sokken draag ik het best in mijn wandelschoenen?
De juiste wandelsok vinden, vergt net als de aanschaf van wandelschoenen evenveel aandacht. Kies in ieder geval voor exemplaren die anatomisch gevormd zijn, Check de vochtdoorlatendheid van zowel sok als schoen en kies voor een paar dat over een ingebreide hiel en een ’toe box’ beschikt, dan kom je al een heel eind.

Kortom

Om een lang verhaal kort te maken: Lichtere lage wandelschoenen zijn over het algemeen het meest geschikt voor lichte wandelingen op effen terrein. Hogere, stevigere exemplaren zijn geschikt voor nattere, zwaardere tochten. Echter, uiteindelijk is er maar een ding echt belangrijk. De perfecte wandelschoen is volledig gebaseerd op jouw persoonlijke voorkeur.

Wandelschoen winter

Wandeltips:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *