Ze leeft!

Een levende versie van De Kleine Zeemeermin, het bronzen beeldje in Kopenhagen en hét symbool van de Deense hoofdstad, dook vandaag op in de Amsterdamse grachten. Het beroemde standbeeldje in de haven van Kopenhagen is vandaag honderd jaar geworden. Om deze verjaardag wereldwijd te vieren kregen andere grote toeristenattracties in twaalf landen vandaag bezoek van een levende zeemeermin. In Amsterdam en steden als New York, Londen, Tokyo en Sydney brachten modellen op deze bijzondere wijze het figuur uit het sprookje van de Deense schrijver Hans Christian Andersen tot leven.
KleineZeemeermin

Aan de Amsterdamse grachten

In Amsterdam vaarde een brons gebodypaint model met zeemeerminstaart vanochtend door de historische 400-jarige grachten van Amsterdam. De stunt zorgde voor vele verbaasde blikken en foto’s van de zeemeermin werden veelvuldig via social media kanalen gedeeld. Het spektakel ging namelijk gepaard met een internationale fotowedstrijd waarbij voorbijgangers een foto van het model met de hashtag #littlemermaid100 via Instagram of Twitter konden delen om zo een reis naar Denemarken te winnen.

100 kaarsjes

Denemarken is trots om de honderdste verjaardag van hun beroemde standbeeld met andere bekende toeristische attracties in de wereld te vieren. De Kleine Zeemeermin is één van de grote trekpleisters van het Deense eilandenrijk. Jaarlijks worden er zo’n vijf miljoen foto’s van haar gemaakt. Dat zij nu al een eeuw op haar rots in de haven van Kopenhagen zit, mag met recht gevierd worden, zeker gezien het beeld in al die jaren heel wat te verduren heeft gehad. Zo is het standbeeld met verf beklad, onthoofd en van haar rots afgeblazen.

Reizen is leven

Mette Carlsen van VisitDenmark, de toerismeorganisatie van Denemarken: “Het levensmotto van de geestelijk vader van De Kleine Zeemeermin, de Deense schrijver Hans Christian Andersen, was  ‘Reizen is leven!’. Wij hebben er daarom voor gekozen de honderdste verjaardag van het standbeeld van zijn sprookjesfiguur wereldwijd te vieren. En wij zijn verheugd dat Amsterdam en andere wereldsteden de zeemeermin vandaag zo warm hebben verwelkomd. Op deze wijze hopen wij ook nog meer mensen enthousiast te maken voor een reis naar Denemarken, om De Kleine Zeemeermin in het echt te bewonderen en een bezoek te brengen aan het sprookjeseiland Funen waar Hans Christian Andersen werd geboren en zijn sprookjes ook tot leven komen.”

Historie van de kleine zeemeermin

Het standbeeld van De Kleine Zeemeermin uit 1913 was een geschenk aan de stad Kopenhagen van bierbrouwer Carl Jacobsen, zoon van de oprichter van de Carlsberg Brouwerij. Het beeldje is gemaakt door Edvard Eriksen (1876-1959), die in 1909 geïnspireerd raakte tijdens een balletvoorstelling van De Kleine Zeemeermin en zijn vrouw model liet staan. Eén keer heeft het beeldje een echte reis mogen maken, namelijk naar de World Expo in Shanghai in 2010.

Meer Denenmarken:

LEGOLAND Billund opent Kasteelhotel in 2019

Tags: amsterdam