Zoek
Sluit dit zoekvak.

De Kleine Zeemeermin gespot in Amsterdamse grachten

De Kleine Zeemeermin gespot in Amsterdamse grachten

Ze leeft!

Een levende versie van De Kleine Zeemeermin, dook vandaag op in de Amsterdamse grachten. Het beroemde standbeeldje in de haven van Kopenhagen is vandaag honderd jaar geworden.

Om deze verjaardag wereldwijd te vieren kregen twaalf landen vandaag bezoek van een levende zeemeermin. In Amsterdam en steden als New York, Londen, Tokyo en Sydney brachten modellen op deze bijzondere wijze het sprookjesfiguur van de Deense schrijver Hans Christian Andersen tot leven.
KleineZeemeermin

Aan de Amsterdamse grachten

In Amsterdam vaarde een brons gebodypaint model met zeemeerminstaart vanochtend door de grachten van Amsterdam. De stunt zorgde voor vele verbaasde blikken. Foto’s van de zeemeermin werden veelvuldig via social media kanalen gedeeld. Plaatste je een foto met de hashtag #littlemermaid100 via Instagram of Twitter dan maakte je kans op  een reis naar Denemarken.

100 kaarsjes voor de kleine zeemeermin

Denemarken is trots om de honderdste verjaardag van hun beroemde standbeeld met andere bekende toeristische attracties in de wereld te vieren. De Kleine Zeemeermin is één van de grote trekpleisters van het Deense eilandenrijk. Jaarlijks worden er zo’n vijf miljoen foto’s van haar gemaakt. Dat zij nu al een eeuw op haar rots in de haven van Kopenhagen zit, mag met recht gevierd worden. Zeker gezien het beeld in al die jaren heel wat te verduren heeft gehad. Zo werd het met verf beklad,  het onthoofd en werd de sprookjesfiguur van haar rots afgeblazen.

Reizen is leven

Mette Carlsen van VisitDenmark, de toerismeorganisatie van Denemarken:

“Het levensmotto van de geestelijk vader van De Kleine Zeemeermin, de Deense schrijver Hans Christian Andersen, was  ‘Reizen is leven!’. Wij kiezen ervoor om de honderdste verjaardag van het standbeeld van zijn sprookjesfiguur wereldwijd te vieren. We zijn verheugd dat Amsterdam haar vandaag warm heeft verwelkomd. We hopen tevens mensen enthousiast te maken voor een reis naar Denemarken. Zo kunnen ze de Kleine Zeemeermin in het echt te bewonderen. Breng dan zeker ook een bezoek aan het sprookjeseiland Funen waar Hans Christian Andersen werd geboren en zijn sprookjes ook tot leven komen.”

Historie van de kleine zeemeermin

Het standbeeld van De Kleine Zeemeermin uit 1913 is een geschenk aan de stad Kopenhagen van bierbrouwer Carl Jacobsen, zoon van de oprichter van de Carlsberg Brouwerij. Het beeldje is gemaakt door Edvard Eriksen (1876-1959). In 1909 woonde hij een balletvoorstelling van De Kleine Zeemeermin bij en kreeg inspiratie voor een beeldhouwwerk. Zijn vrouw model stond voor hem model.

Het beeldje is slechts een keer op reis geweest, namelijk naar de World Expo in Shanghai in 2010.

Meer Denenmarken:

LEGOLAND Billund opent Kasteelhotel in 2019

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *