Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Citytrip Haarlem | 24 uur van hotspot naar hotspot

Citytrip Haarlem: Een etmaal lang op pad in de stad

Een citytrip Haarlem is een goed idee, de gezellige stad staat bol van de bezienswaardigheden, toffe hang-outs en relaxte café en restaurants. OmniTraveler duikt 24 uur in de hoofdstad van Noord-Holland.

11.30 uur Citytrip Haarlem: Een fijn hotel

Eerlijk is eerlijk, wat zijn er een hoop leuke overnachtingsplekken in de stad. OmniTraveler verblijft voor deze citytrip Haarlem een nachtje in Hotel Staats. Lekker dichtbij het station en zo’n plek waar oud en nieuw samenkomen. Het hotel is namelijk gehuisvest in een oud schoolgebouw. Een oud pand, waar geen enkele ruimte hetzelfde is.

De woonkamer/lobby/lounge/living, hoe je het noemen wilt, is een gezellige plek, waar je neerploft voor een snack of een drankje. Gewoon zelf pakken, bij het uitchecken geef je aan wat je genuttigd hebt.

En dan natuurlijk de kamer. Ook al denk je vooraf dat je er maar weinig tijd door zult brengen – wat misschien ook wel zo is – een fijne kamer is zo’n waardevolle toevoeging op hoe je een stad uiteindelijk beleeft. Aan onze kamer in hotel Staat vol weinig op te merken. Een fijn bed en dito douche en heerlijk ingericht – met een combi van oud (vintage) en nieuw. Wij zijn fan.

Dit fijne hotel boek je eenvoudig via Moonback. Ken je Moonback al? Moonback staat voor het boeken van een hotel met een goed gevoel voor zowel jou (de reiziger) als de hotelier. Wanneer je via dit eerlijke platform je kamer boekt, poppen er geen dwingende meldingen op in je scherm. Geen meldingen als ‘U heeft nog slechts 10 minuten om deze kamer te reserveren’. Ook geen alarmbellen omdat uitgerekend jij net de laatste beschikbare kamer aan het bekijken bent. Dat is nog eens ontspannen aan de voorbereidingen van je citytrip beginnen.

📍 Boutiquehotel Staats, Ripperdastraat 13A, 2011 KG Haarlem

Hotel Staat Hotel Staat Hotel Staat

12.00 uur: Lunchtime

Na een treinrit vanuit Brabant en het inchecken in het hotel, is het tijd om de inwendige mens tevreden te stellen. Tijd voor lunch. Na slechts een paar minuutjes fietsen, staan we voor de deur van ML, het domein en de trots van eigenaren Mark & Liane Gratama. In het monumentale pand schuiven we aan voor de lunch.

Chique, maar toch losjes en vooral erg lekker!

📍ML, Klokhuisplein 9, 2011 HK Haarlem – reserveren kan handig zijn

restaurant ML Moonback

13.30 uur: Citytrip Haarlem: Op de pedalen

Hoewel de meeste bezienswaardigheden niet al te ver van elkaar vandaan liggen en het centrum heerlijk is om te voet te ontdekken, is het – zeker als ‘slechts’ 24 uur op citytrip in Haarlem bent, aan te raden om een fiets te huren. Zo rij je snel van kerk naar hofje en van restaurant naar jeu de boules baan.

📍 Green Bikes, Kruisweg 30, 2011 LC Haarlem (schuin tegenover het station)

CityTrip haarlem Fiets Huren Green Bikes Moonback

14.30 uur: De Grote of Sint Bavokerk te Haarlem

Na een uurtje op de pedalen is het tijd de fiets op slot te zetten. We staan aan de voet van de indrukwekkende Grote – of Sint Bavokerk. Een vriendelijke medewerker van de vereniging Vrienden van de Grote Kerk wacht al op ons. Deze gids is een wandelende Wikipediapagina als het op dit godshuis aankomt. Een geschiedenis van voor de beeldenstorm, met een eerste vermelding in 1245. Jaartallen over bouw, herbouw en restauratie uit de mouw schuddend, dwalen intussen door de immens grote kerk.

We sluipen over de zolder – ik moet ineens onbewust aan de verfilming van Dan Browns’ werk Inferno denken – en bedwingen de vele trappen naar de top van de toren. De frisse wind waait langs onze wangen, maar dat deert niet; het uitzicht is fantastisch!

📍 De Grote of St. Bavokerk te Haarlem, Grote Markt 22, 2011 RD Haarlem
Elke zaterdag is er een reguliere rondleiding door de Grote Kerk om 14.00 uur. Tussen 15 mei en 1 oktober is er een extra rondleiding om 14:30 uur. Een klim naar de top van de toren is op aanvraag.

Grote of Bavo kerk Haarlem Grote of Bavo kerk Haarlem Grote of Bavo kerk Haarlem Grote of Bavo kerk Haarlem

18.00 uur: Dinner is served

Is het een garage? Is het een restaurant? Het was een garage, maar er staat nog wel altijd een brug – met daarop een auto – midden in de ruimte en ja, je kunt er vandaag de dag eten en drinken. Een geweldige plek, ideaal voor een goed bord steak met een vers getapt glas bier ernaast.

Bestel zeker niet teveel van de heerlijke voorgerechten, want de porties zijn aanzienlijk, net als de afmetingen van de hoofdgerechten.

📍Roast Bistro Haarlem | Bar en restaurant, Turfmarkt 26, 2011 CB Haarlem

Citytrip Haarlem Roast

20.30 uur Citytrip Haarlem: Iets met ballen

Wie heeft er nog energie, na een enerverende dag vol indrukken in Haarlem? Nou wij wel hoor. Als afsluiter van de dag gooien we een balletje op bij Mooie Boules. Jeu des Boules is het nieuwe bowlen. Vooraf denk je ‘mwaoh’ eenmaal bezig merk je dat je bloedfanatiek wordt en niets liever wil dan winnen. En dat geldt ook voor degene die zich in het karaoke-hok verschransten.

📍 Mooie Boules Haarlem, Oerkapkade 3, 2031 EN Haarlem

Citytrip Haarlem Mooie Boules in actie Citytrip Haarlem Mooie Boules in actie

22.30 uur: Oogjes toe

De laatste meters van vandaag. Vanuit Mooie Boules laten we ons een kwartier later op het bed vallen. Einde van de eerste uren van onze citytrip Haarlem. Morgen weer een dag. Trusten.

08.00 uur Citytrip Haarlem: Breakfast!

Hotelontbijtjes wij houden ervan. Sterker nog, we staan er zelfs graag op tijd voor op, om al het lekkers dat er uitgestald staat op het gemak te kunnen nuttigen. Bovendien staan er nog een paar leuke activiteiten op het programma, dus met een lege maag vertrekken is sowieso geen optie.

10.00 uur: Ga direct naar de gevangenis

“Koepel is de bestemming in Haarlem voor mensen en bedrijven die met een unieke stip aan de horizon de toekomst tegemoet treden”

Deze – voormalige – gevangenis is een van de drie koepelgevangenissen die Nederland kent. Een van die andere, die kennen we wel, die staat in onze stad Breda. Ook in Breda doet het gebouw geen dienst meer als penitentiaire inrichting (op dit moment is een opvanglocatie voor asielzoekers), maar de creatieve hub die het in Haarlem is geworden, dat zien we er in Brabant niet zo snel van komen.

Dit is een plek waar zoveel samenkomt en ook – ogenschijnlijk – gemakkelijk samengaat. Film, scholing, vintage kilo sales noem het maar op. Waar dit ooit een oord vol verderf was, hangt er nu een energieke en relaxte vibe. Zeker bezoeken tijdens je citytrip Haarlem

📍de Koepel Haarlem, Harmenjansweg 4, 2031 WK Haarlem

Koepel Haarlem Koepel Haarlem

12.00 uur Einde citytrip Haarlem: Maar eerst eten

Zo’n citytrip Haarlem vliegt om. Die 24 uur zijn zo snel voorbij gegaan. Voordat we de trein terug naar het zuiden pakken, pakken we eerst nog even een leuk lunchadres mee. Locael Centraal zit tegen het station aangeplakt, dus handiger kan niet! Een plek om ’s morgens aan te schuiven voor diner, via een koffiedate door te gaan voor een lunch en met een borrel – al dan niet aangekleed – de dag te eindigen. Ook een hele fijne plek om even buitenshuis te komen werken, bijvoorbeeld om een artikel te schijven over een cityttrip Haarlem 😉

📍 Locael Centraal, Kennemerplein 6, 2011 MJ Haarlem

➡️ Lees in dit artikel wat we tijdens onze vorge citytrip Haarlem deden. Spoiler alert: Ook leuk!

➡️ Meld je aan voor de nieuwsbrief van Moonback en ontvang reistips over favoriete bestemmingen. Je maakt elke maand kans op een gratis overnachting. Deze maand maak je kans op een nachtje Haarlem.

Locael

Meer citytrips:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *