Zoek
Sluit dit zoekvak.

Citytrip Groningen | 24 uur op pad in de Martinistad

Citytrip Groningen

De Stadjers (locals) noemen de stad liefkozend ook Groot Loug, oftewel groot dorp en zo voelde de stad tijdens onze citytrip Groningen ook aan. De stad is heeft een rijk aanbod aan cultuur, is gezellig, maar bovendien compact. Prima om in een etmaal te voet de leukste plekken te ontdekken.

Citytrip Groningen: Bye bye Brabant

Gewapend met een volle batterij voor mijn telefoon en dito powerbank, stap ik, met een dik boek in mijn tas, in Breda in de trein. Vanuit Brabant trein ik eerst naar Rotterdam om vandaaruit in een streep naar Grunn te reizenPassagiers komen en gaan. Het uitzicht verandert, het land wordt leger, er valt zo nu en dan een bui en ik knabbel van mijn meegebrachte versnaperingen. Vooraf zag ik wat op tegen de lange reis (ruim drie uur), maar gevoelsmatig ben niet zo lang onderweg.

Aankomst op het Hoofdstation

Na drie uur en zestien minuten houdt de trein halt aan het Hoofdstation. Zo noemen de inwoners de plek waar trein en bus samenkomen in de stad. Houten planken, er is een grootscheepse verbouwing in en rond het station gaande, brengen we naar het entree van het statige stationsgebouw, daterend uit 1896. ‘Ze noemen onze stad ‘Klein Amsterdam’ vertrouwt later op de dag iemand me toe. De grandeur van het station heeft in ieder geval wel overeenkomsten met het Centraal Station in onze hoofdstad.

Hoofdstation station Groningen

Met mijn hoofd diep in mijn kraag, stap ik het station uit, de sluier van regen tegemoet. Op het Stadsbalkon voor het – misschien wel mooiste – stationsgebouw, vormen zich plassen. Ik ben geneigd snel door te lopen, het centrum in te gaan. Op zoek naar een droog plekje en een warme kop thee om mijn koude handen aan te warmen. Direct de Stationsweg oversteken doe ik toch niet, niet voordat ik even langs het Peerd van Ome Loeks ben gelopen. Het witte standbeeld van man (Ome Loeks) en paard (het peerd). Het spierwitte duo wacht geduldig tot toeristen hen op de foto hebben gezet. Het paar dankt het bestaan aan bekend wijsje dat weer gebaseerd is op een lokale legende. Vraag een Groningse passant maar eens om een paar regels te zingen en je krijgt de rest van de dag het wijsje niet meer uit je hoofd.

Peerd van ome Loeks city groningen

Bont

Eerlijk is eerlijk. Om het Groninger Museum kun je niet heen. Ik steek de stationsweg over, word net niet van de sokken gereden door de hordes fietsers die over het aangrenzende fietspad sjezen en ga onder de ‘blauwe magneet’ door het terrein van het Groninger Museum op. Je hebt bruggen en bruggen, de H.N. Werkmanbrug, beter bekend onder de naam Museumbrug, is architectonisch verantwoord exemplaar. Jammer, dat ik als voetganger ook hier mijn leven niet zeker lijk.

Citytrip Groningen Groninger Museum

In het water onder me dobbert een vrolijke gekleurde badkat met guppy, ze maken samen deel uit van de lopende Kinderbiënnale in het Groninger Museum. En laten we wel wezen, als het gaat om bontgekleurd, heeft dit museum vooraan gestaan toen de verfpotten- en kwasten werden uitgedeeld. Mooi? Net als wat er tentoongesteld wordt, daar valt niet over te twisten. Ik, ik hou er van. De stad heeft deze bonte constructie te danken aan museumdirecteur Frans Haks. De beste man streefde er naar dat Groningen cultureel op de kaart kwam te staan. Een museum, een pand, dat landelijk de aandacht zou trekken. En dat doet het meer dan markante gebouw sinds 1994. Mijn bezoek bewaar ik even voor de volgende dag, ik duik eerst het gezellige centrum van de stad in.

Badkat en guppy

Citytrip Groningen: Een duik in de Folkingestraat

Voor nu laat ik het Groninger Museum achter me en vervolg mijn weg naar de Ubbo Emmiusstraat, steek het regenboog zebrapad over en loop verder rechtdoor. De Coehoornsingel over en oversteken bij het Gedempte Zuiderdiep, zo de Folkingestraat in. Dat dit ooit de Joodse buurt van Groningen was, is niet enkel te merken aan de aanwezigheid van de synagoge in de straat. Wie oplet ziet her en der meer tekenen die verwijzen naar de tijd van weleer. Volg je voeten en ontdek de halve maantjes in de bestrating. Volgens de kunstenaar vormen deze maantjes samen een oog, het oog wat gezien heeft wat er met de Joodse bevolking is gebeurd tijdens WOII. Of leg juist je hoofd in je nek en ontdek dat weggehaalde stenen, samen het woord weggehaald vormen.

📍 Stichting Folkingestraat Synagoge, Folkingestraat 60, 9711 JZ Groningen

Stichting Folkingestraat Synagoge Groningen

Mijn Citytrip Groningen is nog maar amper begonnen en ik vermoed dat dit wel eens de leukste straat van de stad zou kunnen zijn. Leuke speciaalzaken, variërend van lokale tot uitheemse producten, een winkel vol hebbedingetjes, bijzondere kledingboetiekjes, zo leuk allemaal.

Folkingestraat Groningen Folkingestraat Groningen Folkingestraat Groningen

Gezellig

De Folkingestraat brengt me naar de kruising met Akerkhof en de Vismarkt en Stoeldraaierstraat. Ik ga op het trapje van het neoclassicistische gebouw aan het plein staan, dat ooit dienst deed als Korenbeurs, maar sinds meer dan twintig jaar een filiaal van grootgrutter Albert Heijn is. Na een kort beraad met mezelf besluit ik mijn weg, willekeurig, te vervolgen richting de Grote Markt.

Ik zal je de details besparen welke route ik heb gelopen, namelijk totaal onlogisch, maar laat ik je dit zeggen; overweeg je een citytrip Groningen, dan zeg ik doen. Groningen is gezellig. Komt dat omdat het een studentenstad is, waarschijnlijk wel. Daardoor puilt deze noordelijke stad uit van tal van horeca-etablissementen en hangt er een relaxte sfeer in de stad. Jong en hip, gaat hier prima samen met de oude panden en statige gebouwen. Een middag lang, passeer ik (verwarmde) terrassen, woonboten, studentencafés- en flats. Vergaap me aan opvallende standbeelden en Art Deco gebouwen. Moderne objecten en plekken waar de geschiedenis bijna voelbaar is.

stedentrip Grunn stedentrip Grunn stedentrip Grunn stedentrip Grunn

Citytrip Groningen: Overnachten bij hotel Corps de Garde

Na een middag lang slenteren door Groningen, zijn mijn voeten wel toe aan wat rust. Vanuit het centrum gezien ligt mijn hotel, Hotel Corps de Garde, aan het einde van de Oude Boteringestraat. Echt aan het einde, loop je verder, dan plons je zo in het water van het Lopende Diep.

Hotel Corps de Garde

Hoewel het hotel een vaste waarde in de straat is, oogt alles nieuw en fris. Niet veel later wordt me duidelijk dat het hotel recentelijk is overgenomen en van een make-over is voorzien. De bar/receptie beloven al veel goeds, benieuwd naar hoe mijn kamer eruit ziet.

Wat een fantastisch mooie kamer! Authentiek met een moderne twist. Statige oude balken gecombineerd met het comfort van een regendouche. Een zolderkamer met aan weerskanten uitzicht op de stad, van alle gemakken voorzien.

Ik plof op het bed. Heerlijk! Dit had ik echt even nodig. De verleiding is groot om de kamer niet meer te verlaten. Gelukkig is mijn dineradresje, Semsom, in dezelfde straat. Des te sneller ben ik na het eten terug in mijn heerlijke stulpje.

📍 Hotel Corps de Garde, Oude Boteringestraat 74, 9712 GN Groningen

Hotel Corps de Garde

Citytrip Groningen: Kunst kijken in het Groninger Museum

Na een heerlijk uitgeruste nacht, geniet ik met volle teugen van het ontbijt en de vriendelijkheid van de eigenaar en diens personeel. Tijd om afscheid te nemen van deze fijne plek. Er wachten nieuwe ontdekkingen tijdens mijn citytrip Groningen. Met flinke pas, loop ik terug richting het station voor een bezoek aan eyecatcher nr. 1. het Groninger Museum. Ik ben benieuwd of het van binnen net zo spectaculair is als aan de buitenzijde. [ Spoiler alert: JA]

Ik passeer de glazen deur en bevind me in het bontgekleurde museum in het water. Deze ochtend ga ik me een weg banen door naast en op elkaar gebouwde paviljoens. Here we go. Het kleurenthema is overduidelijk binnen de muren van het museum ook doorgevoerd, zo merk ik wanneer ik de draaiende trap naar beneden neem om er in een van de kluisjes mijn jas op te bergen.
Groninger museum

Tijdelijke collectie

Op het moment dat je dit artikel leest, hebben de tijdelijke tentoonstellingen misschien plaatsgemaakt voor andere exposities. Misschien ook niet, hoe dan ook er is altijd wel iets fraais te bewonderen in het Groninger Museum.

Recht tegenover de trap, stap ik de wereld van de Franse kunstenaar JR binnen. Ooit street artist tot hij in de Parijse metro een camera vond en er zijn vrienden mee begon te fotograferen en deze op straat – uitvergroot – ging aanplakken. De voormalig graffitikunstenaar is in twintig jaar tijd uitgegroeid tot een geëngageerd man, die er niet vies is zich met internationaal maatschappelijke vraagstukken bezig te houden.

JR: Chronicles t/m zondag 12 juni 2022

JR: Chronicles

Graffiti in New York is een aanvulling op JR: Chronicles. In twee zie je het werk van  New Yorkse graffitikunstenaars.

Graffiti in New York t/m zondag 12 juni 2022

Graffiti in New York

Ook voor grote(re) kinderen een bezoek mee dan waard, de Kinderbiënnale in het Groninger Museum. Verbaas en verwonder je over alle kunstwerken. Kruip erin of ga er onder zitten, laat je zintuigen op volle toeren draaien.

Kinderbiënnale t/m zondag 13 maart 2022

Kinderbiënnale

Vaste collectie

‘De collectie van het Groninger Museum kan bijna niet gevarieerder: alles van vuurstenen werktuigen uit de steentijd tot schilderijen van de Groninger kunstenaarsvereniging De Ploeg is hier te zien. In De Schatkamer staat de grote collectie Gronings zilver centraal, met onder andere een miniatuur van de Martinitoren. In de Meesterwerkenzaal worden schilderijen uit de 17e eeuw getoond. En er is aandacht voor Groningse geschiedenis en cultuur. De laatste zalen zijn gewijd aan (inter)nationale moderne kunst, mode en design.’ Bron: website Groninger Museum

Beter hadden we het zelf niet kunnen omschrijven. Dwalend van de ene zaal na de ander, doe ik ontdekking na ontdekking. Om als Brabantse oog in oog te staan de voor mij onbekende, maar zo herkenbare werken (ze lieten zich inspireren door van Gogh) van Wobbe Alkema en Johan Dijkstra (die deel uitmaakten van De Ploeg), heel bijzonder. Ook de vele porseleinen en aardewerken objecten doen me van de ene in andere verbazing vallen.

Kortom; maak je een citytrip Groningen, dan kun je de stad echt niet verlaten zonder een bezoek aan het Groninger Museum te hebben gebracht. Echt!

📍 Groninger Museum, Museumeiland 1, 9711 ME Groningen

Groninger MuseumGroninger Museum

Groninger Forum

Nog geen 24 uur ben in Groningen en ik voel me hier al helemaal thuis. De weg van het Groninger Museum naar het Forum hoef ik dan ook niet meer op Google Maps op te zoeken, ik loop er feilloos naar toe. Gisteren lonkte het hoge gebouw al, ik hoopte echter op wat beter weer om vandaag het dak op te gaan.

Forum is een van de nieuwste must-see plekken tijdens je citytrip Groningen. Het pand opende in eind 2019 haar deuren en biedt niet alleen onderdak aan een gigantisch grote – én mooie – bibliotheek, het indrukwekkende bouwwerk doet tevens dienst als ontmoetingsplek, bioscoop, museum, VVV en horeca gelegenheid.

Waar de Stadjers rustig aan een cappuccino nippen, door een boek bladeren of een poging tot studeren doen, pak ik de roltrap. Niet een roltrap maar een hele reeks aan roltrappen. Al deze roltrappen brengen me uiteindelijk naar het hoogste punt, het dakterras. Zoals gezegd, het weer is niet om over naar huis te schrijven. Dus ik loop snel een rondje, maak wat foto’s van het uitzicht met een grijze lucht als decor en waai terug naar binnen. Er staat namelijk nog een hoogtepunt op het programma.

📍 Forum, Nieuwe Markt 1, 9712 KN Groningen

Groninger ForumGroninger ForumGroninger Forum

Citytrip Groningen: de Martinitoren beklimmen

Waar je ook loopt tijdens je citytrip Groningen,d’Olle Grieze, de liefkozende bijnaam voor de Martinitoren, is een vast herkenningspunt in de stad. Op het dak van het Forum kon ik het puntje van de toren spreekwoordelijk bijna aanraken.

De torenwachter staat reeds op me te wachten wanneer ik het Martinikerkhof op loop. Of ik er klaar voor ben, vraagt hij me.  Een twijfelachtig ‘ik denk het wel’ verlaat mijn mond. Ik haal diep adem en zet mijn voet op de eerste tree van de vele naar boven. ‘Nog maar 260 te gaan,’ spreek ik mezelf moed in. De torenwachter loopt niet – zoals ik – als een hijgende buffel te puffen, maar houdt het gesprek aangenaam gaande. Schudt allerhande anekdotes uit zijn mouw en zorgt – gelukkig – voor hier en daar een korte pauze.

Tijdens zo’n pauze aanschouw ik de grote klokken. Wist je dat misdadigers vroeger voor straf vastgebonden onder een van de grootste klokken werden gelegd op het moment dat deze speelden? Of verneem ik hoe voorgangers de toren onderhielden. De een deed dat wat serieuzer dan de ander, zullen we maar zeggen. Deze man is een vat vol informatie en ik laaf me graag aan de legenden die hij me voorschotelt. Ondertussen vergeten we natuurlijk niet van het uitzicht te genieten (nog altijd grijs). De wind door mijn haren. I did it, ik sta op het hoogste punt van Groningen.

📍 Martinitoren, Martinikerkhof 3, 9712 JG Groningen

[box] Je kunt de Martinitoren enkel bezoeken met een gids. Trek voor je bezoek ongeveer een uur uit[/box]

Citytrip Groningen: de Martinitoren beklimmenCitytrip Groningen: de Martinitoren beklimmenCitytrip Groningen: de Martinitoren beklimmen

Citytrip Groningen: Laatste stop

Eenmaal terug op vaste grond, schuif ik bij Cappuvino aan voor een verlate lunch. Door nog een extra drankje te bestellen, rek ik mijn citytrip Groningen nog even op, maar met het betalen van de rekening, komt er voor nu een einde aan mijn stedenreis. Is 24 uur genoeg. Ben je gek, bij lange na niet! Heb ik genoten? Met volle teugen. Kom ik terug? Zeker weten. En jij moet ook gaan. Het maakt niet uit hoe lang of hoe kort je daarvoor in de trein of in de auto moet zitten. Er gaat niets boven Groningen en zo is het maar net.

Citytrip Groningen

Meer Nederland:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

7 reacties

  1. Leuk Eva! Een herontdekking van Groningen staat bij mij ook op het lijstje. Het is zo lang geleden dat ik er was. Vooral het Forum lijkt me mooi om van bovenaf te zien.

    1. Hi Denise, zeker de reis naar het ‘hoge noorden’ een keer maken hoor. Hopelijk heb je wel wat beter weer, dan geniet je extra van het fantastische dak(terras) bij Forum.

  2. Fijne tips! Ik ben meerdere keren in Groningen geweest, maar eigenlijk nog nooit als “toerist”. Heb tot mijn schande zelfs het Groninger Museum nog nooit van binnen gezien. Moet ik toch snel eens doen. Het Forum klinkt ook gaaf. Je hebt trouwens ook veel Amsterdamse School architectuur in Groningen, dat wil ik ook nog eens met eigen ogen bekijken.

  3. Leuk dat je in mijn woonplaats was! Tof ook om te lezen hoe je mijn stad ervaren hebt. Forum is echt gaaf hé, mooie view op de stad! Bij Cappuvino is trouwens ook een dakterras, daar wil ik naartoe als het weer beter wordt!

  4. Groningen ziet er me zo een kleurrijke stad uit. Echt eentje dat ik ook wel zou weten te waarderen. Ook het museum zag er fijn uit alhoewel ik niet zo een museum fan ben. Forum is een plek dat ik dan ook zeker zou bezoeken. Altijd fijn als je zo een overzichtje hebt over de stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *