Chinese streekgerechten, daar maak Inge Jansen blij mee. De Dominicus gids China heeft een grondige herziening ondergaan. Auteur Inge Jansen reisde vele kilometers kris kras door China. Speciaal voor OmniTraveler zet Inge haar favoriete Chinese streekgerechten op een rijte. Bovendien maak je kans op deze nieuwe Dominicus gids China.

Chinese streekgerechten

Iedereen die in China is geweest, weet dat de Chinese keuken een van de meest veelzijdige is die je maar kunt bedenken. Van noord naar zuid, en van oost naar west: elk gebied heeft zijn eigen specialiteiten. Al reizende door China heb je volop gelegenheid om al dat lekkere eten uit te proberen. Hieronder een aantal van de favoriete streekgerechten van Inge Jansen, schrijfster van de Dominicus reisgids China.

Beijing: Zhajiangmian

Beijing ligt in het noorden van China, een gebied waar traditioneel meer noedels dan rijst wordt gegeten. Een van mijn favoriete noedelgerechten is zhajiangmian, ofwel noedels met zhajiang-saus. Dit is een dikke, hartige saus van gefermenteerde bonen en kleine stukjes gehakt. De noedels worden meestal koud geserveerd met ragfijne reepjes gesneden rauwkost (worteltjes, komkommer, lente-uitjes) erbij. De saus wordt meestal op een apart schoteltje gegeven omdat hij zo zout is.
Ik vind deze koude noedels het lekkerst in de zomer, als de temperaturen makkelijk oplopen tot boven de 35 graden.

➡️ Lees ook: Beijing voor beginners
Dominicus gids China Beijing Chinese streekgerechten

Chinese streekgerechten: Dumpling banket in Xian

Xi’an is bekend om zijn dumplings (jiaozi) en vele noedelgerechten. Dumplings zijn in water gekookte (of soms ook gestoomde) deeghapjes gevuld met zeer fijngehakt vlees en/of groenten. Er wordt wel beweerd dat de Italiaanse ravioli afstamt van de Chinese dumplings. In Xi’an is de dumpling in sommige restaurants tot kunst verheven, met ware dumpling banketten. De dumplings zien er stuk voor stuk schitterend uit, zoals dumplings in de vorm van een walnoot, een eendje, een konijntje of een goudvis.
Er zijn dumplings in allerlei kleuren: groen, oranje, bruin, geel, wit. Het is niet alleen een feest voor het oog, maar ook nog eens ontzettend lekker. Een van de bekendste restaurants die dumpling banketten geven is De Fa Chang, een keten die inmiddels door de hele stad restaurants heeft.

Chengdu: pittige kip met nootjes (gongbao jiding)

Chengdu is de hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Sichuan, een streek die bekend staat om zijn zeer pittige keuken. De winter is hier kort maar kil, en om de kou uit de botten te verdrijven zijn mensen pittige gerechten gaan bedenken, met veel pepers. Je moet dus wel een beetje van pittig eten houden om dit lekker te vinden. Gongbao jiding is een gerecht van kleine stukjes kip, pinda’s en heel veel pepers. Het is een beetje een zoetig gerecht, en als je de pepers links laat liggen is het eigenlijk helemaal niet zo heet. Dit gerecht is zo populair dat je het door heel China kunt krijgen, maar het allerlekkerst maken ze het toch in de provincie Sichuan zelf.
Dominicus gids China Chengdu Chinese streekgerechten

Kunming: Yunnan ham

Yunnan ligt in het diepe zuidwesten van China, met Kunming als provinciale hoofdstad. De Yunnanese keuken heeft invloeden van de aangrenzende landen Laos, Myanmar en Vietnam. Een van de bekendste specialiteiten van Yunnan is gerookte ham. Deze wordt in heel dunne plakjes gewokt en geserveerd met bijvoorbeeld paprika, of met tuinbonen en een heel droge geitenkaas (een andere specialiteit van Yunnan). Soms worden de gewokte hamreepjes om wat groente gerold als een klein spiesje. De Yunnanese keuken is ontzettend populair, en door heel China heen zijn tegenwoordig Yunnan-restaurants te vinden.

Chinese streekgerechten: Bedelaarskip in Hangzhou

Hangzhou is vooral bekend om het Westmeer en de in de omliggende heuvels gelegen theeplantages waar de beroemde Longjing-thee wordt verbouwd. Bedelaarskip is een van de meest aansprekende
lokale gerechten van Hangzhou. Volgens de legende had een bedelaar een kip gestolen en deze nog net voordat hij werd ontdekt verpakt in klei en op een zacht brandend vuur gegooid. Uren later begonnen zich heerlijke geuren te verspreiden. Nieuwsgierig brak de bedelaar de harde kleilaag weg en vond een heerlijke malse kip. De kip wordt tegenwoordig verpakt in lotusbladeren en vervolgens bedekt met klei. De eregast mag met een hamer de kleilaag om de kip kapotslaan.

West-China: yoghurt met rozijntjes en nootjes

Wanneer je langs de Zijderoute in westelijke richting reist, kom je uiteindelijk in een gebied dat meer Centraal-Aziatisch dan Chinees aandoet. Dat merk je ook in de gerechten. Je kunt er sappige lamskebap en pilaf krijgen, dadels, druiven en meloenen, en allerlei soorten noten waar heerlijke notencakes van gemaakt worden. In de zomer loopt de temperatuur in oasestadjes als Turfan makkelijk op tot boven de veertig graden, en dan is er eigenlijk niets lekkerder dan een kom yoghurt geserveerd met rozijntjes en stukjes noot. In tegenstelling tot in de rest van China is deze yoghurt niet gezoet, en lekker dik.

Guangzhou: Dimsum

Dominicus gids China Guangzhou Dimsum Chinese streekgerechten
De Kantonese keuken is het allerbekendst om zijn kleine dimsum-hapjes. Vanzelfsprekend mogen deze lekkernijen niet ontbreken in deze lijst van Chinese streekgerechten. In Guangzhou heb je enorme dimsum-restaurants waar je kunt kiezen uit ontelbare dimsum-hapjes. In grote zalen worden karretjes met kleine gerechten in bamboe mandjes rondgereden. Sommige hapjes zijn koud, andere gefrituurd of gestoomd. De hapjes zijn gevuld met vlees, vis, garnalen en groenten, soms zijn ze zoet. Het enige wat je hoeft te doen is aan te wijzen welke hapjes je wilt eten, net zolang tot je honger gestild is.

Chinese streekgerechten tip:

Wil je meer weten over de Chinese keuken en zijn ontelbare plaatselijke gerechten, dan moet je beslist de Chinese documentaireserie A Bite of China eens kijken. Je zult versteld staan van de diversiteit aan lokale gerechten! Het is bovendien ook nog eens heel sfeervol gefilmd op bijzondere locaties door heel China. In China zelf was het destijds (2012 eerste seizoen, en 2014 tweede seizoen) een grote hit, zelfs de Chinezen leken overdonderd door de vele lokale specialiteiten die er zijn. A Bite of China kun je gewoon via youtube kijken, met Engelse ondertiteling. Even googlen op “Bite of China” en je hebt het gevonden.

Over de auteur Inge Jansen:

Dominicus gids China Inge Jansen
Inge Jansen is sinologe en schrijfster van Dominicus-reisgidsen Beijing en Shanghai en de omvangrijke Dominicus gids China. Sinds haar eerste reis naar het land in 1993 heeft zij duizenden kilometers door dit immense land afgelegd.
Mingbai website Inge jansen auteur Dominicus gids China
Sinds 2008 deelt ze via haar bedrijf Mingbai haar kennis over China. Ze verzorgt lezingen, schrijft artikelen en organiseert excursies. Grote delen van het jaar vind je haar in Beijing.

Winactie: Win de nieuwe Dominicus gids China
Heb je plannen om naar China gaan, of ben je gewoonweg zeer benieuwd naar het land, de inwoners en bijbehorende verhalen? Doe dan mee aan deze winactie en win dit fraaie boekwerk
• Geef als comment op dit artikel aan waarom je graag dit handige boekwerk graag wil winnen
• Verder zou ik het leuk vinden als je me volgt op Facebook en/of Instagram
• Meedoen kan tot en met 31 maart 2017
• Zodra de winnaar bekend gemaakt is, krijgt de gelukkige de reisgids zo spoedig mogelijk thuisgestuurd

Praktisch

Titel: Dominicus gids China
Auteur: Inge Jansen
Omvang: 536 pagina’s
ISBN: 9789025762650
Prijs: € 29,95
Verkrijgbaar: in de boekhandel of via Bol.com

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather