Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zhonglian Hotel: Gluren naar Noord-Koreaanse buren

Zhonglian Hotel

Dandong is een vreemde stad in China. Ik sliep er eens een nacht in het Zhonglian Hotel. Dat is toch niet zo raar zul je denken. Wat ik echter in mijn kamer aantrof, zag ik nergens ter wereld, in geen een andere hotelkamer.

Dandong

Bij Dandong houdt China op. Reis je verder dan val je in de Yalu rivier. Een brede stroom water die China scheidt van zijn buur, Noord-Korea. Een vreemde stad, opgetrokken langs de oevers van de natuurlijke grens tussen de twee landen. De Yalu Brug werd tijdens de Koreaanse oorlog gebombardeerd, werd gerestaureerd aan Chinese zijde. Inderdaad aan de Koreaanse kant niet. Tegen betaling loop je zo ver als je maar kunt en kant en wellicht vang je een glimps op van the Hermit Kingdom.

Yalu river Dandong
Chinese waarschuwingsborden, blijft hilarisch

Zhonglian Hotel

Vanuit Pyongyang trein ik de DPRK uit en China binnen. Taxichauffeurs met onleesbare bordjes, geëmotioneerde familieleden die treinreizigers welkom heten, kruiers die mijn tas willen dragen, stalletjes met eten van waaruit een ondefinieerbare geur mijn neus binnendringt. In deze chaos weet ik wonder boven wonder gids Brooklyn te spotten die me na een kort transfer incheckt bij het Zhonglian Hotel.

Zhonglian Hotel Dandong
© Zhonglian Hotel Dandong. Ik vergat een foto te maken, had het te druk met andere dingen….

“The hotel is decorated in a noble and elegant style, with complete equipment and facilities, and 165 guestrooms in different styles. Each guestroom is equipped with central air-conditioning, electronic safe, free broadband Internet access. – Bron: website Zhonglian Hotel

Kortom een Chinees hotel, waar verder niet overdreven veel over te vertellen valt. Het item dat mijn verbazing wekte, daarover wordt op de homepage van deze accommodatie niet gerept.

River view

Gids Brooklyn heeft voor mij een kamer gereserveerd van het type River view. Een kamer aan de zijde van de Yalu River, met uitzicht op de Sino-Korean Friendship Bridge, de Duan Bridge en zoals de Chinezen het zelf omschrijven exotische omgeving.

Verrekijker in het Zhonglian Hotel

Bij binnenkomst in mijn tijdelijk onderkomen, gooi ik mijn bagage in een hoek, fris mezelf even open de gordijnen om dat exotische uitzicht eens te aanschouwen. Vanuit mijn ooghoek, naast de televisie zie ik een mandje staan met iets erin. “Wat?” denk ik. “Niet? Ga weg!” Nieuwsgierige Chinezen en toeristen kunnen ongegeneerd naar de buren gluren. Het is namelijk een verrekijker. Het begeleidend schrijven laat vragen of ik er wel voorzichtig mee wil doen. Maar natuurlijk.

Zhonglian Hotel Dandong China verrekijker

Dandong praktisch:

  • Vanuit Pyonyang bereikte ik Dandong per trein (nr. K27/ K28), deze trein rijdt uiteindelijk verder door naar Beijing.
  • Ben je in Beijing? De hogesnelheidstrein naar Dandong is een rit van ongeveer 6 uur.
  • Lees ook: 5 x doen in Dandong

Wat is het vreemdste voorwerp dat jij wel eens in je hotelkamer aantrof?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *