Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bosnië en Herzegovina | Reizen per openbaar vervoer

mostar Bosnië en Herzegovina

Langzaam maar zeker wordt Bosnië en Herzegovina een land dat niet meer wordt geassocieerd met oorlog, maar met vakantie. En terecht! Wat een prachtig land is dit, een aanrader. Wil je buiten de gebaande paden reizen en niet veel toeristen tegenkomen? Ga dan naar Bosnië. Robin is schrijfster van de blog Simpel Duurzaam en geeft tips hoe je met openbaar vervoer door Bosnië kunt reizen.

Met openbaar vervoer naar Bosnië en Herzegovina Reizen hoeft niet altijd snel snel, maar kan ook langzamer, en duurzamer. Als je op reis gaat, heeft de keuze voor transport vaak de grootste impact dus wil je die verkleinen, neem dan het openbaar vervoer in plaats van het vliegtuig. Zelf ben ik vanuit Nederland naar Bosnië gereisd. Ik ben tussendoor nog gestopt in Wenen en Slovenië maar reken ik die stops niet mee, dan duurde de reis minder dan 24 uur. Een tussenstop is dus geen overbodige luxe!

Helaas rijden er geen treinen meer over de grens van Bosnië, dus hier kun je alleen met de bus naartoe.

Van Zagreb naar Bosnië

Een voor de hand liggende route is vanaf Zagreb naar Bosnië. De bus rijdt op dit moment twee keer per dag van Zagreb naar hoofdstad Sarajevo, één keer overdag om 12.30 uur en één keer ’s nachts met vertrek om 22.00 uur. Onderweg stopt de bus redelijk vaak en ik heb de indruk dat als je maar érgens op de route uit wil stappen, dit wel kan. Probleem is alleen dat de buschauffeurs meestal geen woord Engels spreken.

De bus stopt in elk geval in de wat grotere plaatsen Banja Luka, Jajce en Kravnik. Kijk voor actuele informatie op getbybus.com. De reis van Zagreb naar Bosnië duurt 8,5 uur en toen ik die reis ondernam duurde het ook daadwerkelijk (op de minuut nauwkeurig!) 8,5 uur. Bij de grens moet je uitstappen voor een paspoortcontrole en op moment van schrijven ook voor controle op coronavaccinatie of PCR-test. Dit duurt ongeveer een half uurtje.

Mostar busstation Openbaar vervoer in en naar Bosnië en Herzegovina

Vanuit Dubrovnik of Split naar Bosnië

Vanuit bijna alle Kroatische kustplaatsen rijden er wel bussen naar Bosnië en Herzegovina. Mostar is bijvoorbeeld een veel bezochte plaats voor toeristen vanuit de Kroatische kust en een handig vertrekpunt om vanuit het zuiden Bosnië in te reizen. Van Dubrovnik naar Mostar is 3,5 uur en kan 2 keer per dag. Vanuit Split naar Mostar rijdt de bus een paar keer per dag en dit duurt 3-4 uur afhankelijk van de route.

Met openbaar vervoer reizen in Bosnië en Herzegovina

Van tevoren maakte ik me zorgen dat niet alles met bus of trein bereikbaar zou zijn maar die zorg bleek grotendeels onterecht. Het is alleen soms wat lastig vinden op internet. Lokale bussen zijn er genoeg en ik raad aan om deze informatie gewoon op de busstations zelf op te zoeken. Wanneer wij zelf in een plaats aankwamen op het station, informeerden we meteen even naar bussen en treinen voor onze volgende reis of maakten we een fotootje van de vertrektijden.

Treinen

Er zijn zeker treinen in Bosnië en Herzegovina en dit is vaak net wat comfortabeler reizen dan met de bus. Het nadeel is dat treinen vaak maar één of twee keer per dag gaan waardoor het net moet uitkomen. De trein van Sarajevo naar Mostar vertrekt bijvoorbeeld alleen om 7.15 uur of om 16.49 uur. Alle treinen kun je nalezen op deze Engelstalige website.

Bus uitzicht Bosnie

Bussen

Bussen rijden iets vaker dan de treinen, maar ik raad wel aan om dit van tevoren op te zoeken en te plannen. In mijn ervaring is ook hier de website van Get By Bus betrouwbaar. De bussen zijn comfortabele tourbussen, al heb je niet veel beenruimte. Bij een langere rit wordt ongeveer elke 3 uur gestopt op een plek waar je naar het toilet kan en meestal ook iets te eten en drinken kunt kopen.

Buschauffeurs rijden sneller dan je zou willen, soms scheuren ze door de bochten in het bergachtige landschap. Snelwegen zijn meestal maar enkelbaans per rijrichting, dus ze proberen geregeld in te halen. Ik heb geen echt onveilige dingen meegemaakt, maar af en toe zat ik wel met samengeknepen billen naar buiten te kijken.

Ik ben positief over het reizen met openbaar vervoer door dit prachtige land. Het uitzicht is mooi, de kosten zijn laag en je komt zo op de mooiste plekken. Dus waar wacht je nog op?

Meer verhalen van reizigers:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *