Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Ontmoetingen met Syriërs | Kennismaken met onze ‘nieuwe buren’

Ontmoetingen-met-Syriërs

Sta jij open voor ontmoetingen met Syriërs?

Ontmoetingen met Syriërs is de gloednieuwe uitgave van Uitgeverij Informatie Verre Reizen. Normaliter zijn reizigers bekend met de handige voorpretboekjes ‘Te gast in’. In het nieuwste boek wordt je meegenomen naar Syrië. Om de achtergrond en cultuur te leren van onze nieuwe buren.

➡️ Lees ook: Te Gast in Cambodja – in 10 verhalen door het land

Ontmoetingen met Syriërs

Syrië: Ver van je bed? Dagelijks in je huiskamer en wellicht wel in het huis naast je. Sinds de gewapende opstand in 2011 begon, doet Assad er alles aan om de oppositie neer te slaan. In 2014 verergerd de situatie toen militanten van IS het decor van heersende chaos, wanorde en ellende die met de burgeroorlog gepaard gaat, zijn gaan gebruiken in hun strijd om ‘het kalifaat’.

Door het toenemende geweld hebben miljoenen Syriërs inmiddels het land moeten ontvluchten. Waar men eerst trok naar de nabijgelegen (buur)landen. Zoeken meer en meer gevluchte Syriërs sinds enkele jaren heil in Europa. Uit onderzoek van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR blijkt dat anno 2016 6 op de 10 Syriërs op de vlucht is.

Nieuwe buren

Nederland kreeg volgens de cijfers van het vluchtelingenagentschap van de VN (UNHCR) sinds april 2011 29.813 asielaanvragen van Syrische vluchtelingen te verwerken, lees ik in dit artikel van HP de Tijd inzake de vluchtelingencrisis. De kans op ontmoetingen met Syriërs is derhalve aanzienlijk toegenomen. Op de achterflap van het boek, richt burgervader van Rotterdam Abouthaleb zich tot de lezer:

“Onze nieuwe buren zijn mensen zoals u en ik. Vaders, moeders kinderen. Mensen met ambities en dromen over een rechtvaardige samenleving. Oprechte interesse in een ander kan een enorm verschil maken in een mensenleven. Dat is de leidraad van dit hartverwarmende boek”

Must read

Voor iedereen die meer wil weten over ‘de Syriër’ is dit boek een absolute must read. Samensteller Esseline van de Sande doet een boekje open over het land en haar bevolking. Over hoe het er was alvorens de narigheid onze beeldbuis vulde, over tradities en gewoonten. Over het dagelijks leven dat gevluchte Syriërs nu in Nederland leiden. Carl Stellweg trekt je mee in de tragiek van Syrië, een epos over een land dat nimmer een was. Mariëtte van Beek mijmert samen met haar Syrische vriendin Yvette over de smeltkroes die lange tijd vredig naast elkaar woonde. Alle auteurs en geïnterviewden bieden een unieke inkijk in de cultuur en geschiedenis van onze nieuwe medelanders.

Ontmoetingen met Syriërs

Ontmoetingen met Syriërs praktisch

Titel: Ontmoetingen met Syriërs – Achtergrond en cultuur van onze nieuwe buren
Auteurs: Esseline van de Sande e.a.
Omvang: 168 pagina’s
ISBN: 978 94 6016 068 4
Prijs: € 16,95
Verkrijgbaar: in de boekhandel of via Bol

➡️ Lees ook: Daisy van all day every Daisy bezocht het – in het boek genoemde – restaurant Syr in Utrecht

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *