Search
Close this search box.

Baja Bikes | Bilbao, fietsen op het kruispunt van cultuur

Bilbao: Een roos in de knop, van voormalig industriegebied opgebloeid tot een bruisende stad. Gelegen in het eigenzinnige Baskenland, beroemd om haar futuristische Guggenheim Museum, maar er is meer.

Barcelona blijft een top stad, Valencia is verrukkelijk voor een weekend weg, toch kies ik dit keer voor iets anders, Bilbao. Een plek waar men leven tot kunst heeft verheven, een stad die vooruit kijkt, het hoofd fier in de lucht steekt en de neus naar de toekomst richt. In deze eigenzinnige stad stap ik op een fiets van Baja Bikes en trap langs haar hoogtepunten. Aan het einde van mijn route verwen ik mijn inwendige mens met niet te versmaden nano gastronomie, luisterend naar de naam pintxos.

Met Baja Bikes op de pedalen

Gemakkelijk en snel boek ik voor mijn vertrek naar Spanje in Nederland een 3-uur durende ochtendexcursie via de website van Baja bikes. Vanuit hotel Silken Indautxu in de gelijknamige wijk begeef ik me op een zonnige zondagmorgen naar het verzamelpunt van de fietsverhuurder. “¡Buenos días!” klinkt het opgewekt wanneer ik het pand betreed. “Klaar om de mooiste stad van Bizkaia te ontdekken?” Reken maar. Terwijl de rest van de groep arriveert en een geschikte fiets uitzoekt, test ik alvast mijn stalen ros uit op het fietspad langs de Nervión rivier. Ik ben er klaar voor, Bilbao betover me.
Baja Bikes fietspad

“Nadat de economische crisis haar hoogtepunt beleefde, besefte Bilbao dat een ommekeer onvermijdelijk was,” start de gids haar verhaal. “Scheepswerven en fabriekshallen veranderden in desolate spookplekken. Cultuur en toerisme zijn de speerpunten van het Bilbao 2.0. Om de stad voor inwoner en bezoeker aangenamer te maken werden fietspaden aangelegd en er werd geïnvesteerd in prestigieuze kunst- en cultuur hotspots.”


Van brug naar brug

“Wie is er wel eens in Valencia geweest?” Ik steek mijn vinger op en kan niet anders dan beamen dat de witte Zubizuri voetgangersbrug, waaronder we halt houden, herinneringen aan deze bestemming oproept. Een prachtig exemplaar, die echter een beetje in het niet valt bij de volgende overspanning over de rivier. “De La Salve brug wordt ook wel de prins en prinses van Spanje brug genoemd.” Mijn inbeeldingsvermogen laat me in de steek. Met de beste intentie van de wereld kan ik in de betonnen kolos met staaldraad geen adellijk stel zien.
Baja Bikes Bilbao Guggenheim

Slechts een paar keer de pedalen van mijn Baja Bikes fiets rond en we staan voor de ingang van het imposante Guggenheim museum, een architectonisch hoogstandje. Het groteske bouwwerk met de grote titanium platen, golven en abstracte vormen maakt een enorme indruk op me. Ik hang aan de lippen van de gids die enthousiast vertelt over het prestigieuze project van architect Frank O. Gehry. “Als de buitenkant al zo interessant is, hoe mooi zal het dan binnen zijn?” mijmer ik bij mezelf terwijl we doorkoersen. Vanuit de schaduw van wolkenkrabber Iberdrola , slingeren we de koelte van Parque de Doña Casilda de Iturrizar tegemoet. De drift naar vooruitgang spat van het Palacio Euskalduna Jauregia af – een combinatie van een conventie centrum en een concert hal.

➡️ Lees ook: Bilbao bezienswaardigheden: Wat te doen tijdens je citytrip

De liefde voor Bilbao gaat door de maag

De Euskalduna brug is het keerpunt van de tocht. Via de andere zijde van de rivier trapt de groep richting het oude centrum. Terwijl mijn hoofd gevuld is met wetenswaardigheden, knort mijn maag. “We zijn er bijna,” moedigt de gids ons aan. De eindhalte van de tocht: Bar Charly op Plaza Nueva. Een welverdiend koel drankje en lekkere pintxos, zijn de perfecte afsluiter van mijn fietsavontuur door de stad. “Go Bilbao,” wil ik je adviseren én verken deze bruisende stad vol innovatieve projecten zeker op de fiets.
Baja Bikes pintxos
Informatie omtrent vertrekdagen/tijden en prijzen, tref je op op de site van Baja Bikes.

Dit artikel verscheen eerder in TRAVELBOOK magazine #2 januari 2016

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Super cool! Zelf ook gedaan in Bilbao. Top om zo te kunnen fietsen in alle steden over de hele wereld met baja bikes. Je komt zo veel te weten tijdens zo´n fietstour!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *