Zoek
Sluit dit zoekvak.

Waterloo | Waar Geschiedenis & gastvrijheid samenkomen

België-Waterloo

Wie gaat er mee naar Waterloo?

In 1974 won de Zweedse popgroep ABBA het Eurovisie Songfestival met het nummer Waterloo. In juni 2015 is het 200 jaar geleden dat deze slag heeft plaatsgevonden. Tijd om naar het slagveld te trekken

Waterloo 1815

We schrijven 18 juni 1815. Het leger van Napoleon, zo’n 124.000 man, word ingeklemd door het Engels-Nederlanse leger van 97.000 manschappen onder aanvoering van generaal Wellington en prins Willem van Oranje, onze eerste koning. Bijgestaan door het Pruisische leger van 117.000 man met aan het hoofd veldmaarschalk Blücher. Een complete werkdag (8 uur) hebben de soldaten nodig om de slag te beslissen in het nadeel van de Franse troepen. Een letterlijk slagveld is wat rest bijna 9.500 doden en 32.000 gewonden.
Waterloo

Herdenkingsprogramma

Waterloo verdient in juni 2015 een plaats in je agenda. Dan vind de spectaculaire herdenking van de Slag van Waterloo plaats! Ter ere van het feit dat deze overwinning twee eeuwen geleden plaats vond, organiseert de organisatie Bataille de Waterloo 1815 een zeer indrukwekkende reconstructie. Niet minder dan 5000 figuranten, ruim 300 paarden en pakweg 100 stukken artilleriegeschut zijn zijn tijdens het schouwspel te zien. Een evenement waar je zeker bij wil zijn, aangezien de volgende editie 10 jaar (2025) op zich laat wachten.

Naast de reënscenering op het slagveld is er tevens de mogelijkheid tot het bezoeken van musea of een kijkje te nemen op de kampplaatsen om zo een glimps op te vangen van het harde soldatenleven van 200 jaar terug.
Voor alle informatie omtrent het event, neem je het beste een kijkje op de website (niet langer actief). Hier staan tevens de prijzen voor de verschillende onderdelen vermeld.

PASS 1815

Wanneer je niet alleen aan het herdenkingsprogramma deel wilt nemen, maar meer dan dat wilt ervaren, schaf dan de PASS 1815 aan. Dit kaartje is er in drie varianten en afhankelijk van welke je kiest, heb je toegang tot; het Wellington museum, de heuvel met de leeuw, Memoriaal 1815, Panorama, de hoeve van Hougoumont en/of het hoofdkwartier van Napoleon.
Exacte prijzen en voorwaarden lees je hier

In het spoor van

Te voet of per (huur)fiets de geschiedenis van het gehucht van de leeuw verkennen? Download hier de gratis plattegrond van de omgeving. Benieuwd hoe Napoleon vanuit Frankrijk, via Charleroi Waterloo bereikte, daarover leer je meer op de 94 kilometer lange Napoleonroute.

Gastvrij overnachten in Martin’s Grand Hotel Waterloo

Martin's Grand Hotel
Waarom zou je slechts een dag Waterloo bezoeken als je ook kunt overnachten in het fantastische Martin’s Grand Hotel Waterloo? Ik streek er voor vier dagen met vriendlief en kleine meid neer. Het ontvangst is hartelijk, ons meisje wordt verwend met een doosje Playmobil. De kamer is ruim en licht, het ontbijt in restaurant La Sucrerie uitgebreid en het slagveld van Waterloo ligt op nauwelijks vijf minuten van het hotel. Wat wil je nog meer?

Waterloo in Nederland

Tenslotte, heb je wel interesse in de slag maar ben je niet in de gelegenheid naar onze Zuiderburen af te reizen, geen nood. In het Rijksmuseum kun je de tentoonstelling Ooggetuigen van Waterloo bezoeken.

Hou verder ook de documentaire Slag bij Waterloo. Dagboek van een veteraan in de gaten. Hierin volgt presentator Paul Rem het verhaal van zijn bet-overgrootvader Jan Rem die ten tijde van de Slag bij Waterloo in juni 1815 in het leger diende. Omroep MAX biedt de mogelijkheid een voorpremiere bij te wonen,

Meer België

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *