Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kolenspoor As | Slapen in een nostalgische nachttrein

België-Limburg-kolenspoor-As

Op het kleine stationnetje van Kolenspoor As

Wat is er nu leuker dan een weekendje weg? Een weekendje weg en de nacht doorbrengen in een authentieke slaaptrein! Wij sliepen een nachtje op het Kolenspoor As en dat was superleuk!

Update: Helaas, is het niet meer mogelijk om in de treinstellen te overnachten. De wagons doen sinds 2018 dienst als graffitikunstwerk ‘The Yard’
nachttrein Belgie Kolenspoor As nachttrein reismeisje in bagagerek  ontbijt Kolenspoor As

Keurig op een rij

Op een klein stationnetje, staan de wagons keurig op een rij. Naast een restauratieruimte en een recreatiecoupé, zijn er in het rijtuig uit 1962 tien slaapcoupés. Allen zijn ze uitgerust met een wastafel, airconditioning en twee bedden in stapelbedvorm.

Gastvrij ontvangst bij Kolenspoor As

Vanuit onze woonplaats in Brabant rijden we in een dik uur naar Belgisch Limburg, naar Kolenspoor As. Eén van de toegangspoorten van het Nationaal Park De Hoge Kempen. “Goedemiddag,” begroet Nele ons, met haar typisch Limburgs accent. Nele is een van de vele vrijwilligers van V.Z.W. Kolenspoor, die het ‘hotel’ en het terrein op de rails houden. “Het is een druk weekend,” lacht ze, “wees welkom, ik zal jullie je coupé tonen.”

Trekt gerust een fles uit de frigo

Kordaat stapt ze voor ons uit, in haar broekzak zoekend naar sleutel van het juiste compartiment. “Hier is de keuken, als u wil, kunt u hier koken of de fles van uw kleintje warm maken,” wijst ze richting magnetron. Naast een compleet ingerichte (gezamenlijke) keuken, staat er ook een goedgevulde koelkast. Van boven tot onder gevuld met Belgische speciaal biertjes. Iets wat papa wel kan bekoren. “Trekt gerust een fles uit de frigo,” vervolgt Nele haar tour. “Bij het uitchecken hoor ik graag wat er genuttigd is.”

In de recreatieruimte liggen spellen, stripboeken en tijdschriften. Een Frans gezin legt een kaartje en drie Nederlanders verdiepen zich in de Belgische roddelbladen.

Nachttrein op Kolenspoor As

Dan, het belangrijkste, de overnachtingsplaats. Het is een beetje krap, maar het slaapt wel lekker. Onze kleine meid (toen 8 maanden oud) slaapt in de coupé naast ons en dat gaat perfect. Van buitenaf kunnen we haar deur op slot doen. Voor het slapen gaan, laten we de deur tussen de coupés open en wanneer het tijd is geworden voor ons meisje om haar oogjes toe te doen, schuiven we deur zachtjes dicht. Vanzelfsprekend zingen we haar in slap met dit bekende liedje:

‘Op een klein stationnetje
’s Morgens in de vroegte
Stonden zeven wagentjes
Netjes op een rij
En het machinistje
Draaide aan het wieletje
Hakke hakke puf puf
Weg zijn wij’

Tot ziens

Na een heerlijke nacht, wacht een van de andere vrijwilligers, ons op met een heerlijk ontbijt in het restauratierijtuig. Met een mandje met croissantjes, broodjes en chocoladebroodjes en een vers gekookt eitje, begint de dag goed. Met een goed gevulde maag laten we de schattige overnachtingsplaats en de vriendelijke vrijwilligers achter ons.

Kolenspoor As Praktisch

Wil jij ook op het Kolenspoor As slapen, hier de contactgegevens:

V.Z.W. Kolenspoor AS
Stationsstraat 124
B- 3665 As
België
www.kolenspoor.be

Meer België

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *