Zoek
Sluit dit zoekvak.

Jules Destrooper, een heerlijk koekje van Belgisch deeg

In de winkels op Schiphol maken ze steevast onderdeel uit van het assortiment. Ook op andere luchthavens sieren ze dikwijls de schappen. Wat is er zo bijzonder aan de koekjes van Jules Destrooper, dat deze wereldwijd ge- & verkocht worden en gegeten natuurlijk. OmniTraveler toog naar Lo, waar het allemaal ooit begon….

Jules Destrooper
Zelfs op mijn reis naar Jamaica, vloog Jules Destrooper met me mee

Jules Destrooper

Er was eens….

“Jules Destrooper, een jonge bakker, opende op 8 augustus 1885 een bakkerij in Lo, Luilekkerstad van Vlaanderen. Hij had ook een winkel in koloniale waren waar hij exotische producten uit Afrika en Azië verkocht zoals koffie, thee, tabak en chocolade.”Bron: Website Jules Destrooper

Om een lang verhaal kort te maken, de knaap combineerde zijn kruiden en specerijen in zijn koekbakkunsten en dat legde hem bepaald geen windeieren. Sterker nog hij werd in 1911 bekroond tot winnaar van prestigieuze voedingsbeurs in Parijs. Zijn zoon nam het stokje over, het imperium groeide. Een derde en vierde generatie volgden. Een tweede fabriek in Ieper opende haar deuren. Het nieuwe millennium breekt aan, een overname is een feit (2015), maar de koekjes worden nog altijd gebakken volgens het geheime familierecept.
➡️ Wist je dat Jules Destrooper zelfs Hofleverancier van het Belgische Vorstenhuis is?

Lo-Reninge

Toen onze kleine meid (nu 6 jaar) nog daadwerkelijk klein was en derhalve niet leerplichtig, gaven we onszelf een week vrij en toerden naar onze favoriete dichtbij bestemming; België. Een trip die we verdeelden over een verblijf in Ieper en een paar dagen aan zee (in Westende om precies te zijn). De rit van de ene accommodatie naar de andere onderbraken we met een tussenstop in Lo-Reninge. Een klein middeleeuws stadje met een fraaie kerk en dito stadhuis en belfort. Toch kwamen we niet voor de reguliere bezienswaardigheden. In deze plek staat namelijk ook het bezoekerscentrum van Jules Destrooper.
➡️ Bijzonder overnachten in Ieper, doe je in Thuzetje

Kom op bezoek bij Jules Destrooper

Jules Destrooper

“In het bezoekerscentrum wandel je door het rijke verleden van Jules Destrooper en kom je te weten hoe onze koekjes precies gebakken worden. Je komt alles te weten over de oude familierecepten en de huidige productieprocessen. Je krijgt natuurlijk ook de gelegenheid om ons koekjesgamma uitgebreid te proeven.” Bron: website Jules Destrooper

Jules Destrooper
Het is niet druk wanneer we door de deuren gaan en het bezoekerscentrum betreden. Sterker nog, er zit zelfs niemand achter de kassa. Oude prenten en machines trekken aan ons voorbij. Een letterlijk kijkje in de keuken. Van bovenaf aanschouwen we de bescheiden productielijn. Op een plek treffen we veel volk. Daar waar geproefd kan worden, staat een grote groep dames, die met volle mond door elkaar heen kwebbelen. Het blijkt een vrouwenvereniging te zijn die hun jaarlijkse uitje hebben. De caissière – die eigenlijk ons entreegeld moest innen – komt handen te kort. “Twee dozen van deze,” klinkt het hier en “Oh, doe die er nog maar bij voor mijn bejaarde buurvrouw,’ klinkt het aan de andere zijde. Haar armen vol dozen koeken stiefelt de medewerkster tussen magazijn en toonbank en terug.

Jules Destrooper aankopen

Wanneer alle dames gekeurd en gekocht hebben, zetten wij onze tanden in het aanwezige lekkers. Of wij met lege handen vertrokken? Wat denk je zelf? Want als je eenmaal je tanden in de lekkernijen hebt gezet, begrijp je direct de mondiale populariteit.

Jules Destrooper praktisch:

Zelf een keer het epicentrum van hét koekje van België bezoeken? Meer informatie (openingstijden, entreegeld etc.) lees je na op de website van Jules Destrooper

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *