Zoek
Sluit dit zoekvak.

Munduk, een van de mooiste plekken op Bali – en dit is er te doen

Puri Lumbung Cottages  Bali

Munduk, wordt door vele reizigers bestempelt als een van de mooiste plekken op Bali. En het is knap lastig het daar niet mee eens te zijn. Het eenvoudige dorp, ingeklemd tussen de bergen heeft behalve iets moois ook iets mysterieus. Misschien is het de mist die ’s morgens langzaam wegtrekt of de weelderig groene bergwanden of de adembenemend mooie watervallen…. Kortom Munduk – en omgeving – is een bezoek zeker waard.

Munduk

Hiken, trekkings maken, je vergapen aan de groener dan groene heuvels, het kan allemaal in Munduk. Wist je dat er zelf archeologische vondsten zijn gedaan? Uit deze vondsten blijkt dat Munduk tussen de 10e en 14 eeuw ontstaan is. Dat is ver – ver – voordat de Nederlanders in 1890 hier de baas kwamen spelen.

Wat ‘we’ hier kwamen doen? Het was de Nederlander van toen vooral te doen om kruiden en specerijen. Koffie, vanille en cacao. Wie anno nu een goede kop koffie kan waarderen, check Ngiring Ngewedang, een pracht van een plek waar men zelf bonen verbouwt, brandt en omtovert tot het heerlijkste kom zwart goud.

Munduk Bali

Uitstapjes in/nabij Munduk

Zoals gezegd is Munduk de perfecte uitvalsbasis voor prachtige wandelingen en hikes en tal van toffe uitstapjes.

Watervallen

Zelf hadden we er – helaas, uiteindelijk – geen tijd voor, maar wie van watervallen houdt, is hier aan het juist adres. De mooiste volgens insiders zijn:

  • Munduk Waterfall
  • Golden Valley Waterfall
  • Melanting Waterfall

Draag geen slippers, want het kan er verradelijk glad zijn

De rijstvelden van Jatiluwih

Jatiluwih

Niet voor niets betekent Jatiluwih (vrij vertaald) geweldig mooi. Want dat zijn deze UNESCO Werelderfgoed genoteerde rijstterrassen. Reeds eeuwenoud en een lust voor het oog. Doe een van de hikes tussen de groene terrassen en geniet! Na afloop trek gekregen, bestel de lokale specialiteit Ada Babi Guleng (speenvarken).

Ada Babi Guleng Jatiluwih Bali

Pura Ulun Danu Bratan

 

Deze Hindoeistische/Boeddhistische tempel stamt uit de 17e eeuw en is gewijd aan de Godin van het water. Niet gek dat het bouwwerk aan haar gewijd is, gezien het feit dat de tempel in het Bratan meer gelegen is. Omringd door water dus. Op smalle eilandjes ligt het heiligdom dat openstaat voor bezoekers en pelgrims. Kijk niet vreemd op als er een ceremonie gaande is. Boeren komen graag naar deze plek om er te bidden voor een goede watertoevoer voor de nabij gelegen akkers en rijstvelden.

Pura Taman Ayun

 

Een eindje van Pura Ulun Danu Bratan vandaan ligt Taman Ayun wat zoiets betekent als “prachtige tuin”. Dit complex wordt algemeen beschouwd als een van de mooiste tempels van Bali. Het tempelcomplex is omringd door brede grachten die verbonden zijn met een vijver. Derhalve kan de  Taman Ayun tempel kan alleen via een brug worden betreden. Het fijne is dat deze tempel een stuk minder bezocht wordt dan de Pura Ulun Danu Bratan. Het is er heerlijk rustig, zodat je alles goed op je gemak kan bekijken en fotograferen.

➡️ Lees ook: 5 x de mooiste watertempels op Bali

Eten & Drinken in Munduk

Uitzicht Taman Dewata

In Munduk vind je verschillende warungs en restaurantjes. Als ik er een mag tippen: het Taman Dewata Restaurant. Kies voor een plekje op het dakterras, want dan krijg je (zie foto boven) er gratis dit uitzicht bij.

Slapen in Munduk

Puri Alam Bali hotel Munduk

Puri Alam Bali

OmniTraveler streek voor twee nachten neer in Puri Alam Bali. Een eenvoudig hotel, maar met een pracht van een uitzicht. Helaas, had tijdens ons bezoek (2017) het rooftop café zijn beste tijd gehad. Er is ook een zwembad, maar dat is niet verwarmd, dus heel erg koud! De prijs per nacht is laag, dus je mag ook niet al te hoge verwachtingen hebben.

Puri Lumbung Cottages

Puri Lumbung Cottages  Bali Munduk

Zoek je iets meer comfort en een ander – eveneens prachtig – uitzicht. Aan de andere zijde van de weg liggen de Puri Lumbung Cottages. Een pracht van een plek, met dito zonsondergang. Bovendien wordt er eens per week een avond georganiseerd vol traditionele dans en zang.

Meer Bali

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *