Zoek
Sluit dit zoekvak.

Mirjam keerde terug naar Chili en werd wederom in vervoering gebracht

Chili rondreis roadtrip

Reeds eerder bezochten reislustige Mirjam en haar echtgenoot Chili. Voor het tweede bezoek aan het land schakelden ze de expertise van Avilia reizen in en maakten een roadtrip over een van de mooiste autoroutes ter wereld, de Carraterra Austral. Stap in en rij mee.

4,5 week naar Chili

Samen met Mirjam kijken we terug op de reis die ze in Chili maakte. “Voor onze reis naar Argentinië en Chili schakelden we het team van Avila reizen in. Een eerdere reis naar Peru was door hen tot in het kleinste detail perfect verzorgd, iets wat we voor deze trip eveneens voor ogen hadden. Een pittige klus als je bedenkt dat we het hier hebben over een vakantie van 4,5 week en een afstand van een slordige 4.500 kilometer.”

Via Argentinië naar Chili

Andes Argentinie alpaca

“Om via het mooiste deel van het land Chili binnen te rijden, besloten we in Argentinië te starten met onze reis. We genoten twee nachten van Buenos Aires. Via Bariloche, aan de voet van het Andesgebergte, reden we de merenroute van het land. Via de zogeheten route 40, met haar ruim 5.000 kilometer, een van de langste autowegen ter wereld, toerden we via San Martín de los Andes richting Futaleufú. Tijd voor een vernieuwde kennismaking met Chili.”

➡️ Lees ook: Gábor toont je Argentinië op z’n best

Het kleurenpalet van Futaleufú

“Het doorkruisen van de Andes is genieten van een zeer divers kleurenpalet. Toen wij hier in november waren, reikte de gele brem zover als het oog kan zien. De rivieren zijn in het echt net zo turquoise als in reisbrochures. Het is werkelijk in een woord schitterend. De gelijknamige rivier is een van de beste plekken in de wereld om te raften. Wij vonden naar deze watersporters kijken al avontuurlijk genoeg. Onze wintermaanden zijn sowieso een aangename periode om naar dit deel van de aardbol te reizen. Met dagtemperaturen van rond de 20 graden, is het niet te warm, maar zeker ook niet te koud.

chili patagonie

In het Noorden van Patagonië domineert de natuur. Hoewel de wegen veelal uit gravel bestaan is een 4WD niet nodig. Wij reden met een SUV en dat was prima. Ook wordt er op meer en meer plaatsen de weg geasfalteerd. Dat is aan de ene kant fijn, want op die wijze kun je wat sneller de afstanden afleggen. Aan de andere kant vind ik het ook jammer. Die wat slechtere wegen geven ook zo de charme aan het reizen door dit land.”

Slow travel

“Wij houden er van een bestemming goed te ontdekken. Niet ’s avonds inchecken en de volgende ochtend na het ontbijt direct weer door. Het liefst brengen we 2 of 3 nachten op een plek door. Vandaar uit maken we uitstapjes en genieten optimaal van de omgeving.

Puyuhuapi heeft nog geen 1.000 inwoners en kent geen grote bezienswaardigheden. Toch was een verblijf hier geen straf. Avila reizen boekten voor ons een kamer in het Puyuhuapi Lodge & Spa. Gelegen op een prachtige plek, enkel per bootje bereikbaar. Wanneer je niet gaat hiken, kano-enen of de nabijgelegen hangende gletsjer gaat bezoeken, geniet je van de spa met natuurlijke bron.”

Ik zie niets

“Coyhaique ligt een stuk zuidelijker op onze route. Deze hoofdstad van Patagonië is een wat grotere plaats. Een prima plek om wat proviand in te slaan, te genieten van de valleien en de bergen. Dit zou ook een plek moeten zijn waar je goed condors kunt spotten. Helaas, we tuurden de hele hemel af maar zagen de majestueuze vogels niet.”

50 tinten blauw

Chili Lago General Carrera

“Ongeveer halverwege Patagonië maken we een meerdaagse stop bij het immense Lago General Carrera. Dit grensoverschrijdende meer ligt deels in Chili (het westelijke deel). Aan deze kant domineren ruige bergtoppen langs de oever. Wanneer je de oversteek naar Argentinië maakt (het oostelijke deel) zie je enkel uitgestrekte graslanden. Niet alleen het meer is een lust voor het oog, ook de bijbehorende grotten. Wanneer je bij laag water er doorheen vaart, schitteren talloze kleuren blauw voor je ogen.”

Park met een verhaal

Patagonia Park pinguin

“Een uitstapje dat ik zeker even wil melden is onze trip naar Patagonia Park. Niet alleen een mooi natuurgebied. Het is ook een stuk Chili met een bijzonder verhaal. Douglas Tompkins is bij velen bekend van zijn kledingmerken The North Face en Patagonia. Wat men dan dikwijls niet weet is het feit dat hij jarenlang samen met zijn echtgenote land aankocht. Dat stuitte in de beginjaren nog wel eens op weerstand van boeren en andere locals, maar nu men ziet wat er na al die jaren voor terug is gekomen, hoor je niemand meer klagen. Die aangekochte stukken vormen nu samen een van mooiste natuurparken in Chili.”

Poema spotten in Torres del Paine

“De Carraterra Austral reikt nog kilometers verder, maar wij houden het voor gezien. Het is een pracht van een route, maar wij besluiten onze tocht langs meren en pampa’s voort te zetten. We gaan echter nog niet naar huis, niet voordat we Torres del Paine hebben bezocht. Misschien vond ik dit wel het mooiste natuurgebied van onze hele reis. Toen we hier in 2000 voor het eerst waren, was ik al betoverd door deze plek. Nu we toch “in de buurt” waren wilde ik absoluut terug. En dit keer was ons bezoek nog specialer dan de vorige keer.

poema

Onze gids groeide op in het natuurpark en woont er bovendien. Zijn vader heeft tijdens zijn leven veel samengewerkt met National Geographic die er de natuurpracht vast kwam leggen. Zijn Engels is matig, net als ons Spaans. Samen met deze man gaan we op zoek naar een zeer lastig te vinden dier; de poema. Omdat er in dit jaargetijde geen sneeuw ligt, zijn er ook geen sporen te traceren in de sneeuw. De kans dat we een poema in het wild gaan zien is dan ook zeer klein. Opeens wijst zijn vinger in de verte. Mijn man en ik zien niets. Zijn scherpe oog heeft het roofdier gespot. We wandelen richting het beest en staan plots op 60 meter afstand oog in oog met deze wilde kat. Ik weet zeker dat we het beest zelf nooit of te nimmer gespot hadden.”

Slapen in industrieel erfgoed

“Wat we ook zeker zelf niet hadden gevonden, was de bijzondere overnachtingsplaats in Puerto Natales. Avila reizen raadde ons het Singular hotel aan. Een prima voorstel. In een oud industrieel pand, waar vroeger schapen werden geslacht, is thans een pracht van een hotel onder gebracht. Hier slapen is uniek. Je wordt niet enkel hartelijk welkom geheten, je krijgt zelfs een complete rondleiding over het hele terrein.

De weken zijn omgevlogen. Chili heeft ons opnieuw in vervoering gebracht.”

Chili Tip van Mirjam:

Wil je wel deze prachtige route rijden, maar niet eerst een stuk door Argentinië rijden?  Kies er dan voor om de trip in Puerto Montt te starten. Ook al kent deze soms wat logistieke uitdagingen, zoals oversteken per veerboot.

Dit artikel schreef ik voor/verscheen eerder in TRAVELBOOK Magazine

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *