Archeon neemt je mee terug in de tijd. Tijdens een dagje museumpark dwaal je vanuit de prehistorie de Romeinse tijd binnen en eindig je in de Middeleeuwen. Drie tijdperken waarover genoeg te leren valt. Bovendien is er tijdens zo’n dag ook genoeg te zien en te beleven.
Archeon
Het park opende haar deuren in 1994 en sindsdien zijn velen in de teletijdmachine gestapt om meer te leren over vervolgen tijden. Een les geschiedenis was nog nooit zo leuk.
Nederland in de prehistorie
In een tijd waarin men nog niet kon lezen en schrijven leek het leven in vergelijk met dat van ons wellicht primitief. Toch zien we hutten vol handige huisraad, vakkundig gemaakt gereedschap en zelfs muziekinstrumenten. In het nabij gelegen watertje wacht een wendbare kleine kano op ons. Hoe bedoel je primitief?
Bovendien bestaat er natuurlijk niet zoiets als ‘de Prehistorie’. Dit tijdperk strekt zich uit duizenden jaar. Dat kun en mag je niet zomaar allemaal op een hoop gooien. In het Archeon evolueren de hutten met de tijd mee. De eenvoudige kampementen veranderen in heuse boerderijen. Solide gebouwen, gedragen door een eikenhouten frame.
De Bronstijd maakt in onze tijdslijn evengoed deel uit van de Prehistorie, Waar we in de eerste woningen nog speren en pijlen aantroffen, zien we nu eenvoudige materialen om het land mee te bewerken. Waarom zou je continu het land door trekken als je ook vanuit een punt in je bestaan kunt voorzien?
Voordat we de Prehistorie verlaten, houden we halt bij de IJzertijd. Ook al is het inmiddels heel wat jaren geleden dat ik in de schoolbanken van de lagere school zat, de tijdsbalk zoals die ons klaslokaal sierde, zie ik opeens weer levendig voor me.
Welkom bij de Romeinen
Wat een geluk! Tijdens ons bezoek zijn de jaarlijkse Romeinse weken. Romeinse legionairs hebben hun kamp opgeslagen in het Archeon. Deze heldhaftige mannen worden vergezeld door ambachtslieden, dames, slaven en kinderen. Het Romeinse kampement is tijdens deze dagen het kloppend hart van het museumpark.
Wie goed oplette op school, Astrix en Obelix las of Welkom bij de Romeinen op televisie keek, weet dat de Romeinen ons land binnenkwamen tijdens de Gallische oorlog van Julius Ceasar. Ze bouwen langs de rivier(en) forten en niet geheel toevallig ook in Alphen aan den Rijn.
Het woonhuis voor ambachtslui is indrukwekkend groot net als de tempel gewijd aan Nehalennia, maar het meeste indruk (als het gaat om de gebouwen uit de Romeinse tijd) maakt toch wel het grote badhuis.
Bij het binnengaan van de indrukwekkende thermae, snap ik direct waarom deze plaats voor de Romeinen zo belangrijk was. Het was niet alleen een plek om jezelf schoon te poedelen, maar ook een plek om te socializen.
Aansluitend stappen we de arena binnen. Tijd voor onvervalst spektakel. En een spektakel is het! De summa rudis (scheidsrechter) weet de sfeer – en de spanning – er goed in het houden. Een show, spannend tot de laatste minuut.
Tenslotte, de Middeleeuwen
De Middeleeuwen in Nederland duurden – pakweg – duizend jaar. Vreemde mogendheden nemen af. Vanaf nu mogen en moeten we het zelf doen. Dat dat niet altijd zonder slag of stoot gaat, mag duidelijk wezen. Rondom de Dam, maken we kennis met de bakker, hoefsmid, chirurgijn en nog vele andere inwoners van dit millennium.
Tip: schaf een Archeon activiteitenpas aan
Archeon is een leuk en leerzaam dagje uit, maar het wordt nog leuker wanneer je een activiteitenpas aanschaft. Tijdens ons bezoek (aug. 2020) kon je met deze pas de volgende dingen doen:
- Een armbandje twijnen onder begeleiding van de eerste boeren
- In het Romeinse badhuis knutsel je een zogeheten filbula in elkaar, een ouderwetse sluitingsspeld
- De plaatselijke imker legt haarfijn uit hoe je een kaarsje van bijenwas maakt
- Op de markt maak je van vilt een leuk armbandje
- Wanneer je bij de Romeinen op exercitie bent geweest, worden je inspanningen beloond met een fraai helm
Bovendien zijn er op tal van plekken avontuurlijk en leuke dingen te ondernemen in het park. Wat dacht je van vlot varen, stenen (proberen te) versjouwen of ravotten in de speeltuin?
Archeon Praktisch:
Wij genoten volop van ons bezoek aan het museumpark.Tijdens je bezoek wordt echt mee teruggenomen in de tijd. En hoe. Hulde aan alle ‘inwoners’ voor hun kennis, kunde en kalmte en rust waarmee ze de kennis overdragen.
Ik zou nog veel meer kunnen vertellen over ons bezoek, maar eigenlijk moet je gewoon zelf een keer een kijkje gaan nemen. Zelf ervaren is in dit geval echt het allerbeste.
- Meer informatie omtrent openingstijden en entreegelden lees je na op de website van het museumpark
- Voor meer foto’s van ons bezoek aan het Archeon, check de highlights op Instagram
- Schuif zeker ook even aan Pannenkoekenhuis het Klooster voor een lekkere pannenkoeklunch of een speciaal voor het Archeon gebrouwen biertje.
- Heb je wat lekkers in je tas gestopt? Strijk dan neer op de picknickbanken bij de speeltuin of op een van de andere bankjes op diverse plekken in het museumpark
📍 Archeon Museumpark, Archeonlaan 1, 2408 ZB Alphen aan den Rijn