Zoek
Sluit dit zoekvak.

Amman | Startpunt van een reis vol hoogtepunten door Jordanië

Jordanië

Amman, eerste kennismaking met Jordanië

Mijn eerste kennismaking met Jordanië begint in Amman, de hoofdstad. Net na aankomst heb ik geen idee wat ik nu eigenlijk van de stad kan en mag verwachten. Vanaf de luchthaven naar het hotel, zie ik een grote stad, Wegen lopen kriskras door elkaar. Achter welke van de zeven heuvelen waarop de hoofdstad gebouwd is, liggen de bezienswaardigheden? Hoe vind ik in deze onoverzichtelijke stad de bezienswaardigheden in Amman?

Oud, ouder, oudst

Eenmaal ingecheckt en opgefrist in mijn hotel, pak ik de kaart erbij en vraag de receptioniste om wat hulp en tips. “De belangrijkste bezienswaardigheden in Amman uit de Grieks-Romeinse tijd zijn het Romeins Amfitheater en de Citadel,” vertelt ze me. “Je vind het theater op een van onze machtige heuvelen, er kunnen wel zesduizend mensen in plaatsnemen,” voegt ze er met gepaste trots aan toe.

De Citadel ligt eveneens hoog boven het centrum van de stad. Wanneer ik na een taxirit het complex betreed weet ik niet zo goed wat ik als eerste zal bekijken. De kunstgeschiedenislessen van vroeger komen hier tot leven. Overblijfselen van de Romeinse Tempel van Heracles, daterend uit de 2e eeuw. Ruïnes van een Byzantijnse kerk en een moskee, het is er allemaal. Binnen de muren van het Citadel ligt ook het Archeologisch museum, meer dan de moeite waard, als je het mij vraagt. De beroemde Dode Zee rollen, die hier tentoongesteld liggen, maken nog het meeste indruk op me.

Jordanië Amman

Amman automuseum

Wanneer ik weer beneden sta, informeer ik bij een taxichauffeur naar meer bezienswaardigheden in Amman. “Ga een kijkje nemen in het The Royal Automobile Museum. Onze koning heeft een fraaie collectie,” vertrouwt de goedlachse Jordaniër me toe. “Ik kom er dikwijls, mijn zoontjes vinden het prachtig!”  Koning Abdullah II liet het museum bouwen ter nagedachtenis aan zijn vader Koning Hussein die een groot liefhebber van auto’s was. Ik moet toegeven dat het een zeer fraai complex is, waar naast de vele voertuigen ook motoren te zien, tegen een achtergrond van historische foto’s. Mijn ding is het toch niet helemaal.

car museum amman

Al-Rainbow street

Mijn dag vol bezienswaardigheden in Amman eindig ik in een van de hipste straten van de stad, Al-Rainbow street. Deze straat bol van de leuke cafés en is de belangrijkste hotspot in de stad om met vrienden en locals te socializen. Voor elk wat wils in Rainbow street. Ik passeer traditionele koffiehuizen, moderne espresso barretjes, gezellige knusse plekjes waar je rustig van je organische thee kunt nippen, tot hippe tenten met trendy DJ’s.  Mijn kop thee is leeg, mijn kuiten jammeren een beetje, geen enkele straat in Amman is vlak, dat wordt spierpijn, maar er is nog zoveel te zien.

rainbowstreet amman jordanie

Hoewel ik minder snel ga dan voor ik aan mijn dag vol bezienswaardigheden in Amman begon, is terug naar het hotel gaan wat mij betreft geen optie. Slenterend vervolg ik mijn route over Rainbow Street, langs antiekzaakjes, kunstgaleries. Een lokale fastfoodvariant Heroes Burgers & wings, maar ook chique restaurants. Alles zit samengeperst in nauwe eenrichtingsstraatjes, deels horeca, deels woonhuizen. Zo gezellig, maar een tip: doe dit gedeelte van de stad, te voet, met taxi kom je tijdens de spits gegarandeerd vast te zitten en doe je over een paar honderd meter, met gemak een half uur.

Jordanië-Amman-food

Travelers Tales

In de rubriek Travelers Tales delen reizigers verhalen over reizen die diepe indruk op hen hebben achtergelaten. Voor Annebet was dat haar reis naar Jordanië. De komende weken neemt ze je mee op haar rondreis door het land. Beginnend in de hoofdstad Amman vervolgt ze haar weg door Jordanië, van hoogtepunt naar hoogtepunt.

Wil jij ook jouw avonturen delen? Mail naar info@omnitraveler.nl

Meer Jordanië:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *