Zoek
Sluit dit zoekvak.

Alkmaar, het historische ‘kleine zusje’ van Amsterdam

Alkmaar

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een inwoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Elisa je mee naar ‘het kleine zusje’ van Amsterdam, kaasstad Alkmaar.

Alkmaar heeft eigenlijk alles. Laat het de AZ-fans niet horen, maar Alkmaar is wat mij betreft net het kleine zusje van Amsterdam. Alleen al qua architectuur en de grachten. Amerikaanse toeristen die hier komen zeggen het ook. Alkmaar is alleen – ten opzichte van Amsterdam – een paar decennia ouder, minder druk en ligt op een halfuur rijden ten noorden. Alkmaar kreeg in 1254 al stadsrechten, Amsterdam begin 14e eeuw. In deze historische stad is in 2016 ook mijn reisblog Flitter Fever geboren.

Studie Marketing in Alkmaar

In 2003 ben ik als student vanuit mijn ouderlijk huis in West-Friesland naar Alkmaar verhuisd. Een klein deel van Alkmaar behoort overigens ook tot West-Friesland, het merendeel valt onder Noord-Kennemerland. Ik studeerde toen Marketing in Amsterdam. Maar in Alkmaar krijg je meer huis voor je geld en mijn toenmalige vriend woonde daar ook. Met een flinke dosis geluk kon ik na 16 maanden wachten een appartement krijgen voor het geld waar je in Amsterdam een bezemkast voor kunt huren.

In totaal heb ik 15 jaar boven en naast Winkelcentrum De Mare gewoond, in Alkmaar Noord. Erg handig zo boven de winkels, dichtbij bus- en treinverbindingen en op korte fietsafstand van de binnenstad. Toen we op zoek gingen naar de jaren dertig woning van mijn dromen, was er één harde eis: op korte fietsafstand van het Waagplein. En dat is gelukt! Als jonge twintiger dacht ik: als je aan de Kennemerstraatweg woont, nou dan heb je het echt gemaakt! haha En nu wonen we alweer vier jaar aan deze hoofdweg tussen Alkmaar en Heiloo, waaraan veel mooie panden staan.

Verdronkenoord

Verliefd op de stad

Als ik door Alkmaar heen fiets, dan word ik iedere keer weer een beetje verliefd op ‘mijn stad’. Het is zo’n mooie, authentieke plaats. De grachten en de historische gebouwen ademen een nostalgische sfeer uit waar ik van houd. Het Waagplein vormt het hart van de stad. Daar vindt normaal gesproken twee keer per week, op dinsdagavond en vrijdagochtend, de beroemde kaasmarkt plaats. Intussen hebben meerdere steden in Nederland een kaasmarkt, maar Alkmaar is de enige echte!

kaasmarkt Elisa van Flitter Fever reisblog op de Kaasmarkt in Alkmaar

Als familie of vrienden uit andere delen van Nederland of het buitenland komen, dan neem ik ze in ieder geval mee naar de binnenstad van Alkmaar. De Molen van Piet, het Huis met de Kogel, de Accijnstoren, het Waagplein, het Biermuseum, leuke kleine boetiekjes, het Stedelijk Museum… genoeg te doen en te zien! Bovendien vind je in en rondom Alkmaar veel molens en tulpenvelden. De duinen en stranden van de Noordzee zijn ook lekker dichtbij. Ideaal voor een combinatie stedentrip en strandbezoek, o.a. Egmond, Bergen, Schoorl, etc.

Avondje uit in Alkmaar

Mijn favoriete bar, restaurant en hotel is Wolf. Ik ken de eigenaresse goed en daar is het altijd gezellig. Heerlijk eten, zalige bedden en een prachtig terras aan de gracht nabij het Waagplein. Er staan veel lekkere dingen op de kaart, maar de vissalade blijft mijn favoriet. En dat terwijl ik eigenlijk helemaal geen visliefhebber ben! In Theater De Vest en Podium Victorie treden bekende namen op. De akoestiek in de VUE bioscoop is fenomenaal, één van de beste van Europa.

Ophaalbrug Oudegracht

De stad vanaf het water

In de stad kun je met de rondvaartboot mee, maar veel leuker is het om een eigen bootje, waterfiets, kano of SUP te huren. De bruggen zijn hier erg laag, dus je moet af en toe wel bukken. Op sportief vlak is er nog veel meer te doen. Zo heb je in de Rekerhout bijvoorbeeld gratis tennisbanen. Zwembad Hoornse Vaart zit tegenover station Alkmaar Noord en heeft binnen- en buitenbaden, golfslagblad, glijbanen, etc. AZ behoort tot de beste voetbalclubs van Nederland.

Rondvaartboot en Wolf Alkmaar Flitter Fever

Genoeg te doen in de omgeving

Alkmaar heeft een aantal fijne parken, zoals Oosterhout, Alkmaarder Hout en Westerpark, waar je op een zonnige dag lekker doorheen kunt struinen. Bovendien wordt Alkmaar steevast verkozen tot één van de beste winkelsteden van Nederland. Op de Laat en de Langestraat vind je vooral veel grote ketens. In de Koorstraat, Houttil, Payglop, Boterstraat, Mient, Magdalenastraat, Fnidsen en Hekelstraat tref je kleinere winkels, boetiekjes en koffietentjes. Armen moe van de tasjes met aankopen, ken je dat?

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Nederland Molen

Deze inwoners laten je ook graag hun woonplaats zien:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *