Chinese streekgerechten, daar maak Inge Jansen blij mee. De Dominicus gids China heeft een grondige herziening ondergaan. Auteur Inge Jansen reisde vele kilometers kris kras door China. Speciaal voor OmniTraveler zet Inge haar favoriete Chinese streekgerechten op een rijte. Bovendien maak je kans op deze nieuwe Dominicus gids China.
Chinese streekgerechten
Iedereen die in China is geweest, weet dat de Chinese keuken een van de meest veelzijdige is die je maar kunt bedenken. Van noord naar zuid, en van oost naar west: elk gebied heeft zijn eigen specialiteiten. Al reizende door China heb je volop gelegenheid om al dat lekkere eten uit te proberen. Hieronder een aantal van de favoriete streekgerechten van Inge Jansen, schrijfster van de Dominicus reisgids China.
Beijing: Zhajiangmian
Beijing ligt in het noorden van China, een gebied waar traditioneel meer noedels dan rijst wordt gegeten. Een van mijn favoriete noedelgerechten is zhajiangmian, ofwel noedels met zhajiang-saus. Dit is een dikke, hartige saus van gefermenteerde bonen en kleine stukjes gehakt. De noedels worden meestal koud geserveerd met ragfijne reepjes gesneden rauwkost (worteltjes, komkommer, lente-uitjes) erbij. De saus wordt meestal op een apart schoteltje gegeven omdat hij zo zout is.
Ik vind deze koude noedels het lekkerst in de zomer, als de temperaturen makkelijk oplopen tot boven de 35 graden.
➡️ Lees ook: Beijing voor beginners
Chinese streekgerechten: Dumpling banket in Xian
Xi’an is bekend om zijn dumplings (jiaozi) en vele noedelgerechten. Dumplings zijn in water gekookte (of soms ook gestoomde) deeghapjes gevuld met zeer fijngehakt vlees en/of groenten. Er wordt wel beweerd dat de Italiaanse ravioli afstamt van de Chinese dumplings. In Xi’an is de dumpling in sommige restaurants tot kunst verheven, met ware dumpling banketten. De dumplings zien er stuk voor stuk schitterend uit, zoals dumplings in de vorm van een walnoot, een eendje, een konijntje of een goudvis.
Er zijn dumplings in allerlei kleuren: groen, oranje, bruin, geel, wit. Het is niet alleen een feest voor het oog, maar ook nog eens ontzettend lekker. Een van de bekendste restaurants die dumpling banketten geven is De Fa Chang, een keten die inmiddels door de hele stad restaurants heeft.
Chengdu: pittige kip met nootjes (gongbao jiding)
Chengdu is de hoofdstad van de zuidwestelijke provincie Sichuan, een streek die bekend staat om zijn zeer pittige keuken. De winter is hier kort maar kil, en om de kou uit de botten te verdrijven zijn mensen pittige gerechten gaan bedenken, met veel pepers. Je moet dus wel een beetje van pittig eten houden om dit lekker te vinden. Gongbao jiding is een gerecht van kleine stukjes kip, pinda’s en heel veel pepers. Het is een beetje een zoetig gerecht, en als je de pepers links laat liggen is het eigenlijk helemaal niet zo heet. Dit gerecht is zo populair dat je het door heel China kunt krijgen, maar het allerlekkerst maken ze het toch in de provincie Sichuan zelf.
Kunming: Yunnan ham
Yunnan ligt in het diepe zuidwesten van China, met Kunming als provinciale hoofdstad. De Yunnanese keuken heeft invloeden van de aangrenzende landen Laos, Myanmar en Vietnam. Een van de bekendste specialiteiten van Yunnan is gerookte ham. Deze wordt in heel dunne plakjes gewokt en geserveerd met bijvoorbeeld paprika, of met tuinbonen en een heel droge geitenkaas (een andere specialiteit van Yunnan). Soms worden de gewokte hamreepjes om wat groente gerold als een klein spiesje. De Yunnanese keuken is ontzettend populair, en door heel China heen zijn tegenwoordig Yunnan-restaurants te vinden.
Chinese streekgerechten: Bedelaarskip in Hangzhou
Hangzhou is vooral bekend om het Westmeer en de in de omliggende heuvels gelegen theeplantages waar de beroemde Longjing-thee wordt verbouwd. Bedelaarskip is een van de meest aansprekende
lokale gerechten van Hangzhou. Volgens de legende had een bedelaar een kip gestolen en deze nog net voordat hij werd ontdekt verpakt in klei en op een zacht brandend vuur gegooid. Uren later begonnen zich heerlijke geuren te verspreiden. Nieuwsgierig brak de bedelaar de harde kleilaag weg en vond een heerlijke malse kip. De kip wordt tegenwoordig verpakt in lotusbladeren en vervolgens bedekt met klei. De eregast mag met een hamer de kleilaag om de kip kapotslaan.
West-China: yoghurt met rozijntjes en nootjes
Wanneer je langs de Zijderoute in westelijke richting reist, kom je uiteindelijk in een gebied dat meer Centraal-Aziatisch dan Chinees aandoet. Dat merk je ook in de gerechten. Je kunt er sappige lamskebap en pilaf krijgen, dadels, druiven en meloenen, en allerlei soorten noten waar heerlijke notencakes van gemaakt worden. In de zomer loopt de temperatuur in oasestadjes als Turfan makkelijk op tot boven de veertig graden, en dan is er eigenlijk niets lekkerder dan een kom yoghurt geserveerd met rozijntjes en stukjes noot. In tegenstelling tot in de rest van China is deze yoghurt niet gezoet, en lekker dik.
Guangzhou: Dimsum
De Kantonese keuken is het allerbekendst om zijn kleine dimsum-hapjes. Vanzelfsprekend mogen deze lekkernijen niet ontbreken in deze lijst van Chinese streekgerechten. In Guangzhou heb je enorme dimsum-restaurants waar je kunt kiezen uit ontelbare dimsum-hapjes. In grote zalen worden karretjes met kleine gerechten in bamboe mandjes rondgereden. Sommige hapjes zijn koud, andere gefrituurd of gestoomd. De hapjes zijn gevuld met vlees, vis, garnalen en groenten, soms zijn ze zoet. Het enige wat je hoeft te doen is aan te wijzen welke hapjes je wilt eten, net zolang tot je honger gestild is.
Chinese streekgerechten tip:
Wil je meer weten over de Chinese keuken en zijn ontelbare plaatselijke gerechten, dan moet je beslist de Chinese documentaireserie A Bite of China eens kijken. Je zult versteld staan van de diversiteit aan lokale gerechten! Het is bovendien ook nog eens heel sfeervol gefilmd op bijzondere locaties door heel China. In China zelf was het destijds (2012 eerste seizoen, en 2014 tweede seizoen) een grote hit, zelfs de Chinezen leken overdonderd door de vele lokale specialiteiten die er zijn. A Bite of China kun je gewoon via youtube kijken, met Engelse ondertiteling. Even googlen op “Bite of China” en je hebt het gevonden.
Over de auteur Inge Jansen:
Inge Jansen is sinologe en schrijfster van Dominicus-reisgidsen Beijing en Shanghai en de omvangrijke Dominicus gids China. Sinds haar eerste reis naar het land in 1993 heeft zij duizenden kilometers door dit immense land afgelegd.
Sinds 2008 deelt ze via haar bedrijf Mingbai haar kennis over China. Ze verzorgt lezingen, schrijft artikelen en organiseert excursies. Grote delen van het jaar vind je haar in Beijing.
Winactie: Win de nieuwe Dominicus gids China
Heb je plannen om naar China gaan, of ben je gewoonweg zeer benieuwd naar het land, de inwoners en bijbehorende verhalen? Doe dan mee aan deze winactie en win dit fraaie boekwerk
• Geef als comment op dit artikel aan waarom je graag dit handige boekwerk graag wil winnen
• Verder zou ik het leuk vinden als je me volgt op Facebook en/of Instagram
• Meedoen kan tot en met 31 maart 2017
• Zodra de winnaar bekend gemaakt is, krijgt de gelukkige de reisgids zo spoedig mogelijk thuisgestuurd
Praktisch
Titel: Dominicus gids China
Auteur: Inge Jansen
Omvang: 536 pagina’s
ISBN: 9789025762650
Prijs: € 29,95
Verkrijgbaar: in de boekhandel of via Bol.com
[bol_product_links block_id=”bol_58c9046c10066_selected-products” products=”9200000057376140″ name=”Dominicus gids China” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”250″ cols=”1″ show_bol_logo=”1″ show_price=”1″ show_rating=”1″ show_deliverytime=”1″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]
35 reacties
De meeste mensen hebben het alleen over de lokale afhaalchinees en de Westers aangepaste maaltijden (ga desnoods naar een echt traditioneel Chinees restaurant), maar een echte cultuurproever gaat gewoon naar China. Ik ben diverse malen in China/Hong Kong geweest, maar er zijn waarschijnlijk nog genoeg (eet)zaken waar ik over kan lezen en leren. 🙂
Hi Robert, precies! Zelf lust ik enkel Chinees eten, wanneer ik in China ben of bij een goede zaak – in bijvoorbeeld – Amsterdam ben. #nomnomnom
De echte Chinese keuken….heerlijk. En vooral niet te vergelijken met wat je hier bij de afhaalchinees krijgt want dat is echt geen Chinees eten.
Mij kan je trouwens elke dag blij maken met dimsum!.
Jaaaaaa dimsum! Love it!
Ik reis binnenkort weer naar China en dit artikel doet me alvast likkebaardend uitkijken naar de lokale keuken. Ik heb ook de vorige versie van deze geweldige reisgids en Inge-in-boekvorm heeft mij al veel plezier opgeleverd met de omschrijvingen en tips. Ik twijfel of ik de nieuwe versie moet kopen of dat de oude nog voldoende up to date is. Als ik de nieuwe win hoef ik die knoop niet door te hakken.
Beste Fred, bedankt voor je berichtje. Waar reis je naar toe in China (best een groot land ;)). Wie weet win je de nieuwste – betere, completere – versie. In ieder geval alvast een goede reis toegewenst.
Dank je wel, Eva. De reis gaat dit keer naar Dongbei.
Ja …honger!!
Leuk stuk Inge. In Xi’an zou ik zelf nog als aanraders geven: rou jia mo, biang biang noodles, liang pi’er, yang ru pao mo.
Verder zijn andere fantastische Chinese specialiteiten guo bao rou (Dongbei), da pan ji (Xinjiang), dongpo rou (Hangzhou), etc.
Overigens heeft Fuchsia Dunlop een viertal boeken geschreven waarmee het heel makkelijk is om zelf fantastisch Chinees te koken. Kijk maar eens op: http://www.crtv.nl/television/2017/02/chinees-koken-kun-je-echt-zelf/
Ed
Hi Ed, echt he? Al die lekkere gerechten die Inge opsomt, het water loopt je toch spontaan in de mond?!
ja graag het boek in handen hebben, omdat ik zo dol op Chinees keuken en ook China land te bezoeken … min of meer mijn vooroudersland geweest…al kan ik geen Chinees maar het blijftvtrekken….
Hi Susan, bedankt voor je deelname. Wie weet ben jij de winnares van dit prachtige boekwerk. Eind van de maand wordt de winnaar bekend gemaakt.
Waarom ik deze gids heel erg graag zou willen winnen…..
De DOMINICUS GIDS(en) nemen je altijd mee op reis zonder dat je de deur uit hoeft!
Met een heerlijke rijstmaaltijd….en deze gids in de hand….reis ik in gedachten China door!
Dat neemt niet weg dat ik dit prachtige land, de Chinese muur en het Terracottaleger niet met eigen ogen wil bewonderen….!
Dit lijkt mij enorm indrukwekkend! Ooit de tijdelijke tentoonstelling van het Terracotaleger in NL mogen bewonderen…maar dat was maar een paar procent van het geheel….hop de rest snel te kunnen bezichtigen!
Maar tussen het werken door….’s avonds wegdromen….zonder dat het je vrije-dagen kost…is ook gewoon super heerlijk!
Vandaar dat ik deze gids heel erg graag wil winnen! 🙂
Hi Kiki, bedankt voor je deelname. Persoonlijk vond ik het Terra Cotta leger een heel klein beetje tegenvallen. Wist je dat het momenteel in het Belgische Luik (Liege) te bewonderen is? Eind van de maand weet je of jij heerlijk weg gaat dromen naar dit veelzijdige land.
Ow echt? Het lijkt me zo bijzonder…zoveel van die grote beelden bij elkaar! 🙂
Zou ik echt jammer vinden…als ik daar dan uiteindelijk zou zijn…en het zou tegenvallen! 🙁
In Liege kom je wel sneller dan China 😉 Kijken tot wanneer het daar staat! 😀
Ik vond het toen echt bijzonder! 🙂
Nu duimen voor deze mooie gids! 😀 Zou echt zo super zijn! 😀
Natuurlijk zou ik graag de nieuwe Dominicus gids China willen winnen. Inge Jansen staat al jaren lang aan de top als het op China reizen aan komt. Ik ben erg benieuwd naar haar persoonlijke aanbevelingen. Want ook al heb ik 15 jaar in China gewoond, ik weet zeker dat ik in haar boek heel veel nieuwe dingen ga lezen. Ik ben ook erg benieuwd naar de tips over waar wat te eten. China is HET land van de lekkerbekken! en de trends over wat hip is om te eten veranderen snel in China, dus daar ben ik super nieuwsgierig naar. Ik ga zomer 2017 op vakantie naar China , met mijn half-Chinese dochter, dus de laatste reisgids over China staat al op mijn lijstje. Leuk om hier al een tipje van de sluier opgelicht te zien: dit motiveert zeker om de Dominicus aan te schaffen in plaats van de gebruikelijke lonely-planet. ben echt heel erg nieuwsgierig nu geworden!
Beste Annemarie, leuk dat je meedoet en wie weet ben jij wel de gelukkige winnaar. Waar woonde je in China en waar gaat je aanstaande trip naar toe?
Ik lees altijd graag over landen, culturen en bovenal de keuken! China staat zo hoog op mijn te bezoeken landen lijstje. China gaat vast een paar plekken stijgen met dit boekje in handen!
Beste Karin, bedankt voor je reactie. Op het gebied van lekker eten, zit je in China prima. Daarentegen at ik er ook hele rare (vieze) dingen…..
Woo ik heb gelijk honger van al die gerechten gekregen. Wat een diversiteit he heeft dat land te bieden. Dat is nog eens meer dan alleen Babi Panggang nummer 43! China lijkt me echt een prachtig land om te ontdekken. Ik heb er veel goeds over gehoord.
Sambal bij? 😉
Ik zou graag dit boekje willen winnen daar ik met mijn gezin met twee kinderen 12 april naar beiijng op vakantie gaat lekker makkelijk!!!!!!
Beste Patricia, bedankt voor je reactie. Alvast een fijne reis toegewenst!
Jaaaa, toffe winactie! Mijn vriend en ik gaan in mei op wereldreis en starten met de trans-Mongolië express en eindigen in…. Beijing! Tijdens het inlezen in dit onwijs grote en gave land kwamen wij er al snel achter dat een 30-dagen toeristen visum veel te kort is! We hebben dan ook alles op alles gezet om een 60-dagen visum te krijgen, maar helaas werd deze afgewezen. Gelukkig hebben we nu een double entry visum met 2x 30-dagen verblijf in the pocket en kan het plannen maken om deze 60 dagen te vullen beginnen! Deze reisgids zou dus zeker van pas komen, aangezien concollega reisgidsen toch wel erg beknopte info geven! Plus, wij als foodies houden van reizen EN lekker eten dus dit artikel heeft een plekje bemachtigd in mijn ChinaHighlights lijstje!
Hi Linda, wat een enthousiaste reactie! In 2003 begon ik zelf ook aan mijn lang-op-reis-trip met de Trans Siberië Express, daarna reisde ik lange tijd door China. Hier op Omnitraveler lees je verschillende verhalen over mijn avonturen in dit immens grote land.
Tip: Ga naar Hongkong en bereis vandaar uit het zuiden op je 2e entry visum. Ik wens jullie alvast een toffe trip toe.
Dat eten klinkt heel lekker, ik ben echt benieuwd naar het eten in China 🙂 Wij gaan in de zomer 3,5 week reizen door China, ik heb er enorm veel zin in, maar vind het ook echt ontzettend spannend. Zo’n reisgids zou goed van pas komen
Hi Linda,
Ja die Inge die weet wel wat lekker eten is. Wat leuk te horen dat je door China gaat reizen. Hebben jullie al een (globale) planning? Alvast een fijne reis toegewenst en wie weet een reis met de Dominicus reisgids in de hand….
Staat boven aan het reiswens lijstje China Ik zou het boek graag winnen voor de voorpret
Hi Sander, dat China boven aan je reiswenslijstje staat, snap ik direct. Ik reisde door/naar verschillende delen in het land, het is zo’n gevarieerde bestemming. Wie weet ben je de gelukkige winnaar.
Ik ga in juli met mijn dochter van 16 jaar naar Beijing. Wij zijn nu bezig met lezen, alvast ontdekken wat China te bieden heeft.
Ik zou heel graag voor ons samen het boek willen gebruiken.. Super!
Groeten Karine
Beste Karine, bedankt voor je deelname. Wat leuk te lezen dat je met je dochter naar China gaat. Toen ik iets ouder was (25 of zo) ben ik ook met mijn moeder in de Chinese hoofdstad geweest. Tof.
Hallo, deze zomer ga ik met mijn kinderen (8 en 10 jaar) 4 weken door China reizen. Tickets net geboekt. We hebben er ontzettend veel zin in. Nu het leukste deel ,… de reis in gaan vullen. Daar zou dit boek ontzettend goed bij van pas komen!! De kinderen mochten van mij een thema kiezen om de reis voor te bereiden en mijn oudste koos … jawel … eten. En de jongste koos sport. Dus ben benieuwd wat we allemaal gaan ontdekken! Groeten Danielle, Leyanne en Mylo
Hi Danielle, wat leuk dat je met je kroost naar China trekt. Eten kan overal en altijd in China dus dat zit wel goed. Sport: het (voormalig) Olympisch dorp in Beijing natuurlijk, maar wat dacht je van de Kung-fu school in Shaolin? Indien je wint, komt er vast nog wel meer inspiratie naar boven, wanneer je de uitgebreide Dominicus gids doorleest. Hoe dan ook, een fijne reis toegewenst.
De echte Chinese en mandarijnse keuken is zo lekker! Ik heb er tijdens mijn bezoek aan China met volle teugen van genoten. Heel veelzijdig en reuze gezond ook!
Zeker weten, Sanne.
Ik ben zelf ook dol op de Chinese keuken en probeer graag nieuwe gerechten uit. Het blijft overigens wel lastig om goede traditionele gerechten te vinden in restaurants. Maar wanneer je een goede plek hebt gevonden, valt deze meestal niet tegen!