Barcelona is een fantastische stad. Weet je wat nog leuker is, de stad even achter je laten en je buiten de gebaande paden begeven. Stap in de trein. In een zucht ligt de hectiek achter je en sta je in een oase van rust en het best bewaarde geheim van Gaudí: Colònia Güell.
Colònia Güell
Op nog geen 25 kilometer buiten de stad, ligt deze hidden gem. Het bewijs dat niet alle belangrijke creaties van de modernistische architect Antoni Gaudí in Barcelona gebouwd zijn. De rijke Eusebi Güell – je weet wel, die van dat park 😉 – gaf opdracht tot de aanleg van dit industriële wijkje onder de rook van de Catalaanse hoofdstad. De eigenaar van de textielfabriek verhuisde niet alleen zijn handel, maar ook zijn fabriek, werknemers en diens familie naar een plek die thans bekend staat onder de naam Colònia Güell.
Moderne kijk op de wijk
Colònia Güell moest niet zo maar een plek worden waar de werknemers een thuis en nieuwe arbeidsplek zouden vinden. Nee, het idee van Güell was er een compleet dorp aan te leggen. Naast de fabriek en woningen verrees er een school en winkels. Prachtige tuinen, een heus theater en hij maakte plannen voor een kerk. Güell was van menig dat een fijne omgeving bijdraagt aan de werkkwaliteit van de arbeiders. Zijn humanitaire bedoelingen zijn – zeker voor die tijd – 1890 – te prijzen. Toch waren zijn bedoelingen tweeledig, op deze manier hield hij het werkvolk weg van de sociale onrust die in die tijd heerste in de grote Spaanse steden.
Cripta de la Colònia Güell
De kroon op Colònia Güell is wel de Crypte. Gaudí ontving in 1898 de opdracht tot het bouwen van een kapel voor de kolonie. Dat Güell in Gaudí geloofde, getuigt het feit dat de architect geen vast budget toegewezen kreeg. Ook krijg hij volledige artistieke vrijheid met betrekking tot het ontwerp en bouw. Het idee was om een kapel met 2 verdiepingen te bouwen. De tweede etage werd echter nimmer gerealiseerd.
Oogstrelend mooi
Gaudí solt met je zichtvermogen, de gedraaide kolommen wekken de indruk elk moment om te vallen. Dit deed hij echter met opzet. Door de pijlers zo te plaatsen in de kapel, heb altijd – waar je ook staat – zicht op het altaar. De belangrijkste plek in een godshuis. De crypte vloeit overigens moeiteloos over in het glooiende landschap. Iets wat wellicht verstoord zou zijn, mochten de geplande torens (van elk 40 meter) ooit gebouwd zijn.
Ooit? Ja, ooit. Het werk werd nimmer voltooid. In 1914 werd de geldkraan dicht gedraaid en het project stil gelegd. Gaudí overleed in 1926, de Spaanse burgeroorlog breekt uit (1936 – 1939), de crisis in de textielindustrie is een feit, het idyllische dorp ligt verlaten bij. In het jaar 2000 volgt een grote opknapbeurt. Gelukkig, blijft dit fraaie stukje Spanje behouden.
Ga!
Maak je een stedentrip naar Barcelona, ga dan echt (een ochtend of een dag) naar Colònia Güell. Tijdens ons (vriendlief + ons meisje & ikzelf) bezoek hadden we vrijwel het hele dorp voor onszelf (bezocht in mei). We genoten volop van de overal aanwezige prachtige architectuur, ook al kunnen sommige panden echt nog wel – of wellicht weer – een opknapbeurt gebruiken.
De crypte is Gaudí op zijn best. Glas in lood in felle kleuren, slakken die over de muren kruipen en optisch bedrog. Ik hou er van.
Ook het plaatsje zelf is een fijne plek om de toeristenstroom van Barcelona even achter je te laten. Er zijn een aantal cafeetjes waar je voor weinig geld een bocadillo en een caña bestelt op een schaduwrijk terras met uitzicht op het standbeeld van meneer Güell. Ga! Je krijgt er spijt van als je het niet doet. Serieus.
➡️ Lees ook: Gaudí Barcelona
Colònia Güell Praktisch:
- Het dorp heet officieel Santa Coloma de Cervelló
- De kapel werd door de UNESCO in 2005 tot Werelderfgoed uitgeroepen
- Men beweert wel dat de Cripta diende als test voor de bouw van de beroemde Sagrada Família
- Je bereikt Colònia Güell gemakkelijk vanuit Plaça d’Espanya in Barcelona per trein van maatschappij FGC (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya)
- Voor entreeprijzen en openingstijden (kapel, het dorp zelf is altijd geopend) lees je meer informatie op de website www.gaudicoloniaguell.org