Zoek
Sluit dit zoekvak.

Madrid, Spaanse hoofdstad en stad van kunst, cava en tapas

Madrid staat garant voor prachtige musea, een bruisend nachtleven en een keur aan historische panden. Tel daar een fijn klimaat bij op en je weet dat het in de Spaanse hoofdstad goed toeven is. Onze redactie deelt tips in een stad vol cava, kunst, voetbal en tapas.

Centraal gelegen Madrid is naast de hoofdstad van Spanje tevens de twee na grootste stad in de Europese Unie. Vanwege haar gunstige ligging speelt de stad al eeuwen lang een belangrijke rol op het vlak van geschiedenis, politiek en financiën. Vele internationale bedrijven en banken hebben hier hun thuisbasis.

Gouden Driehoek

De belangrijkste musea van de stad, het Prado, het Reina Sofia en het Thyssen-Bornemisza liggen in een driehoek aan de Paseo del Prado. Allen herbergen collecties met werken van grote meesters.

Het Museo del Prado, zoals het museum officieel heet, is zonder enige twijfel een van de bekendste kunstmusea ter wereld. De tentoongestelde collectie is zeer omvangrijk, derhalve stelt het museum slechts een deel van de collectie tentoon. Oorspronkelijk diende het museum als natuurwetenschappelijk museum, het groeide echter uit tot een van de grootste kunstmusea die we vandaag de dag kennen.

Spanje | Madrid, stad van kunst, cava en tapas
Het Prado herbergt onder andere werken van El Greco, Diego Velázquez, Bartolomé Murillo en Francisco de Zurbarán. Daarnaast zijn er eveneens stukken van de Nederlandse kunstenaar Jheronimus Bosch bewonderen.

Het Museo Reina Sofia, voluit Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, is geheel gewijd aan moderne kunst. Sinds 1992 huist het museum in een gebouw dat in de 18e eeuw dienst deed als ziekenhuis. Meer dan 20.000 kunstwerken zijn er te bewonderen. Het topstuk is het schilderij Guernica van Picasso. Naast dit bekende werk, dat uitgroeide tot een anti-oorlog symbool, is er tevens werk van de Spaanse schilders Joan Miró en Salvador Dali te bezichtigen.

Museo Thyssen-Bornemisza was lange tijd een privécollectie tot de familie Thyssen-Bornemisza de collectie schonk aan het kunstminnende publiek. Onder een dak zijn hier werken van meesters uit acht eeuwen Europese kunstgeschiedenis bij elkaar verzameld. Variërend van Dürer, Caravaggio en Rubens tot Frans Hals, Van Gogh, Gauguin en Kirchner.

Madrid, meer dan musea

Spanje | Madrid, stad van kunst, cava en tapas

Genoeg grote meesters gezien? Laat dan de hectiek van de stad even je achter je en zoek het Retiro-park op voor een wandeling. Misschien heb je wat meer tijd, huur dan een bootje en dobber heerlijk op het water van het kunstmatig aangelegde meer Estanque del Retiro. Met 125 hectare en meer dan 15.000 bomen is het Jardines del Buen Retiro of Parque del Buen Retiro, kortweg El Retiro, een fijne plek voor een picknick of het ontmoeten van vrienden. De vele fonteinen en standbeelden en rozentuin maken het park tevens geliefd bij (amateur)fotografen. Voor meer groen en vele plantensoorten bezoek je het Jardin Botánico.

Het Palacio Real de Madrid is moeilijk over het hoofd te zien. Het koninklijk paleis telt meer dan 2.800 kamers, allen voorzien zijn van een rijkelijk versierd interieur.
Tip: Elke woensdag 12.00 uur vindt de wisseling van de wacht plaats. Met name op de eerste woensdag van de maand is dit een zeer indrukwekkend schouwspel, waaraan maar liefst 400 soldaten en 100 paarden deelnemen.

Placa Mayor

Het hart van Madrid wordt gevormd door het majestueuze Plaza Mayor. Een plek die ooit buiten de stad lag, dienst deed als locatie voor ceremoniële bijeenkomsten, terechtstellingen en stierenvechten is thans het domein van levensgenieters. Vele terrassen sieren het mooiste plein van het land. Terwijl toeristen een drankje nuttigen in de zon voeren vele straatartiesten er hun kunsten op.

Voor een avondje sport zorg je dat je kaarten hebt voor een wedstrijd van een van de twee grote voetbalclubs: Real Madrid of Atlético Madrid.

De zon, de beer en shoppen

Puerto del Sol

Puerta del Sol – poort van de zon – staat bol van de fonteinen en standbeelden. De beer en moerbeiboom is een van de belangrijkste en een geliefd trefpunt onder de locals. Waarvoor de Madrileen echter naar deze wijk trekt, is om te shoppen. Grote warenhuizen en bekende modemerken zijn in dit deel van de stad gevestigd.
Daarnaast is Gran Via een grote bekende winkelstraat, langs deze verkeersslagader zijn tevens een groot aantal hotels en bioscopen te vinden.

Shoppen op zondag? El Rastro is de grootste en oudste vlooienmarkt van de stad. Op zoek naar kunst, kleding of boeken? Grote kans dat je hier treft wat je zoekt.

De liefde voor Madrid gaat door de maag

Madrid heeft haar eigen variant op de Spaanse keuken, die niet direct te vergelijken is met de Mediterrane keukens zoals je die wellicht van steden als Barcelona of Valencia kent. Op de kaart tref je vlees, vis, veel peulvruchten en eieren. Daarnaast is de Madrileen dol op worst en stoofpot. Voor een rondje tapas, bezoek je Mercado de San Miguel. Deze overdekte markthal telt 33 kramen en vormt de perfecte plek om de lekkerste hapjes te proeven. Uiteraard vergezeld van een goed glas cava.

The city that never sleeps

In Madrid zijn de nachten lang, heel lang. Uit eten gaan gebeurd zelden voor 22.00 uur. Bijkomend gevolg, het nachtleven barst pas los, wanneer de gemiddelde Nederlander het doorgaans voor gezien houdt. Madrid is beroemd om haar nachtleven. Niet gek als je het grote aantal bars, clubs, cafés en restaurants ziet. Eten, drinken en dansen tot de vroege uurtjes lijkt het credo van elke Madrileen. Zin om een avond met de voeten van de vloer te gaan? Trek er dan op uit in de wijken Chueca, La Latina of Malasaña, hier tref je de grootste concentratie aan uitgaansgelegenheden.
Mocht je na een paar uur swingen trek krijgen, volg de locals. Bestel een portie zoete gefrituurde churros en je kunt er weer een paar uur tegenaan.

Madrid, hoe er te komen en jezelf te verplaatsen

KLM, Iberia en Air Europa voeren vanaf Schiphol rechtstreekse vluchten uit naar de Spaanse hoofdstad. In 2 uur en 35 minuten ben je op de plaats van bestemming. De Spaanse hoofdstad wordt meerdere keren per dag aangevlogen, er is altijd een geschikt tijdstip om de reis aan te vangen

Vanaf de luchthaven is het centrum van Madrid eenvoudig per trein (RENFE) bereikbaar. Het spoornetwerk verbindt dagelijks de luchthaven met de stad. Daarnaast zijn stations aansluitend op het hoofdspoornet eveneens vanuit de airport bereikbaar. Tevens is er de keuze om naar de stad te reizen per EMT- en intercity-bussen, de metro of de taxi. Reken op een taxirit van gemiddeld dertig minuten van de luchthaven naar je hotel in de stad. Eenmaal in het centrum zorgen openbaar vervoer voor snelle verbindingen tussen A en B of neem ook hier de taxi. Op zoek naar de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad? Kies dan voor de sightseeing bus City Tour Madrid. Na 21 stops ken je Madrid als je broekzak. Of verken Madrid per fiets of nog leuker: per segway.

Meer Spanje:

Schilderachtig Ronda
10 Spaanse steden als alternatief voor Barcelona
Bilbao, fietsen op het kruispunt van cultuur

Dit artikel verscheen eerder in Traveletc. magazine (uitgave van UNIGLOBE) #22 zomer 2017 | Foto credit header: http://www.enforex.com

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Leuk stuk Eva. Vergeet ook niet Madrid Rio en Matadero bij Legazpi. lekker om te flaneren en cultuur te proeven weg van het toerisme

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *