Must-do in Laos: Gibbon Experience
Gibbon Experience is absoluut zo’n ding om bovenaan je bucketlist te zetten als je naar Azië, of in het bijzonder, Laos gaat. Dit is een ervaring die je je leven lang bijblijft. Echt!
Laat de Gibbon Experience maar beginnen
Het zweet staat op mijn voorhoofd, over mijn rug voel ik druppels onder mijn t-shirt naar beneden rollen. Deze ochtend zijn we vanuit Houayxai in Laos (net over de grens met Thailand) per pick-up truck naar een zo mogelijk nog kleiner plaatsje gebracht om aldaar aan onze Gibbon Experience te beginnen.
Een stofwolk trekt op wanneer de chauffeur gas geeft en terug naar de bewoonde wereld tuft. De lokale bevolking heeft nauwelijks oog voor het bonte gezelschap dat zojuist op hun ‘dorpsplein’ is gedropt. Wat schaars geklede kindjes roepen ‘Hello, helloooohoooo!’, een paard eet langzaam en loom van de hitte wat bladeren van een houten huisje op palen bedekt met bladeren. Een groepje kuikens loopt, ware een kip zonder kop, heen en weer piepend op zoek naar moederkip. Een dame op leeftijd heeft haar huisje als winkeltje ingericht en speelt in op last-minute aankopen. Mocht je een zaklamp en/of batterijen zijn vergeten, deze aardige mevrouw heeft ze voor je. Ook een laatste blikje cola (niet gekoeld) of een rol toiletpapier zijn bij haar te verkrijgen. De komende drie dagen zijn we afgesloten van de rest van de wereld, is er niets te koop, niets verkrijgbaar.
Zipline a gogo
Alle Zweden, Zwitsers, Amerikanen, Japanners , Australiërs en Nederlanders verzamelen zich zodat het echte werk kan beginnen. Een serieuze wandeling van twee uur staat voor de boeg. Steil, steiler, steilst is, wat mij betreft, een goede omschrijving van de 120 minuten die we door het oerwoud aflegden.
En nu sta ik hier. De Zweedse meiden en het Zwitserse stelletje zijn mij zojuist voorgegaan. Met een verfrommeld vochtig geworden papieren zakdoekje veeg ik mijn voorhoofd af en probeer ik mijn handen te drogen. “Goed, hier kwamen we voor, niet gaan is echt geen optie,” spreek ik mezelf moed in. Het geluid van ijzer op ijzer maakt in mijn oren vreselijk lawaai, op het moment dat ik de haak van mijn harnas aan de zipline bevestig. Een kort aanloopje en………………………. Daar ga ik dan, weet-ik-veel hoeveel meters boven de grond, richting een van de boomhutten van het project.
Slapen in een boomhut tijdens de Gibbon Experience
Met zessen slapen we in de eerste boomhut op het parcours. Verbazingwekkend dat midden in de natuur vrijwel alles aanwezig is. Onze boom heeft een soort keukentje, drie ‘slaapkamers’ en zelfs een ‘badkamer’ met stromend water. Tijd om alles goed te bekijken, gunnen we onszelf op dit moment niet. Er is een heel oerwoud vanuit de lucht te ontdekken!
Na mijn vuurdoop in ziplining heb ik de smaak te pakken en de rest van de middag hangen mijn reismaatje en ik als apen in de touwen. De truc van een goede overtocht zit hem in de vaart die je bij de start maakt. Start je te langzaam dan heb je kans dat de overkant net niet helemaal haalt. Hoog in de lucht bungelend moet je jezelf met de hand, langs de staalkabel naar het eindpunt trekken. Een vermoeiende aangelegenheid en je krijgt er bovendien ook ontzettend smerige handen van.
Het diner staat reeds klaar, wanneer we moe en uitgespeeld onze boomhut weer binnen slingeren. De gidsen hebben het bij het startpunt klaargemaakt en via de ziplines naar onze hut gebracht. Kort daarna valt de nacht in en begint het fris te worden, tijd om de slaapzakken in de duiken.
Geen gibbon gezien tijdens de Gibbon Experience
De jungle van Bokeo Nature Reserve is alles behalve een rustoord gedurende de nacht. Een barking deer (ja, die bestaan!) blaft er lustig op los, terwijl het klokje richting de ochtend verder tikt. Een narcistische gekko probeert zo nu en dan het geluid van het hert te overstemmen, door luid en duidelijk – ach je weet vast wel wat hij roept.
Het waren drie fantastische dagen. Een gibbon, die heb ik, helaas, niet gezien.
Gibbon Experience praktisch
Meer weten? : De Gibbon Experience werkt nauw samen met de lokale bevolking van het reservaat om op deze wijze de eenzijdig landbouwmethoden om te buigen tot een duurzame onderneming. Meer info lees je na op de website van de organisatie.