In de herfstvakantie (2021) toeren we met een camper over de Utrechtse Heuvelrug, de eerste stop is bij de Grebbelinie. De belangrijkste Nederlandse verdedigingslinie in WOII, dat een geschiedenis heeft dat teruggaat tot Tachtigjarige Oorlog.
Bezoek aan het Grebbelinie Bezoekerscentrum
Wanneer we de kleine camper op de parkeerplaats stallen, pakken dreigende wolken boven onze hoofden samen. Gelukkig is het slechts enkele passen lopen naar de ingang van het Grebbelinie Bezoekerscentrum. Door de frisse wind die over de voormalige verdedigingslinie waait, lijkt een aantal van de houten soldaten bij het entree, nog norser te kijken dan ze normaal doen.
Een vriendelijke vrijwilligster opent de deur voor ons en geen moment te vroeg, de eerste regendruppels vallen naar beneden.
Een duik in de geschiedenis
‘Kom snel binnen, mijn collega vertelt jullie graag meer over de historie van de Grebbelinie.’
Bovenaan de trap wacht een dame – met een landkaart in de hand – op ons. Een flauw zonnetje verdringt de regen en dat komt goed uit, want ze neemt ons mee naar een groot balkon. Vanaf dit verhoogde terras hebben we goed uitzicht op de omgeving en leren alles over Fort aan de Buursteeg, de kazematten en de bunkers. En over hoe het gebied onder water werd gezet en of dat uiteindelijk nou wel echt nodig was om de vijand buiten te houden.
Dwalen door loopgraven
Na een indrukwekkend verhaal over hoe de Grebbelinie ons land meer dan tweehonderd jaar beschermde, laten de frisse herfstkou weer even voor wat het is en stappen terug het bezoekerscentrum binnen. In een kleine filmzaal, trek de historie van het gebied nogmaals aan ons voorbij
‘Mam, wat stelt dit voor?’ vraagt onze 10-jarige.
‘Dit zijn – nagemaakte – loopgraven, waar die mevrouw het zojuist, buiten, over had.’
‘Zo klein! Daar pas ik amper in. Daarom dacht ik dat het iets anders moest zijn…..’
‘Pap, werkt die telefoon echt?’ wijzend op een veldtelefoon in de tentoonstellingsruimte.
‘Probeer maar…’
De uniforms, de krantenknipsels en andere overblijfselen uit een bewogen tijd in de geschiedenis herinneren ons aan het strijdbare verleden.
📍 Grebbelinie Bezoekerscentrum, Buursteeg 2, 3927 EJ Renswoude. Maandag gesloten
Gezellig lunchen in de Grebbelounge
Om alle indrukken even te laten bezinken, schuiven we aan in de Grebbelounge, een gezellig restaurant dat aan het bezoekerscentrum vast zit. Het is er aangenaam druk, de bediening is vriendelijk en de bestelde broodjes en salade verrukkelijk.
📍 Restaurant Grebbelounge, Buursteeg 2, 3927 EJ Renswoude
Soldatenpad
Het weer blijft zo,zo, maar na de lunch wagen we het erop en gaan Fort Buursteeg en haar omgeving eens van naderbij bekijken. Met de uitleg van hedenochtend nog vers in het geheugen, stappen we door het natte gras over het terrein van het verdedigingswerk, dat oorspronkelijk uit 1786 stamt. Het is een raar idee te weten in de voetsporen van Nederlandse maar ook Oostenrijkse en Franse manschappen te lopen.
‘Is dat een soldaatje?’ wijst de jongste uit ons gezelschap op een beschilderd paaltje.
Deze soldaten zullen ons de wegwijzen. Van houten tank naar holle flank en van redoute naar lunet en bastion. En natuurlijk naar de kazemat met loopgraaf en de Duitse bunker.
‘Wat zijn dat voor gekke pijpen?’ Onze plattegrond verklapt ons dat die ‘gekke pijpen’ Kochbunkers zijn. Dikke buizen die door de Duitsers als eenmansbunker werden gebruikt. En zo leren we bij elk punt op het soldatenpad een weetje en keren met een hersenpan vol informatie terug naar onze camper. Tijd voor iets luchtigers.
📍 De kaart is verkrijgbaar bij het bezoekerscentrum