Je hebt kamperen in een tent en je hebt overnachten in een architectonisch slaapobject op Culture Campsite in Rotterdam. OmniTraveler koos voor het laatste. En dat bleek een topidee.
[box] Culture Campsite fungeerde van 2019 tot 2022 als creatieve stadscamping op een industriële locatie in hartje Rotterdam. Culture Campsite is per 2023 definitief gesloten.[/box]
Slapen op Culture Campsite
De tram stopt bij halte in de Rotterdamse wijk Schiemond. Terwijl we met onze OV-kaart uitchecken, valt er nog niets van onze overnachtingsplaats te zien.
‘Mam, weet je zeker dat dit de goede halte is?’ vraagt onze 10-jarige reiziger zich hardop af.
‘Voordat we thuis vertrokken, heb ik even op Google Maps gekeken, als het goed is, zijn we vlakbij,’ verzeker ik haar.
‘Kijk, daar is de molen van Delfshaven,’ wijs ik haar, ‘het is echt niet ver,’ en laat haar op mijn telefoon de digitale kaart zien.
Niet veel later stappen we het terrein op.
Welcome at Culture Campsite, lezen we op een bordje.
‘Ik vind het nu al leuk,’ vertrouwt iemand me toe.
Het seizoen is begonnen
‘Dat is gek, de deur is op slot.’ We laten het receptiegehouwtje voor wat het is en lopen verder het terrein op, daar horen we stemmen. Initiatiefnemers Thijs Masthoff en Boris Duijneveld zijn samen met een team van andere harde werkers, druk in de weer met de laatste voorbereidingen voor de opening van het seizoen.
Een bezem over het terrein, plantenbakken rangschikken, bedden in de architectonische slaapobjecten voorzien van vers gewassen beddengoed. Een lampje ophangen, een…. enfin, de laatste puntjes worden zorgvuldig op de i gezet, het seizoen kan beginnen.
Alvorens we onze bagage in de (S)low Tech leggen, krijgen we een korte rondleiding over het voormalige parkeerterrein. Na een blik op het douche/toiletgebouw, de keuken en het terras, vleien we onszelf neer voor ons object. Laat die mini-vakantie maar beginnen.
Toffe slaapobjecten
Dat deze stadscamping eerst een parkeerplaats was, is bijna niet meer voor te stellen, het is eerder een kleine groene oase. Overal staan planten, kruiden en boompjes. Gewassen zijn gered uit moestuinen die voor de aanleg van nieuwe huizen moesten wijken en buurtbewoners doneerden planten. Naast onze overnachtingsplek bloeit zelfs bloesem.
Onze (S)low Tech is slechts een van de innovatieve architectonische slaapobjecten, allen gemaakt van gemaakt van reststromen en geupcyclede materialen.
‘Mama, deze is ook leuk! klinkt het enthousiast uit de keel van onze dochter. Haar zin nauwelijks afgemaakt ‘Oh, kom kijken, deze moet je echt even zien, mam.’
(S)low Tech
Vooraf was het lastig een keuze maken. Welk slaapobject zullen we nou eens kiezen? Uit praktisch oogpunt koos ik voor de (s)low Tech, ontworpen door REFUNC, een mini SRV-wagentje. Dit object hoef je niet met een ladder te betreden én je kunt er rechtop in staan.
Wanneer we uitgekeken zijn, wandelen we op het gemakje naar de dichtstbijzijnde supermarkt. Bij terugkomst heeft het terrein zich gevuld met meer gasten. In het zonnetje wordt een drankje gedronken en er heerst een ontspannen, gezellige sfeer.
Dochterlief posteert onze tafeltjes en stoeltjes in een reepje zonlicht, maakt wat lekkers klaar in de gezamelijk keuken en zet de borrelhapjes op tafel. Wat een heerlijke plek om de zaterdagavond door te brengen. Kan het nog beter?
Jazeker, door marshmallows te roosteren in de vuurkorf die zachtjes op het terras knispert. Wanneer de zon zich achter de wolken heeft verstopt, verruilen we de gezelligheid voor het warme dekbed in onze ‘huisje’.
Na een frisse nacht, maar goed te doen met het aanwezige dekbed en extra deken, zijn we al vroeg wakker, maar besloten nog lekker te blijven liggen. Het is tenslotte weekend.
Met flinke tegenzin checken we rond de klok van elven uit.
‘Gaan we nu al weg?’ klinkt het mopperend, ‘ik zou best nog wel langer willen blijven.’
‘Ik ook meisje, ik ook.’
Wat te doen in de omgeving van Culture Campsite Rotterdam?
Laat ik vooropstellen dat wij het eigenlijk gezellig genoeg vonden op de campsite zelf. Geen nood om eropuit te trekken, maar voor wie wel meer van de omgeving wil zien, een paar tips.
- Wij arriveerden in de Rotterdamse wijk Schiemond per tram, Maak er een heuse expeditie van en neem de watertaxi (halte Schiemond / Delfshaven) naar het terrein. Vanuit de taxistandplaats is een paar minuutjes lopen naar de ingang van het terrein.
- De (Nieuwe) Maas was ooit de plek waar honderden boten langs de kade voeren. Met de komst en uitbreiding van de Maasvlakte nam de bedrijvigheid aan de Bartel Wiltonkade af. Nu is een fijne wandelboulevard om een frisse neus te halen en schepen te kijken. Kunstenaar Florentijn Hofman compenseert het gemis van drukke vaart met vijf gigantische gekleurde ‘papieren’ bootjes.
- De favoriet van OmniTraveler junior; het freerun parcours pal naast het kampeerterrein.
- Delfshaven: Korenmolen de Distilleerketel en Historisch Delfshaven liggen op steenworp afstand je overnachtingsplaats. Tip maak een leuke wandeling door het gebied. Lees ook: Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam, ga je mee?
Culture Campsite praktisch:
De objecten zijn kleiner dan een tiny house en spannender dan een tent, overnachten op de Culture Campsite is absoluut een unieke ervaring.
- Vrijwel alle objecten zijn geschikt voor 2 personen, de High Rise heeft ruimte voor maximaal 4 personen.
- In de objecten is geen stroom. Wil je je telefoon opladen? Dat kan in het hoofdgebouw. Je toestel gaat tijdelijk in een kluisje, terwijl je batterij naar 100% gaat.
- Het handige van hier kamperen is het feit dat je helemaal niets mee hoeft te nemen. Enkel wat kleding, een handdoek en je toilettas zijn voldoende. Alle andere zaken die je nodig mocht hebben, zijn op het terrein aanwezig.
- Een lekker maaltje koken? Dat kan in de gemeenschappelijke keuken. Boodschappen haal je bij de nabij gelegen supermarkt (7 minuten lopen).
- In de de keuken zijn (tegen betaling) ook snacks, drankjes en koffie en of thee verkrijgbaar.
- De Culture Campsite is per tram, watertaxi of per eigen vervoer bereikbaar.
- Voor actuele prijzen, aanbod en reserveren raadpleeg je de website van Culture Campsite.