Stap in een van de kano’s van Majel, eigenaresse van Wetlands Safari begeleide kanotochten en ontdek de rust en natuur op steenworp afstand van Amsterdam.
Al ruim 25 jaar peddelt Majel van Wetlands Safari met bezoekers uit alle delen van de aardbol door het water rondom haar woonplaats Watergang. Wij kanoën een dag met haar mee.
Het blauwe huis, achter de kerk
Het is woensdagochtend iets voor tienen. De lentezon verwarmt de auto. We parkeren aan de Kanaaldijk, vlakbij de lokale bushalte, waarnaast het verkeer over de N235 raast. Hoe anders is het wanneer een paar stappen verder rechtsaf slaan en de Populierenweg inlopen. Het lijkt wel of we in een openluchtmuseum zijn beland. Al slenterend door de Dorpsstraat wordt dat gevoel extra versterkt. Pittoresk is een woord dat dikwijls gebruikt wordt, maar ik denk dat het woord voor Watergang bedacht is. De houten huizen, met mooie ornamenten op de daken. Kleine bruggetjes en waar je kijkt bloeiende voorjaarsbloemen. Een kip steekt voor onze voeten over en een rode kater spint zachtjes in het zonnetje op een tuinbankje voor een van de huisjes.
De Nederlands Hervormde Kerk siert Watergang sinds 1642. Onze bestemming kan simpelweg niet ver weg meer zijn. De omschrijving luidde immers: ‘Het blauwe huis, achter de kerk’.
Warm welkom in Watergang
Het tuinhekje staat open. Op weg naar de aanlegsteiger begroet een poes ons. Majel, eigenaresse van Wetlands Safari begeleide kanotochten, zit in kleermakerszit op de steiger te bellen. Zodra ze ons hoort, draait ze zich om, zwaait en maakt een verontschuldigend gebaar. Niet veel later staat ze voor ons en heet ons van harte welkom. Daarna duikt ze het huis in en komt niet veel later terug met een dienblad gevuld met koffie, thee en verrukkelijke chocolade.
Terwijl we ons tegoed doen aan de koffie en thee – én de chocolade – pakt Majel de kaart van Nederland erbij en legt uit waar we zijn en waar we vandaag gaan kanoën. Daarna legt ze uit, hoe je het beste kunt peddelen in je (Canadese) kano.
Ik denk dat we klaar zijn voor vertrek.
Wetlands Safari en polders
De zon staat inmiddels hoog aan de hemel, er staat geen zuchtje wind. Idealer weer voor deze Wetlands Safari kunnen we ons niet wensen. Waardevolle spullen in een waterdichte ton. Een beetje wiebelig, maar eenmaal veilig ingestapt in de kano, gaat het avontuur beginnen. Want zo voelt het, als een avontuur. Omringd door het hoge riet, in een deel van Nederland dat ons totaal onbekend is.
Amper een paar honderd meter gepeddeld, houden we even stil. Majel wijst op een kleine molen in de verte in Nonksloot, het water waarin we kalmpjes ronddobberen. ‘De houten weidemolen diende om de akkers droog te houden, de start van hoe de rest van Nederland – met grote(re) exemplaren, droog gepompt is.’
Via Varkensland naar Braamstuk
We vervolgen de Wetlands Safari aan de andere zijde van het Noordhollandskanaal. Via Varkensland zetten we koers richting het Braamstuk. Vroeger was het Varkensland een vaargebied. De boeren konden hun land enkel per de boot bereiken. Anno nu is het nog steeds een enorm waterrijk gebied. Ideaal voor weidevogels. Waarom het gebied de naam ‘Varkensland’ draagt, is onduidelijk. Vroeger noemde men land waarop het gras slecht groeide dikwijls varkensland. Kortom slechte grond, waar je eigenlijk alleen maar varkens op kon houden.
‘Luister!’ Behalve oorverdovende stilte hoor ik af en toe wat weidevogels.
‘Een roept zijn eigen naam én is onze nationale vogel,’ verklapt Majel.
Het blijkt de grutto te zijn. Het gebied hier – water en weinig bomen – zijn het ideale broedgebied voor deze vogels met hun lange snavels.
We passeren het bezoekerscentrum Landschap Noord Holland met de vogelkijkhut in het Ilperveld. Helaas, vanwege corona voorzorgsmaatregelen gesloten. Iets verderop hebben we wel de mogelijkheid aan te meren bij het trilveen van Het Braamstuk.
Trilveen
Op Het Braamstuk ervaren we hoe het is om op trilveen te lopen. Trilveen is een laag plantenresten van pakweg 40 centimeter dik met daaronder enkele meters water. Amper een paar passen gelopen, zijn onze schoenen al aardig nat. Het water wordt door onze voetafdruk naar boven geperst. Ter verduidelijking springt Majel even op en neer. De ‘grond’ schudt vervaarlijk heen en weer.
Wanneer ze weer met beide voeten op de grond – of liever gezegd, het trilveen – staat, buigt ze zich voorover en strekt zich vervolgens met haar hand vooruit gestoken. In haar hand een hoopje mos, veenmos. Zachtjes knijpt Majel in het groene plantje en een straaltje water drupt naar beneden.
‘Deze plant kan tot wel 42 keer zijn eigen gewicht aan water vasthouden.’ Ongelofelijk.
De natuur lijkt weinig geheimen te hebben voor Majel. Terwijl we een korte wandeling over het trilveen maken, toont ze plant na plant, wijst ons op een hoopje kikkerdril, speurt naar vleesetende planten en ze spot ook nog eens een nest met kakelverse eieren.
Wetlands Safari picknick
Van zo’n ochtend op het water, krijg je trek. Majel spreidt het picknickkleed uit en opent de tassen – inderdaad meervoud. Flessen vol natuurlijke sappen uit de regio, verschillende kazen uit de Beemster, versgebakken brood en diverse soorten beleg vullen het kleed. Crackers, smeersels, harde worst, fruit en noten maken het tot een waar feestmaal.
Langzaamaan terug naar Watergang
Na de voortreffelijke lunch zetten we koers richting Watergang. Enkel het geluid van de peddel die het water raakt, doorbreekt de stilte. Via een ‘oerbos’ steken we opnieuw het Noord-Hollands kanaal over en varen Watergang binnen. Een statige witte zwaan pronkt sierlijk op de kant wanneer onze kano het het dorp bereikt. Dat Majel – na 25 jaar Wetlands Safari – geen onbekende is, blijkt uit de vele begroeting vanaf de waterkant.
‘Is het seizoen weer begonnen?’ lacht een sympathieke dame met grijs haar, Majel toe, terwijl ze het gemoedelijke praatje met een buurtbewoner even staakt. ‘Pas op je hoofd hoor, lieverds,’ roept ze ons na, wanneer een van de vele lage bruggetjes in het dorp naderen.
In de verte doemt het kerkje alweer op. Niet ver daarachter ligt – zo weten we inmiddels – het blauwe huis, ons eindpunt. De uren zijn omgevlogen, wat een heerlijke dag was het.
Majel bedankt voor je kennis, kunde en gezelligheid.
Wetlands Safari begeleide kanotochten praktisch:
Wil je ook een keertje met Majel op pad om deze prachtige omgeving met haar te verkennen? Op de website van Wetlands Safari tref je verschillende tours aan, wij namen deel aan de 5-uur durende dagtour.
- De tour is van maandag t/m zondag te reserveren.
- Inderdaad reserveren, dat is wel zo handig, aangezien Majel altijd met kleine groepen op pad gaat.
- De dagtour bestaat uit transfer (v.v.) vanuit Metrostation Amsterdam NOORD, huur van de kano, begeleiding door Majel. Verder ontvang je bij aankomst en vertrek een drankje en wordt je tijdens het middaguur voorzien van een zeer uitgebreide picknick lunch.
- Van elke reservering wordt er een donatie gedaan aan Landschap Noord Holland.
- Voor beschikbaarheid, overige tours en prijzen, raadpleeg je eenvoudig de website.
- TIp: Of maak er een leuk weekend van en boek het Uitwaaien bij Amsterdam arrangement van Avontuur Dichtbij. Bekijk hier het arrangement.