In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een bewoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Monique je mee naar het Noordereiland in Rotterdam.
Even kort iets over mijzelf
Een tijdje terug vroeg OmniTraveler me iets schrijven over Rotterdam. Ik zei meteen ja, omdat ik nu eenmaal trots op mijn stad ben. Maar omdat er al veel over Rotterdam is geschreven, besloot ik het nog een beetje dichter bij mijzelf te zoeken en te schrijven over het Noordereiland aan de Maas, de plek waar ik woon en werk in het Rotterdamse uiteraard!
Ik zag het levenslicht in Rotterdam en vanaf mijn zesde groeide ik op onder de rook van Rotterdam, in een dorp dat werkelijk in niets te vergelijken was met mijn geboortestad. We bleven als gezin altijd binding houden met Rotterdam en inmiddels ben ik alweer ruim de helft van mijn leven een trotse stadsbewoner. Ik werk al jaren in de reisbranche als zelfstandige, waarbij ik mij vooral richt op de Caribbean. Ik hou van reizen, ik doe het ook graag, dichtbij en ver weg.
Over Rotterdam
Rotterrrrrdam is lange tijd, door mensen van buiten de stad en die voorbij onze eigen landsgrenzen, over het hoofd gezien. Want in een grote havenstad, die alles behalve aantrekkelijk is, zelfs als koud en kil werd bestempeld, had je niets te zoeken. Wie had kunnen denken dat de stad, pas sinds enkele jaren wordt erkend als wereldstad.
Inmiddels is het de tweede stad van Nederland en prijkt het op internationale lijstjes als ‘must visit’ city. Het aantal toeristen groeit elk jaar weer, en wist je dat meer dan helft daarvan Nederlanders zij?
Befaamd als architectuur- en kunststad, waarvan Centraal Station, Erasmusbrug, Markthal, Kop van Zuid, depot Boijmans Van Beuningen, Kunsthal opvallende voorbeelden zijn. Het wemelt er van de geweldige restaurants, lekker multiculti zoals haar bewoners; van stoer, authentiek tot urban chique. Het barst verder van de overnachtingsadresjes, hippe hostels, boutique hotels tot internationale hotels van allure en alles wat daartussen zit.
Stad met visie
De groeiende populariteit van Rotterdam verandert overigens niets aan het nuchtere en eigenzinnige karakter van de stad, dat vooral ook ambitieus blijft. Rotterdammers zijn de gatekeepers van hun stad, de rol van underdog heeft hun liefde voor de stad alleen maar versterkt en wie verder kijkt ziet dat die veel verder gaat dan Feijenoord.
Geen gekkigheid in ‘onze’ stad, daarom is er een duidelijke visie op het toeristenbeleid. Gericht om toeristen over de stad uit te waaieren, door naast de hotspots ook andere verrassende locaties verspreid over de stad te ontwikkelen.
Noordereiland, mijn thuis
Toen ik 15 jaar geleden kwam wonen op het Noordereiland voelde ik mij meteen op mijn plek. Aan de ene kant ‘Zuid’ waar ik ben geboren en aan de andere kant het stadscentrum. Maar het was ook vooral de ligging! Schitterend aan de Maas met aan de zuidzijde ‘De Hef’, een machtig stalen monument dat vroeger als spoorbrug dienst deed.
Voor mijn studie in Rotterdam maakte ik veelvuldig gebruik van deze spoorlijn tussen Dordrecht en Rotterdam. Ik ben ervan overtuigd dat de liefde voor Rotterdam in die tijd weer opbloeide. Ik kon vooral geen genoeg krijgen van de prachtig rood gekleurde Willemsburg, waar ik dagelijks langs raasde. Ik had toen niet kunnen bedenken, dat ik jaren later aan de voet van deze brug zou komen te wonen. I feel so lucky!
Ode aan Noordereiland en haar bewoners
De plek waar ik woon en werk ligt in de Maas, het is als een dorp in de stad, ingeklemd tussen het centrum en Zuid en door bruggen verbonden. De Willemsbrug is de gateway tussen het centrum en het eiland en via de Koninginnebrug bereik je Rotterdam Zuid. Het eiland is ooit uitgegraven en daardoor losgeweekt van het vasteland ten behoeve van de scheepvaart.
Vroeger stonden veel binnenvaartschepen hier in rijen dik opgesteld. Niet zo gek dus dat er nog veel schippers op het eiland wonen. Inmiddels zijn er ruim 3.000 bewoners, een mooie mix van verschillende nationaliteiten, ouderen, gezinnen, yuppen, studenten, kunstenaars en kleine ondernemers. Het zijn de kleine dingen die er hier toe doen.
De saamhorigheid van de eilanders die heel veel initiatieven lanceren en de lokale ondernemers die het hart vormen van de bedrijvigheid. Er is zelfs een eigen vlag die in veelvoud over het eiland aan de gevels wappert in dezelfde kleuren als van de Rotterdamse vlag, maar dan in het midden een roodgekleurd hart. En dat staat wat mij betreft voor de bewoners, die zich met hart en ziel inzetten voor hun eiland.
Zo voelt wonen in de achtertuin van een kosmopolitische stad
Als ik ’s avonds naar huis rij dan zijn het de magisch verlichte bruggen die mij een onbeschrijflijk gevoel van thuiskomen bezorgen, telkens weer. Het idee dat ik op een eiland woon, geeft ook een bepaalde vibe, een gevoel van onafhankelijkheid. Een mooiere plek om te wonen zal ik niet zo snel meer vinden zo middenin de stad, alles ligt praktisch om de hoek.
Vrienden die mij komen bezoeken parkeren hun auto op het eiland en verder doen we alles te voet of per fiets. Zo zit je binnen 15 minuten in het stadscentrum, de Markthal en de Oude haven en via de zuidkant loop je in no-time naar de Kop van Zuid met even verderop het Nieuw Luxor theater, de Foodhallen en hotel New York.
Je hoeft zelfs het eiland niet af om je te vermaken. Zo heb je ‘first row’ uitzicht op de Rotterdamse skyline als je een wandeling maakt via de kade naar de kop van het eiland. Hier sta je letterlijk oog in oog met de Erasmusbrug, zo dichtbij. De opvallend geel/zwarte watertaxi’s scheuren af en aan, maar ook grote vrachtschepen, plezierjachten, de Waterbus en speedboten varen voorbij. En er is ook historie en kunst in het straatbeeld te bewonderen, waaronder bijzondere gevelschilderingen en monumenten. In de zomer een klapstoeltje aan de kade of in ‘ons’ park een wijntje: perfect!
Een verhaal naar mijn hart
Een kunstenaar die als zeeman jaren geleden op het Noordereiland belandde, vond het eiland vanuit de lucht op een schip lijken en heeft daar vervolgens zijn kunst en levenswerk van gemaakt, want zegt hij: “het eiland is een schip dat elk moment het ruime sop kan kiezen, een metafoor voor een virtuele reis, want waar de reis ook heen gaat, het gaat vooral om de beleving”. Als reisliefhebber word ik daar natuurlijk heel blij van. Want zeg nou zelf, de gedachte alleen al dat, ook al ben je thuis (aan het werk), je op een schip aan het varen bent van ergens naar nergens!
Dit concept ‘motorschip Noordereiland’ wordt door kunstwerken op het eiland, nog eens extra benadrukt. Zo zijn er groene en rode lampen geplaatst op een appartementengebouw, die als bakboord- en stuurboordlichten fungeren, want zo kan iedereen de schepen al van verre zien aankomen. Er is zelfs een kraaiennest en een scheepstoeter te vinden, en er is een heus scheepsjournaal die huis aan huis wordt verspreid.
Een drankje of een hapje eten op het Noordereiland
Fadi’s
Deze lunchroom wordt al jaren door Fadime gerund. Ze tovert met verse producten en maakt er de heerlijkste gerechten van. Op het menu staan o.a. salades, broodjes en soepen tegen schappelijke prijzen. Ik vind de couscoussalade met bonen, feta en tzatziki niet te versmaden.
Koozie
Ook wel huiskamer van het Noordereiland genoemd. Met de grote ramen en veel lichtinval is het prettig toeven. Bij Koozie drink je koffie, thee en andere drankjes en bestel je een taartje, geniet je van een ontbijt of lunch met Jordy’s brood, de beroemde Rotterdamse bakker. In de zomer is het terras een gewild stekkie bij vooral buurtbewoners.
La Gaetano
Dit Italiaans restaurant is een begrip op het eiland, het zit er al sinds heugenis. Een goede pizza met een dunne krokante bodem en er staan uiteraard veel traditionele Italiaanse gerechten op het menu. O ja, veel is er hetzelfde gebleven sinds de oprichting, zoals, en dat is best goed te weten, je er (nog steeds) niet kan pinnen.
A la Plancha
In de zomer is dit pop-up restaurant populair bij visliefhebbers. Een vistent aan de Maas met een open keuken én een ‘plancha’. Ofwel een bakplaat waarop de verse vis wordt bereid, zoals ze dat ook in Spanje doen. Het idee is dat je je hier in de Mediterranea waant en dan moet het natuurlijk wel warm zijn. Je kunt er dan ook alleen maar terecht als het mooi weer is. Om te weten of het restaurant open is, hou je de Facebookpagina in de gaten.
Verwacht ook geen visfiletje maar een vis, zo eentje die je aankijkt en waar je dus nog zelf de graat uit moet halen. Geen uitgebreide bijgerechten, maar wel een goed glas wijn of een biertje. Kortom als je hier een plekje hebt weten te bemachtigen, dan is het genieten van een ‘catch of the day’ ,bij lekkere temperaturen én met fantastisch uitzicht op de skyline van Rotterdam.
Buurtkroegen
Duik ook vooral, gewoon omdat je er toch bent, in een van de bruine buurtkroegen. Daar loop je rasechte eilanders tegen het lijf waaronder veel ‘oudere’ schippers als vaste stamgasten. Er zijn een aantal met namen als ’t Buissie, ’t Haventje en Rijnvaart.
Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl