Hilversum, mediastad, groene stad, stad van Dudok

Nederland Hilversum Noord-Holland

Vanuit station Hilversum is het slechts een paar stappen naar de zwarte gebouw van de plaatselijke VVV. Medewerker Karin heet me enthousiast en hartelijk welkom. “De kooplui uit Amsterdam hadden in de 16e eeuw al door dat grote steden niet altijd alles zijn; zij bouwden prachtige buitenplaatsen in onze regio om ‘de stinkende stad’ in de zomermaanden te ontvluchten.” Hoewel de laatste druppels uit de grijze wolken neerdalen, zal het vast en zeker een stralende dag worden.

Museum Hilversum

Nederland Hilversum museum Hilversum

Vanaf het stationsplein sta je na een minuut of tien wandelen op de Kerkbrink, een straat met daaraan een aantal rijksmonumenten. Het deftige, oude raadhuis uit 1881 doet sinds 2005 dienst als Museum Hilversum. Eerder, toen het statige pand nog naar de naam Goois Museum luisterde, toonde het lokale geschiedenis. Thans programmeert het mediacultuur en mediakunst. Het eeuwenoude pand is gevuld met tijdelijke tentoonstellingen daarnaast is het instituut een van de sponsors van de Zilveren Camera.

📍 Museum Hilversum, Kerkbrink 6, 1211 BX Hilversum

Hilversum: Slenteren langs statige villa’s

Nederland Hilversum media villas

Lopen langs de Grote kerk van Hilversum wandel je zo de ‘s-Gravenlandseweg op. De lange weg slingert zich een weg door het Hilversumse en leent zich uitstekend om heerlijk te slenteren. Niet minder dan  2,4 km. aan een stuk wisselen winkels, kantoren en statige villa’s elkaar af. Op nummer 50-52 tref je de oude  het gebouwencomplex van de AVRO. Bijna tegenover het voormalige omroepgebouw, pronkt Villa Erica. Gebouwd in 1844 als kostschool, deed het later dienst als Oranjehotel, met fraaie salons. In het jaar 1933 kocht het bestuur van de Openbare Bibliotheek Hilversum het pand en huist er tot op de dag van vandaag nog steeds.

Panden in zogeheten chaletstijl, koetshuizen en voormalige boerderijen sieren stuk voor stuk deze uitgestrekte laan.

Ruil de ‘s-Gravenlandseweg in voor een groen geheim

Nederland Hilversum Botanische tuin

Waar de ‘s-Gravenlandseweg aftakt naar Costeruslaan is het tijd om de belangrijke straat in het noordwesten van de gemeente even de rug toe te keren. Al snel prijkt er een ANWB wegwijzerbordje tussen de haag van een kast van een villa, de Costerustuin aanwijzend. Deze tuin is een heerlijk kleurig stuk Hilversum waar verschillende bloemen en planten naar hartelust bloeien. Hoewel de tuin geheel op vrijwilligers draait, is daar qua assortiment weinig van te merken. Elke groep is voorzien van een bordje met een QR-code waarop uitgebreide info te lezen is over alles wat in de tuin aangeplant is.

Dagelijks – van zonsopkomst tot zonsondergang – is iedereen welkom gratis te genieten van deze kleurrijke oase met een groot aantal inheemse planten, struiken, bomen en een vijver.

📍 De Costerustuin, Zonnelaan 4-z, 1217 LV Hilversum 
Regelmatig worden er rondleidingen georganiseerd al dan niet in combinatie met een high tea in de tuin met diverse baksels gemaakt met kruiden en planten uit de tuin

Verscholen naaldbomen

Een paar straten verder prijkt het, in Engelse landschapsstijl aangelede, Pinetum. Tussen eeuwenoude cederbomen, cipressen, dennenbomen en sparren hippen eekhoorns van tak naar tak. Naast de talloze naaldbomen staat het Pinetum Blijdestein bekend om haar subtropische kas vol planten met geneeskrachtige werking.

📍 Pinetum Blijdenstein, Van der Lindenlaan 125, 1217 PK Hilversum

Hilversum aan de Middellandse Zee

lunch Paisan

Op de plek waar de ‘s-Gravenlandseweg de oude Enghweg raakt ben je vlakbij restaurant Paisan. Het maakt niet uit of je voor een snelle lunch of juist een langzame lunch aanschuift, Gastheer en sommelier David de Boer serveert het mooiste dat het Middellandse Zeegebied voortbrengt.
📍 Paisan Mediterranean Kitchen, ‘s-Gravelandseweg 46, 1211 BT Hilversum

De parel van de directeur Publieke Werken

Nederland Hilversum Raadhuis Dudok buitenkant

Nog voordat je het einde van de oude Enghweg hebt bereikt, steekt de toren van het wonderschone raadhuis van Hilversum al boven het groen uit. Het Dudokpark is de huidige naam voor de voet van de heuvel waar Dudok het hoogtepunt van het werk in de jaren ’30 liet verrijzen. Het Raadhuis in Hilversum mag dan gebaseerd zijn op een middeleeuws raadhuis, wist Dudok een eigen asymetrisch, imponerende en spannende draai aan zijn ontwerp te geven.

De Amsterdammer solliciteerde in 1915 naar de functie van directeur Publieke werken, de rest is geschiedenis.

Binnen kijken bij Dudok

Nederland Hilversum Raadhuis Dudok binnen

Het Rijksmonument is het thuis van Dudok Architectuur Centrum. Een gids neemt je ruim anderhalf uur lang- na inschrijving en betaling – mee door de vele zalen die het Raadhuis van Hilversum rijk is. Zo leer je waarom de marmeren platen op bepaalde wijze zijn geinstalleerd, er geen geld was voor de gewenste aluminium deuren. Maar ook dat Dudok een perfectionist was en zaken graag doorvoerde zoals hij dat voor ogen had. Dat een klok en glas-in-lood daar roet mee in het eten gooiden zinde hem vast niet.

Nederland Hilversum uitzicht vanaf raadhuis Dudok

Het letterlijk hoogtepunt van de rondleiding is de beklimming van de 47 meter hoge klokketoren. Bij helder weer is het zicht wel 30 km!

📍 Dudok Architectuur Centrum, Dudokpark 1, 1217 JE Hilversum
De rondleiding door het Raadhuis van Hilversum wordt elke donderdag t/m zondag om 13.30 uur gehouden
TIP: Geen tijd voor de rondleiding? bezoek dan zeker de Expositie ‘Het Leven en werk van Dudok’

Hallo lieve kijkbuiskinderen

Beeld en Geluid buitenzijde

Wie Hilversum zegt, zegt radio en televisie. Wanneer je vanuit het Dudokpark terug naar de oude Enghweg gaat, kom je via de Koninginneweg op de Naarderstraat terecht. Wanneer je deze afloopt in de richting van de Mies Boumanboulevard stuit je vanzelf op het kleurrijke pand van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Nederland Hilversum Beeld en geluid binnen

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is een ware schatkamer. Tot aan de nok toe gevuld met fragmenten van je favoriete televisiebeelden en radioshows. Programma’s van vroeger maar ook van nu. Ga op de fot met (bijvoorbeeld) Matthijs van Nieuwkerk, waan je even Jaap Aap als je zelf je eigen animal crackers inspreekt of ga op de regiseursstoel zitten en maak je eigen aflevering van Buurman & Buurman.

In de vijftien veschillende paviljoens kom je ogen, oren en tijd tekort. Jouw favoriete BN’er loodst je door de experiences heen. Het maakt niet uit of je Martijn Krabbé of Nienke de la Rive Box kiest, allen leiden ze je als volleerde reisleider rond in de wereld van film, radio, televisie en online media.

📍 Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Media Parkboulevard 1, 1217 WE Hilversum

Sla het shoppen in Hilversum niet over

Nederland Hilversum leuke winkels

Naast indrukwekkende architectuur en een groene omgeving is het in Hilversum heerlijk shoppen. Met ingangen aan Groest, Zeedijk en Kerkstraat is de kans erg groot dat je het Hilvertshof binnenloopt. Het overdekte winkelcentrum herbergt zo’n 35 winkels van voornamelijk bekende winkelketen.

Ben je op zoek naar kleinere, meer exclusieve boetiekjes? Ook die zijn er maar genoeg in Hilversum te vinden. Van kinderspeciaalzaak tot delicatessenwinkel en alles wat er tussen zit.

📍 Hilvertshof, Groest 86, 1211 ED Hilversum

En morgen gezond weer op

Gooiland hotel

Niet Dudok, maar architect Jan Duiker tekende voor het ontwerp van het hotel en bijbehorende theater Gooiland in 1934. De upperclass van Amsterdam zocht vertier in hun nieuwe heimat en besloot derhalve dat er een uitgaansgelegenheid moest komen, zodat ze voor wat vermaak niet terug naar de hoofdstad hoefde te reizen.

Wanneer je (ook) door hebt dat een dag Hilversum niet voldoende is, leg dan je hoofd te rusten in een van de kamers van dit bijzondere hotel. Oogjes dicht, snaveltjes toe.

📍 Gooiland Hotel, Emmastraat 2, 1211 NG Hilversum

Lekker weg in eigen land:

Vriendinnendag Leiden, de sleutel tot een gezellige dag
Amsterdam-Noord, de zonnige kant van het IJ
Breda in 22 foto’s

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Dank Eva en wat een toeval om elkaar via de Costerustuin weer tegen te komen. Met zeer veel plezier ben ik wekelijks actief in de plantentuin van Costerus

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *