Udon Thani staat maar bij weinig Thailand reizigers op het to-visit lijstje. Ik snap het wel. De hoofdstad van de gelijknamige provincie kent weinig hoogtepunten, toch ging OmniTraveler er heen. Als uitvalsbasis voor de start van een roadtrip door de Isaan, is Udon Thani zo gek nog niet.
Udon Thani, back in the days
Gedurende de Vietnamoorlog was Udon Thani booming. Amerikaanse soldaten van nabij gelegen vliegbasissen brachten meer dan genoeg leven in de brouwerij. Vandaag de dag lijkt het of de stad nog altijd zoekende is om het gemis van de soldaten – die inmiddels al lang vertrokken zijn – op te vullen. Ben je op zoek naar een off the beaten track bestemming, dan zit je in Udon Thani goed.
Waarom Udon Thani?
Waarom wij (ik, vriendlief en ons reismeisje – 7 jr) kiezen voor Udon Thani? Ik zal het je vertellen. We hebben besloten een roadtrip door de Isaan, het Noordoosten van Thailand te maken. Vanwege de strategische ligging – goed bereikbaar per trein, bus, auto en vliegtuig, besluiten we dat Udon Thani het startpunt van onze moet worden.
Na een traject Brussel – Moskou – Bangkok met Aeroflot, stappen op Suvarnabhumi Airport nogmaals in het vliegtuig. Thai Smile brengt ons in een klein uurtje naar onze eerste bestemming van de trip, Udon Thani. Via Sixt Rentacar hebben we een auto gehuurd die bij aankomst direct keurig voor ons klaar staat. Om onze jetlag weg te slapen hebben we een goed hotel in het centrum van de stad geboekt. Mochten we zin hebben in sightseeing dan is daar ruimte voor in ons programma. Zo niet, dan blijven we simpelweg in het hotel (of het bijbehorende zwembad).
Niks gezien/gedaan in Udon Thani
Om heel eerlijk te zijn niet zo gek veel. Dat heeft deels te maken met de valse start die we maakten bij aankomst in de stad. Iets met een kofferbak klep, bloed en spoedeisende hulp.
➡️ Hier lees je het hele verhaal over het ongelukkige voorval op een parkeerplaats net buiten de stad
Daarnaast – we reisden tijdens het regenseizoen – waren de weergoden ons niet heel erg best gestemd. De regen viel werkelijk met bakken uit de hemel. Niet echt de ideale omstandigheden om eens lekker de stad te gaan verkennen. De Udonthani City tram (lees toeristentreintje) dat normaliter twee maal daags een ronde langs de belangrijkste hoogtepunten van de stad rijdt, reed niet….
Zelfs de eyecather van Udon Thani, een reusachtige opblaas eend, heeft blijkbaar tijdens ons bezoek iets anders op zijn agenda staan. Zo’n geel gevaarte zie je toch niet over het hoofd, zou je zeggen.
Wat is er te doen?
Nogmaals verwacht van deze stad geen grote of belangrijke bezienswaardigheden. Toch zijn er wel een aantal dingen te zien en te doen:
- Udonthani City tram: vertrek om 11.00 en 14.30 uur. Kosten 50 bath per persoon (prijzen aug. 2018)
- Wat Matchimawat tempel, de Wat Phothisomphon tempel of het Chinese heiligdom San Chao Pu Ya
- Sta vroeg op en bezoek de Baan Huay Markt
- Slenter (bij droog weer) door het Nong Prajak park. Hier tref je (doorgaans) de uit zijn krachten gegroeide bad eend. Ben je met kinderen, sla dan Dinoland niet over. Een gratis speeltuin met een prehistorisch tintje. Onze dochter vond het geweldig
- Verdiep je in de geschiedenis van de stad (en provincie) in het UdonThani Museum
- Of shop till je drop in het Central Plaza shopping centre
Of ga naar het UNESCO genoteerde Ban Chiang National Museum
Op ongeveer 50 kilometer buiten de stad ligt het Ban Chiang National Museum. Een plek zo bijzonder dat het zelfs UNESCO werelderfgoed is.
We stappen in de (huur)auto en zijn benieuwd wat we zullen aantreffen. Het museum herbergt de vondsten van een beschaving die teruggaat naar – pak hem beet – 3.600 jaar voor Christus. Men beweert dat dit dé plek is voor de bakermat van een Zuid-Oost Aziatische beschaving waar we in het westen lang geen idee van hadden dat die bestond.
In de jaren zestig ontdekt men eeuwenoude potten. Niet minder dan een miljoen potscherven werden nadien gevonden. Velen daarvan werden gevonden naast menselijke skeletten.
Het museum – dat in 1987 haar deuren opende – is niet zo groot en tijdens ons bezoek legt men net de laatste hand aan een nieuwe tijdelijke tentoonstelling. Daardoor valt er voor ons een zaal minder te bezoeken. Het is altijd moeilijk te bevatten (vind ik) dat de voorwerpen waarnaar je kijkt zo ontzettend oud zijn.
Aan de kinderen is ook gedacht. In zaal 3 is een kleine archeologische werkplaats ingericht. Hier kan ons reismeisje – gehuld in fluoriserend hesje en helm – zelf ervaren hoe lastig het is van scherven weer een geheel te maken.
Archeologische vindplaats bij Wat Pho Sri Nai
Niet ver van het museum vandaan werd in de jaren zeventig opnieuw een ontdekking gedaan. De overkapte vindplaats is zeker de moeite waard om ook eens te gaan bekijken.
Ban Chiang National Museum praktische info:
- Het museum is dagelijks geopend van 09.00 – 16.00 uur
- Op maandag is het museum gesloten
- Entree: locals betalen 30 bath. Buitenlandse bezoekers betalen 150 bath
- Bij de archeologische vindplaats bij Wat Pho Sri Nai wordt geen entreegeld gevraagd
Ook interessant in de omgeving
- Phu Phra Bat National Park: padstoelachtige rotsformaties, grotten en bizarre landschappen
- Wat PaPhu Kon: Enorm tempelcomplex met daarin een marmeren Boeddhabeeld die maar liefst 320 miljoen Bath heeft gekost
- Kam Chabot: Trek het woud in en laat de stad even achter je
Overnachten in Udon Thani
Voor elk budget is er een overnachtingsplek te vinden. Via Booking.com boekten we voor vertrek 2 nachten in het Centara Hotel & Convention Centre. Een groot, zakenhotel, met een prima ligging. Het zwembad viel een beetje tegen, maar het personeel was vriendelijk, het ontbijtbuffet een feest net als dineren in het hotel. Je krijgt een welkomstdrankje aangeboden dat je in de gezellige lobby – in het weekend met livemuziek – kunt nuttigen.
Ondanks het feit dat er op onze kamer een extra bed geplaatst moest worden voor onze 7-jarige medereiziger, was er nog voldoende ruimte in de kamer. En het feit dat er glazen flessen water aangeboden worden, stemde me extra blij.
➡️ Lees ook: Stop met plastic! Lifestraw helpt je
Nog op zoek naar een Nederlandstalige reisgids over Thailand? Wij namen Trotter Thailand mee op onze reis.