Het is een frisse zondagochtend. Vriendlief en ik nuttigen ons ontbijt in Hotel Stroom, te Rotterdam. Nog een beetje slaperig blader ik door het boekje dat de naam ‘Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam’ draagt. “Deze?” vraag ik hem, terwijl ik het boekwerkje omhoog houd. Tussen twee happen van zijn omelet door pakt hij het boekje van me over en bladert. “Goed idee, het hotel ligt al op de route.”
Niet veel later staan we in de snijdende kou. Klaar te wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam.
Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam
De keuze is gevallen op een wandeling die ons naar Delfshaven zal brengen. Officieel begint de tocht aan de Willemskade om zo via het park en de Euromast het Lloydkwartier binnen te wandelen. Aangezien we al in deze wijk zijn, vinden we het een beetje onzin om eerst een stuk terug te lopen. Eigenlijk smokkelen we een beetje, maar dat mag, vinden we. Het blauwgeblokte pand van het Scheepvaart- en Transport College is moeilijk over het hoofd te zien. Let’s start walking!
Daar bij die molen…
Serieus nooit geweten dat er in Rotterdam molens te vinden zijn. Ja, in Kinderdijk, maar dat is geen Rotterdam. De molen die we onderweg tegenkomen schittert in het winterzonnetje. De bijbehorende informatie leert ons deze moutmolen gebruikt werd voor de jeneverindustrie van weleer.
➡️ Lees ook: Kinderdijk per boot
Het dak op
Diep in onze jassen gedoken, de handschoenen aan en met neuzen rood van de kou, wandelen we verder. “Hier wil ’s zomers ook wel eens keer gaan kijken,” zeg ik beslist. We hebben nog maar amper een paar meter in het enorme dakpark (1.200 meter lang) afgelegd, maar ik ben er direct van gecharmeerd. Dit enorme stuk aangelegd groen, was vroeger een rangeerterrein voor de nabijgelegen havens. Konijnen huppelen, zonder zich aan ons te storen, door het park. De speeltuin is verlaten. Niet gek met deze kou. Ook de waterinstallatie is vanwege de kou afgesloten. Toch vind ik het een fijne plek. Wat een aanwinst voor deze wijk/de stad.
Oh, ben je meer een shopper dan een wandelaar. Onder het dakpark zijn tal van winkels te vinden. Iets met twee vliegen….
Rood-Wit is onze glorie
Via het Marconiplein en een onverhard pad arriveren we in Spangen. “Wat een herrie!”
De aanvang van de wedstrijd laat nog een paar uur op zich wachten. Supporters, groot en klein, verzamelen zich reeds bij ‘het Kasteel’. Sparta speelt deze zondag thuis tegen Utrecht. Beide clubs laten aardig van zich horen. Het geluid van trommels en liederen vullen de wijde omgeving.
Wist je dat Sparta een van de oudste voetbalclubs van het land is? (Ik (ook) niet ;))
Nog even volhouden
Het wordt er niet warmer op. Even volhouden. Vanaf de statige Mathenessendijk is het niet ver meer naar Delfshaven. Ik verheug me er nu al op ergens een warm café in te duiken.
Delfshaven
De Voorhaven van Delfshaven lijkt wel een ansichtkaart. Pittoreske panden, stoere schepen in de haven, een ophaalbrug en natuurlijk de Pelgrimvaderskerk en het oude raadhuis. Ik snap heel goed dat toeristen hier SD-kaarten volschieten.
We warmen onze handen aan de kachel van Stadsbrouwerij de Pelgrim. De brouwerij, met bijbehorend café, ligt pal tegen de kerk aan. We verwennen er onze innerlijke mens met heerlijke versnaperingen. Wij kunnen er weer tegenaan.
Aan alles komt een end
De route langs de Coolhaven is voor ons het laatste dat we van deze wandeling afleggen. Officieel voert het boekje de wandelaar via de Heemraadssingel en de Nieuwe Binnenweg terug naar de Willemskade. Maar ja, onze auto staat nog bij het hotel. Het boekje kan in de tas. De tas in de kofferbak. Gas geven en op naar huis. Dag Rotterdam, tot een volgende keer.
Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam
In totaal staan er in het boekwerk Wandelen buiten de binnenstad van Rotterdam 10 verrassende wandelingen beschreven. Omdat het Manhattan aan de Maas zoveel meer is dan de Koopgoot, raad ik iedereen dit boekwerkje van harte aan. Strik de veters van je schoenen stevig vast en ontdek!
➡️ Neem eens een kijkje op de website van de uitgeverij van het boekje. Er zijn tal van leuke titels beschikbaar