Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zorg in het buitenland, hoe zit het met verzekeringen?

Hoe ben ik voor zorg verzekerd als ik op vakantie ben in het buitenland

Zorg in het buitenland, je hoopt het bij het plannen van een weekendje weg, een heerlijke strandvakantie of een backpackavontuur niet nodig te hebben. Soms zit een ongeluk echter in een klein hoekje. Voor je het weet heb je (spoedeisende) zorg in het buitenland nodig. Het laatste wat je dan wil, is voor onnodige kosten komen te staan. Check daarom of je goed verzekerd bent.

Zorg in het buitenland

Ondanks het feit dat ik veel reis, heb ik – gelukkig – nog niet zo vaak zorg in het buitenland nodig gehad. De keren dat dat wel het geval was, was het fijn te weten dat ik terug kan vallen op mijn verzekering (ik ben verzekerd bij FBTO).

Kriebels, kleerscheuren en kleppen

Een van de eerste keren dat ik een buitenlands ziekenhuis van binnen te zien kreeg was tijdens een backpacktrip in Thailand. ’s Morgens stapte ik niets vermoedend in een bus. Gedurende de rit voelde ik hier en daar kriebels aan m’n lijf. Tegen de tijd dat ik mijn bestemming bereikte, was de jeuk niet te houden. Eenmaal in de accommodatie kwam ik tot de ontdekking tot ik van kop tot teen onder de rode bulten stond.

Help! Een kort overleg met mijn verzekeraar bracht ik een bezoek aan een lokale kliniek. Niet veel later stond ik na een consult, een prik in mijn bil en een hand vol zalfjes en medicijnen weer buiten. Ik bleek een allergische reactie te hebben. De volgende dag was mijn huid weer zoals voorheen.

Zorg in het buitenland

Eveneens in Thailand – echter op een andere locatie – kwam ik ten val met mijn gehuurde brommer (eigenlijk moet ik motor zeggen, want in Azië kent men het fenomeen brommer niet). Gelukkig kwam er toen met slechts wat kleerscheuren vanaf.

➡️ Lees ook: Dit moet je weten voordat je gaat scooter rijden in Azië

Tijdens een roadtrip in Thailand met mijn gezin, kreeg vriendlief de klep van de kofferbak op zijn hoofd. Het bloedde zo erg, dat er zelfs een ambulance aan te pas moest komen. Hechtingen, verschillende controles van de wond en verwijderen van het hechtdraad. Diverse kosten die gemaakt moesten worden. Gelukkig, kregen we deze bij terugkeer in Nederland de gemaakte kosten via de zorgverzekering in het buitenland vergoed.

De module Zorg in het buitenland is een aanvulling op de FBTO Zorgverzekering

Zorg in het buitenland, check je verzekering

Check voordat je op reis gaat, goed waar je wel – of niet – voor verzekerd bent. Bij veel verzekeringsmaatschappijen is de module Zorg in het buitenland is een aanvulling op je zorgverzekering. Daarnaast is het goed om te weten dat niet alle gemaakte kosten altijd gedekt zijn.

Bij de volgende zaken/situaties ben je niet verzekerd:

  • Zelfzorg geneesmiddelen
  • Planbare zorg in het buitenland
  • Als de overheid een negatief reisadvies heeft gegeven over het land of gebied waar je naartoe reist
  • Als je expres informatie hebt gegeven die niet klopt

➡️ Tip: Lees ook het artikel ‘Hoe ben ik voor zorg verzekerd als ik op vakantie ben in het buitenland?’ van rijksoverheid.nl

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *