Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wi-Fi op reis je beste vriend of je ergste nachtmerrie

Wi-Fi op reis

Zeg eens heel, heel eerlijk. Kun jij nog zonder? Kun jij zonder Wi-Fi op reis? Als ik naar mezelf kijk, merk ik dat ik toch regelmatig mijn mobiel in mijn hand geklemd heb. Of ik nu mijn mail check in de trein op weg naar Schiphol, even op InstaStories dat toffe restaurant post of vlak voor vertrek naar een heerlijke bestemming een jaloersmakende tweet het net op slinger. Tijdens veel van deze handelingen maak ik gebruik van openbare wifi-netwerken. Ja, ook als ik op vakantie ben. Superhandig! Aangezien het gratis en (vaak) ook nog eens lekker snel is.

Toch is het gebruik van openbare netwerken niet zo onschuldig als het lijkt. Helaas, kleven er ook een aantal risico’s aan het gebruik vast. Om een van de belangrijkste gevaren maar direct te noemen; hackers kunnen de netwerken gebruiken om gegevens te stelen. Moet je dan tijdens het reizen – of op welke openbare plek dan ook – niet meer op het web surfen? Integendeel, maar doe het wel verstandig.

Wat is een openbaar netwerk?

Laten we even bij het begin beginnen. Wat wordt er eigenlijk verstaan onder een openbaar netwerk?

Een openbaar netwerk (ook vaak ‘hotspot’ genoemd) is een wifi-netwerk op een openbare plek, zoals in een hotel, trein of café.

Zeker bij gebruik van Wi-Fi op reis lijkt het aantrekkelijk gebruik te maken van openbare netwerken. Daarmee kun je lekker wat MB’s besparen op bijvoorbeeld je Sim Only abonnement met internet. Bedenk echter wel dat een hacker een ander netwerk opzetten met een bijna identieke naam. Maak jij hier verbinding mee, dan kan hij of zij meekijken met al jouw gegevens. Ook kunnen kwaadwillenden jouw verbinding ‘afluisteren’. Hierdoor bestaat het risico dat je gegevens worden gebruikt om mee te frauderen, malware op je toestel wordt geïnstalleerd of dat foto’s of andere gevoelige bestanden opduiken op andere plekken. Paniek! Dat wil je natuurlijk niet. Daarom een aantal tips:
Wi-Fi op reis laptop bos

Kies voor een VPN verbinding

Het voordeel van een VPN verbinding – een soort privénetwerk dat ook nog eens een keer goed is versleuteld-, het is de veiligste manier van gebruik van Wi-Fi op reis. Nadeel: het is niet gratis. Nu hoor ik je hardop denken, “er zijn toch ook gratis VPN’s?” Klopt, maar die zijn stukken minder betrouwbaar. Daarnaast wordt je tijdens het gebruik doodgegooid met advertenties en krijg je te maken met datalimieten. Vooral dat laatste wil je natuurlijk niet. Beter betaal je een paar tientjes per jaar, zodat je weet dat je goed zit.

Ga voor 3G of 4G

Ben je op een bestemming waar je kunt internetten via 3G of 4G? Doen! Deze vorm van Wi-Fi op reis is en stuk veiliger dan via een openbaar netwerk. Wist je dat je op je laptop ook 3G of 4G in kunt schakelen? Door de verbinding van je telefoon of tablet te delen via een draagbare wifi-hotspot of usb-/bluetooth-tethering.
➡ Wellicht vertel ik je dit ten overvloede: Sinds juni 2017 maak je ook in het buitenland (binnen de EU) gebruik van je 3G/4G netwerk tegen de kosten van je normale bundel.

Gebruik een netwerk met een wachtwoord

Mochten bovenstaande opties om wat voor reden niet mogelijk zijn, gebruik dan – indien mogelijk – een openbaar netwerk met een wachtwoord. Dit is net een beetje veiliger dan een open netwerk zónder wachtwoord. Een beetje want als jij aan het wachtwoord kan komen, dan kan een hacker dat natuurlijk ook 😉

Maak je toestel hackersproof

Hackersproof? Kan dat dan? Ja en het beschermt je gegeven enigszins. Het zit namelijk zo; wanneer een hacker via een openbaar netwerk in probeert te breken in jouw netwerk, dan kan hij kwetsbaarheden in jouw software uitbuiten om toegang krijgen tot zaken die jij niet wil. In het ergste geval wordt er, behalve gegevens gestolen, malware (kwaadaardige software, virus of spyware) geinstalleerd. Zorg daarom dat je altijd de nieuwste updates installeert
➡  Simyo geeft diverse tips om de gegevens op je telefoon te beschermen.

Wi-Fi op reis: doe geen privacygevoelige dingen op een open netwerk

Als het echt niet anders kan en je gebruikt Wi-Fi op reis, op een openbaar netwerk deel dan zeker geen geen privacy- en fraudegevoelige gegevens. Denk aan wachtwoorden, betalingsgegevens en e-mails. Je voorkomt hiermee dat gevoelige gegevens in verkeerde handen vallen.

Ik ben nu toch wel nieuwsgierig geworden. Hoe las jij dit artikel? Via een openbaar netwerk?

Meer Inside Information:

Wat betekenen de letters & cijfers op je boardingpass?
Dit gebeurt er met je aangebroken hotelzeep en het zal je verbazen!

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Het blijft altijd weer een dingetje dat internet onderweg. Laatst was ik in Cuba, best wel een andere wereld wat betreft internet. Nu moet ik zeggen dat ik het heerlijk vond te weten dat je een reis hebt met weinig wifi, geeft echt een soort van rust…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *