Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Karnataka, wist jij dit over deze Indiase deelstaat?

India Karnataka

Karnataka in India is bij veel reizigers niet zo bekend. Wat weet jij eigenlijk van deze deelstaat in dit enorm grote Aziatische land?

Misschien ben je al op de hoogte van het feit dat India een bloeiende filmindustrie heeft. Wat je wellicht nog niet wist, is dat er in India een heuse spa voor olifanten bestaat. Mysore Palace in Karnataka is de tweede meest bezochte bezienswaardigheid in India, wist je dat? Maar wat weet je nu eigenlijk over Karnataka?

Mysore Palace Karnataka India

Zeg je koffie zeg je Karnataka en andersom

Koffie en Karnataka zijn als twee handen op een buik. De deelstaat is een van de grootste koffie-exporteurs van India en heeft veel koffieplantages in onder meer Bababudangiri, Kodagu, Chikmagalur en Hassan. Leuk om een plantage te bezoeken en zien hoe koffie wordt gemaakt, nog beter: op een plantage te overnachten. Dat kan onder meer in het district Kodaku (Coorg) bij Tata Coffee Plantation Trails.

🐯 The eye of the tiger

India Karnataka tijger

Karnataka telt meer dan 400 tijgers en is daarmee tijgerdeelstaat nummer 1 in India (laatste cijfers uit 2014). De dichte bossen in het gebied en meer beschermingsprojecten voor de dieren hebben de laatste jaren bijgedragen bij aan de gezonde tijgerpopulatie. Het is niet eenvoudig om tijgers in het wild te zien, maar het Bandipur National Park en Nagarhole (Rajiv Ghandi) National park zijn goede plekken om deze grote katten te spotten.

‘Pam, je haar danst’

De shampoo zoals wij deze kennen zou van oorsprong uit India komen. Het woord shampoo komt van het Hindi waar chāmpo ‘inmasseren’ betekent. Al eeuwen geleden ontdekten ze in India de goede werking van planten op het haar, ook nu nog worden voor shampoos onder meer henna en zeepkruid gebruikt. Eens een bloemenmarkt bezoeken? Ga naar de Malleswaram Market in Bangalore waar je dagelijks een geurende bloemenzee en fraaie bloemencreaties treft.

☮️ Love & peace

India Karnataka Hampi

Hampi is indrukwekkend UNESCO-werelderfgoed met ontelbaar veel ruïnes en tempels daterend uit het Vijayanagarrijk. Maar het is ook een toevluchtsoord voor hippies. Het schijnt dat je in het mysterieuze dorp eenvoudig zen wordt bij het zien van het Anegundi Fort of het oude paleis Gagan Mahal en er is zelfs een heus hippie-eiland: Virupapur Gadde. Om het hippiegevoel compleet te maken, ga je met een traditioneel Karnataka-bootje de Tungabhadra rivier op. Deze heten coracles, worden met de hand gemaakt en lijken op een soort groot uitgevallen mand.

🐘 Olifantenziekenhuis en spa voor olifanten

India Karnataka olifant

De Indiase olifant is helaas een bedreigde diersoort. Reden te meer om extra goed voor de immense, grijze iconen van de Indiase cultuur te zorgen. Daarom opende eind 2018 een heus ziekenhuis voor olifanten in de provincie Uttar Pradesh. Nog beter: er is zelfs een spa waar olifanten in de watten worden gelegd. Bij het Punnathoor Cotta Elephant Yard Rejuvenation Centre in Guruvayur, Kerala, om precies te zijn. Baden, massages en overheerlijke olifantenmaaltjes, niets is te gek.

Mysore Palace

Het mooie, serene Mysore palace in Mysore – de stad van paleizen – is na de Taj Mahal de meest bezochte bezienswaardigheid in India. Dit paleis dat twaalf tempels telt, staat symbool voor Karnataka’s cultuur en tradities. Leuk om te weten: rond de herfst wordt bij het paleis altijd het Dasara festival gevierd. Dan verlichten duizenden lampjes ’s avonds de gevel, zijn er parades van rijkversierde olifanten en ziet een van de grootste paleisschatten – de gouden troon – het daglicht.

Mango mania

India Karnataka mango

Wie dol is op mango’s, zit in India goed. Het land produceert de meeste mango’s ter wereld, ongeveer de helft van de hele mangovoorraad op aarde! Zo behoort Karnataka tot een van de mango-loving deelstaten met veel mangoboerderijen. Dat zie je terug in de keuken van Karnataka, veel restaurants serveren Mavinakayi chitranna enmangorijst. Mangochutney en mangocurry staan steevast op het menu. Wie de UNESCO-ruïnes van Hampi (in dezelfde deelstaat) bezoekt, ontkomt niet aan het Mango Tree familierestaurant. Specialiteit is Thali, een metalen bord met verschillende gerechtjes erop waaronder – hoe kan het anders – mangocurry.

Beste start van de dag

Wie door Karnataka reist, gaat zeker Rava Idli proeven. Een populair Indiaas ontbijt, bedacht – zo wordt beweerd – door Mavalli Tiffin Rooms (MTR) uit Bangalore, een bekende foodketen in India. Het zijn een soort koekjes gemaakt van griesmeel en kruiden die je warm eet en onder meer voorziet van wat chutney. De moeite waard om te proberen, uiteraard bij de MTR restaurants.

Ambachtelijk speelgoed

Karnataka staat bekend om z’n vele ambachten, waaronder het maken van houten speelgoed. Channapatna toys zijn beroemd, er gingen er zelfs een paar mee in de tas van Michelle Obama toen zij in 2015 India bezocht. Dit kleurrijke, met de hand gemaakte speelgoed komt uit de gelijknamige stad Channapatna, ongeveer 60 km rijden vanaf Bangalore.

Karnataka praktisch:

  • Wist je dat je met Jet Airways rechtstreeks van Amsterdam naar de hoofdstad van de deelstaat Karnataka, Bangalore vliegt.
  • Voor een bezoek aan Karnataka, heb je net als voor de rest van het land een visum India nodig. Niet vergeten!

Meer India:

Dit zijn de beste Indiase food spots
De mooiste bestemmingen in India

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *