Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen op Gozo, het kleine zusje van Malta?

Wat te doen op Gozo, het kleine zusje van Malta. Gozo is klein maar fijn. Staat bol van de eeuwenoude geschiedenis, kent ontelbaar veel mooie baaitjes en strandjes en je kunt er ook nog eens heerlijk eten. 

Gozo, eiland vol geschiedenis

Het eiland van Calypso is de naam die de locals geven aan hun eiland, teruggrijpend naar een nimf uit de Griekse oudheid. Zodra je op Malta voet aan boord van de ferry naar Gozo zet, voel je direct de charme van het kleinere zustereiland. Wanneer je na amper een half uur varen aan wal gaat op het ongeveer 67 vierkante kilometer grote eiland, wacht je een verblijf vol gastvrijheid, geschiedenis en natuurschoon op je.

De megalithische tempels van Ġgantija (3600-2500 v.Chr.) zijn niet voor niets op de lijst van UNESCO Werelderfgoed genoteerd. Tot in de jaren ’60 van de vorige eeuw, werd deze tempel gezien als het oudste vrijstaande gebouw in de wereld. Volgens overleveringen gebouwd door een reuzin. Als je naar de afmetingen van de enorme rotsblokken van het bouwwerk kijkt, zou je het bijna geloven.

megalithische tempels van Ġgantija

Alle wegen leiden naar Rome, wordt wel eens gezegd. Op Gozo leiden ze allemaal naar de hoofdstad Victoria. Een plaats die meer weg heeft van een gemoedelijk dorp, maar zich onderscheidt door de indrukwekkende citadel. Het verdedigingswerk stamt uit de late middeleeuwen en is sinds het neolithische tijdperk reeds bewoond. Eeuwenlang heeft de citadel dienstgedaan als schuilplaats tegen de aanvallen van zeerovers. Tijdens ons bezoek is het heerlijk rustig en zijn er geen kapers op de kust. Binnen de muren van de citadel (La Citadella) domineert de kathedraal, gebouwd op de restanten van een Romeinse tempel.

citadel (La Citadella)

Gelegen aan een gezellig plein vol terrassen, omringd door pittoreske straatjes, vol pastelkleurige deuren, heiligenbeelden, bloeiende plantenbakken en eigenwijze katten in de schaduw van de Bougainvillea, stappen we binnen in de basiliek van San Ġorġ. Je krijgt gewoonweg pijn in je nek als je naar de schilderingen in de koepel uit 1739 tuurt.

Legendes en wonderen zijn de twee kernwoorden die perfect passen bij basiliek van ta’ Pinu. Een plek die al eeuwen dienstdoet als pelgrimsoord en nog altijd bedevaartgangers van over de hele wereld trekt.

ta’ Pinu

Wat te doen op Gozo? Ontdek ongerepte baaien en stranden

Op een eiland zijn de zee en het strand nooit ver weg. Op Gozo draait onze fotocamera overuren om alle ongerepte stranden en geheime baaitjes vast te leggen. Of je nu wilt genieten van de zon, watersport wilt beoefenen of de onderwaterwereld gaat ontdekken, de beschutte rotsachtige inhammen zijn het ideale uitgangspunt.

Wat te doen op Gozo

Voor een middagje zon, spreiden we onze handdoek uit op het goud-rode strand van Ramla Bay, een van de weinige zandstranden op Gozo. Voor een pracht van een uitzicht op dit fijne plekje volgen we het pad langs het strand, naar boven voor een bezoek aan de Tal-Mixta grot. Lijnrecht gelegen tegenover de Calypso cave. Het was op deze plek waar de gelijknamige Griekse nimf Odysseus maar liefst zeven jaar gevangenhield, alvorens hij terug kon keren naar zijn thuisland. Een lange tijd, maar er zijn slechtere plekken om je tijd uit te moeten zitten. Ramla Bay is niet alleen bij bezoekers van het eiland, maar ook bij de locals enorm populair. Is het er te druk naar je zin, wijk dan uit naar het kleinere zandstrand van Gozo, Ħondoq ir-Rummien.

De belangrijkste bezienswaardigheid in Dwejra Bay is er, helaas, niet meer. Erosie en een hevige wind zorgden er in 2017 voor dat de Azur Window, een bijzondere rotsformatie, instortte. Dat wil niet zeggen dat een bezoek aan deze baai de moeite van je bezoek niet meer waard is. De grillige kustlijn is een lust voor het oog, net als de Fungus Rock. Een uitstekende rotspartij waar vroeger kostbare medicinale plantjes groeiden. Om toch een idee te krijgen hoe de Azur Window er gezien heeft, zetten we koers naar Wied il-Mielaħ, een ander natuurlijk ‘raam’ op het eiland. De storm van de voorgaande nacht, lijkt op dit stuk van het eiland nog niet voorbij. De wind en de Middellandse Zee snijden dwars door de klif heen en de golven beuken vervaarlijk onder onze voeten tegen de kalkstenen formatie.

Al die verschillende baaien, we kunnen er geen genoeg van krijgen. De een is nog mooier dan de ander. Op de ene plek het water nog helderder dan elders en het uitzicht nog fraaier dan je had kunnen dromen. Daħlet Qorrot, in het noorden van Gozo, is zo’n pareltje. Een serene plek, heerlijk rustig, zelfs in het hoogseizoen. Deze kleine omheinde baai is de perfecte plek voor een relaxt verblijf op het eiland. Wanneer je een tocht langs de kust maakt, hou dan ook even halt bij de Xwejni Salt Pans. Van bovenaf gezien lijkt het net een schaakbord, deze uit de rotsen gehouwen zoutpannen die uitsteken in de zee.

Calypso Cave Gozo

De zee rondom het eiland is aangenaam van temperatuur en het water is glashelder. Niet verwonderlijk dat talloze duikers de weg naar Gozo weten te vinden. Het zogeheten Blue Hole is een duikplek die absoluut op geen enkele duikersbucketlist mag ontbreken.

Prikkende peren en meer lokale lekkernijen

Waar je ook rijdt op Gozo, overal zie je ze hangen. De grote cactussen vol rood, gele vruchten. In het Engels kent men deze stekelige vrucht onder de naam, prickly pear, onze gids noemt het bajtar tax-xewk. Een vrucht die niet alleen voedingsrijk is, maar het ook heel goed doet als likeurtje. De locals zijn er dol op – net als wij. Om een goede bodem te leggen voor een dit digestief schuiven we meermaals aan bij lokale restaurants. Hoewel de keuken op Gozo veel Italiaanse invloeden kent, zetten we hier en daar ook onze tanden in typische streekproducten. Zo maakt Philippe, van het gelijknamige restaurant, lampuki pie, een soort vis quiche. Genieten we van Ġbejna tan-nagħaġ, de lekkerste geitenkaas die je ooit at en laven we ons aan smaakvolle Gozo wijnen.

Wat te doen op Gozo

Of we terugkeren naar het eiland? Zeker weten! Gozo smaakt naar meer.

Bereikbaarheid

Gozo beschikt niet over een eigen luchthaven. Air Malta vliegt vanaf Amsterdam 6 x per week naar Malta (niet op dinsdag). Vanuit Brussel is de frequente 4 x per week (geen vluchten op dinsdag en woensdag). De vloot bestaat uit 4 Airbus 320CEO toestellen en 3 Airbus 320NEO vliegtuigen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om per Ryan Air te reizen. Er vertrekken vluchten van zowel Amsterdam, als Eindhoven en Maastricht-Aachen.

Vanaf Malta stap op de ferry, die je in een kleine 30 minuten naar je bestemming vaart. De ferry vertrekt elke 45 minuten, in het hoogseizoen elk half uur.

Dit artikel verscheen eerder/schreef ik voor TravelPro magazine

Lees ook:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *