Zoek
Sluit dit zoekvak.

Valencia voor beginners | Levante aan de Middellandse zee

Valencia voor beginners, want voor alles is een eerste keer. Ook voor een bezoek aan de stad van sinaasapples en paella.

Valencia voor beginners

Valencia, stad waar verleden – deze bruisende kustplaats werd reeds in 138 voor Christus door de Romeinen gesticht – naadloos overgaat in het heden, of sterker nog de toekomst. Het futuristische complex van Ciudad de las Artes y las Sciencias lijkt het decor uit een sciencefictionfilm. Een plek waar men niet bang is voor noviteiten, de plek waar water moest wijken voor groen. Valencia, omringd door de geurende sinaasappel huertas, dé plek om een bord paella te bestellen. Ga mee op ontdekking in deze twee na grootste stad van Spanje.

Naar Valencia

Het vliegveld van Valencia, dat als thuisbasis dient voor Air Nostrum, een dochteronderneming van luchtvaartmaatschappij Iberia, is bereikbaar vanaf onder andere Brussel, Charleroi, Eindhoven en Amsterdam. Een voordelige keuze is een vlucht per Vueling.

In plaats van een taxi te pakken, kies gerust eens voor de metro. Na een rit van ongeveer 20 minuten sta je midden in het centrum.

Romeinen, Moren en Arabieren

Valencia werd in 138 voor Christus gesticht door de Romeinen. Ze bouwden er het zogeheten Forum en het plein van de Almoina. Onder laatstgenoemde bevindt zich thans een museum vol Romeinse overblijfselen. De Romeinen gingen, de Visigoten volgden, wanneer zij de stad verlaten, bezetten de Moren de stad. Valencia is vanaf 714 tot het jaar 1238 in Arabische handen en wordt een moslimstad. Koning Jaime I weet uiteindelijk de stad weer in Spaanse handen te krijgen.

De Arabieren lieten hun sporen echter na. Tot op de dag van vandaag is de invloed van deze mogendheid terug te zien in de stad. Denk aan irrigatietechnieken, maar ook op het culinair gebied en invloeden in de kunst zijn daar slechts enkele voorbeelden van.

Waar tijden van weleer herleven

Spanje Bus Turistic Valencia

Het oude centrum ademt de sfeer van vroeger tijden. De imposante torens van Quart en Serranos doen tijden uit de middeleeuwen herleven. De enorme laatgotische kolossen domineren de toegang tot de stad.

Het Plaza de la Virgen staat synoniem voor 21 eeuwen geschiedenis. Het plein barst zowat uit haar voegen van het historisch erfgoed. Vele belangrijke bezienswaardigheden zijn aan dit schitterende plein gelegen. Breng zeker een bezoek aan het kerkje ter ere van Virgin de los Desamparados. Deze maagd is de (bescherm)heilige der eenzamen. In het verleden werd zij veel aanbeden door de meisjes van plezier in het schipperskwartier, thans is zij voor heel Valencia en omstreken een rots in de branding.

De fontein op het plein is moeilijk over het hoofd te zien: het Tribunal de las Aguas de Valencia. Elke week – altijd op donderdagmiddag om 12 uur – worden hier mondeling afspraken gemaakt over de verdeling van het (irrigatie)water voor de bewatering van de sinaasappelplantages. Unesco riep dit terugkerende proces uit tot Immaterieel Erfgoed van de Mensheid.

De kathedraal werd gebouwd in de periode tussen 1262 en 1356 en is gewijd aan de Heilige Maagd Maria. Door de lange bouwtijd, slopen zowel Romaanse, Gotische, maar ook Barok-stijlen in het gebouw. Daarnaast werd het heiligdom gedurende de Moorse bezetting ook nog eens een tijd lang als moskee gebruikt.

Dagvers

De Mercado Central (centrale markt) van Valencia is een van de grootste én oudste overdekte markten van Europa, maar liefst 8.000 m2. Meneer Eiffel, ja die van die toren, stond garant voor de ijzeren dakconstructie. Vis, brood, groenten, vlees, kruiden, noem het en ze hebben het hier. Kom trouwens wel op tijd, want de klok van drieën sluiten de meeste kraampjes.

Chique Valencia

In de wijk El Ensanche domineren dure winkelstraten, vergelijkbaar met de PC Hoofdstraat in Amsterdam. Tussen de modehuizen en andere prachtige zaken, ligt het Mercado de Colón. Ik zou erover kunnen vertellen dat deze prachtige (voormalige) markt ontworpen is door een leerling van Gaudi. Dat het modernistische hoge, overwelfde gebouw opgetrokken is uit smeedijzer, glas, tegels en baksteen, maar wat ik liever vertel is het feit dat dit een fantastisch plek is om goed te eten. Tapas, wijn, sushi, oesters. Noem het, het is hier aanwezig.

Valencia voor beginners: Welkom in de toekomst

In 1989 begon men met de bouw van la Ciudad de las Artes y Ciencias, de Stad van Kunst en Wetenschap. Het laatste gebouw werd in 2009 voltooid. De gebouwen zijn van de hand de Valenciaanse Santiago Calatrava en Félix Candela. Het complex kent zes onderdelen; L’Umbracle, Palau de les Arts Reina Sofia, L’Oceanogràfic, L’Hemisfèric, het Museu de les Ciències Príncipe Felipe en het Agora.

Het L’Umbracle bestaat uit een openluchtdiscotheek en een fraai aangelegde tuin vol palmbomen, planten en bloemen. Het geheel is overspannen met een metalen, open overkoepelingsboog. In het Palau de les Arts Reina Sofia worden voorstellingen gehouden, vooral opera wordt veel geprogrammeerd.

Het L’Oceanogràfic is het grootste aquarium van Europa vol vissen, krabben, zeeleeuwen en haaien. Het L’Hemisfèric draagt, vanwege haar vorm, de bijnaam “Het Oog”. Het futuristische pand doet dienst IMAX 3D bioscoop. In het wetenschapsmuseum, Museu de les Ciències Príncipe Felipe, staat experimenteren met technologie centraal. Tenslotte het Agora, een plek voor exposities, congressen en concerten. Bezoek zeker tijdens het verblijf in Valencia deze plek waar de toekomst heden werd. Het is een absolute aanrader.

Valencia voor beginners: stap eens op de fiets

Een fietstour langs de highlights van de stad is een absolute aanrader. In Valencia zijn voldoende Nederlandstalige gidsen beschikbaar die je mee op pad nemen. Trap onder begeleiding door het geweldige Turia park – ooit een rivier, nu een groene oase in de stad – stap even af in het oude centrum en cirkel rondjes om het Ciudad de las artes y las ciencias. Naast een bezoek aan de meest bezienswaardige plekken in de stad, vertelt de gids leuke feiten over het leven in Valencia. Er wordt haltgehouden om een horchata – een authentiek drankje – uit te proberen, bovendien weet deze begeleider precies waar de goede tapasbars te vinden zijn.

Trap nog een stukje verder: Vanuit Valencia is natuurpark La Albufera prima per fiets te bereiken. Dit nationale park ligt op steenworp afstand van de stad. Het is een oase van rust, een plek om vogels te spotten of een ontspannen boottochtje te maken.

Eten aan het strand

Valencia paella

In Valencia is het strand nimmer ver weg. Trek in ieder geval een keer naar de zee. Niet zo zeer om te zwemmen, maar om er paella te eten. Dankzij de rijstbouw in de omgeving van Valencia staan er een keur aan rijstgerechten op het menu. Het typische Valenciaanse gerecht, paella mag op geen enkele kaart ontbreken. Eten en dan kun je natuurlijk niet om paella heen, dit gerecht is namelijk in Valencia bedacht. Aan de kust serveert met de lekkerste paella’s met zeevruchten. Liever geen vis, de klassieke paella met konijn of kip is eveneens te bestellen. Hou er rekening mee dat het in het weekend erg druk kan zijn bij de tientallen strandtentjes.

Valencia in vogelvlucht

Valencia voor beginners

Krap in de tijd? Overweeg een van deze (of beide) kaarten aan te schaffen, het maakt een bezoek aan Valencia een stuk makkelijker;

  • Valencia Tourist Card: Met deze kaart heb je een OV-kaart en kortingsbonnen samen. De kortingsbonnen variëren van gratis entree voor musea tot korting bij winkels of op boottochten in de haven. Superhandig, wanneer je niet alleen in het centrum rond wilt kijken of naar plekken wilt waar de Bus Turistic niet langskomt.
  • Bus Turistic: Heerlijk om op het gemak Valencia voorbij zien trekken tijdens een rit met de Bus Turistic. Je hoeft de route niet in een keer af te leggen, uitstappen waar je wil is toegestaan, evenals Route A en B met elkaar combineren.

➡️ Lees ook: Bus Turistic Valencia, relaxt alle highlights zien

Het artikel Valencia voor beginners schreef ik voor/verscheen eerder in TravelEtc het reismagazine van UNIGLOBE

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *