Zoek
Sluit dit zoekvak.

Negatief reisadvies Tunesië | Wachten op betere tijden

Negatief reisadvies Tunesië

Negatief reisadvies Tunesië, het land treurt

“Het negatief reisadvies Tunesië, daarvan hopen we dat het snel zal opheffen, zodat we de business weer op kunnen pakken,” liet Mohammed Attia (directeur Tunesisch Verkeersbureau Nederland) reeds eerder weten.
Voor reisvakblad Travelpro stapte ik in het vliegtuig en ging ter plaatse op onderzoek uit. Is het veilig en mist de Tunesiër de Nederlandse gasten?

Aankomst Tunis Carthage

Zodra ik het Tunis Air toestel heb verlaten, staat Karim gereed om ons groepje journalisten snel en soepel over de luchthaven te loodsen. “Fijn, dat jullie er zijn!” groet hij enthousiast. Gevolgd door “We zien de laatste tijd niet zo veel Nederlanders meer, hier op Tunis Cartage.” Toch weet jaarlijks nog altijd een goede 5 miljoen passagiers hun weg naar de luchthaven te vinden. “Minder, veel minder dan voor de revolutie, toen mochten we per jaar 7 miljoen reizigers begroeten.”
De enige Nederlandse die ik bij de bagageband treffen, is een regelmatige bezoeker. “Mijn vriend is Tunesisch, ik kom hem bezoeken. Binnenkort gaan we samen in Nederland wonen. Tunesië is een prachtig land, maar mijn thuis is in ons kikkerlandje.”

Situatie in Sousse

Vanuit het El Mouradi Palace hotel in Port el Kantaoui, verken ik Sousse, Nabeul en Hammamet, badplaatsen, zoals die slechts een paar jaar geleden de reisbrochures van menig Nederlandse reisorganisatie vulden. Onlangs opende Movenpick haar deuren in Sousse. Andere hotels bleven steken in de bouwprocedure en staan als grijze karkassen te wachten op betere dagen.
“Poland?” vraagt de receptioniste bij het inchecken. “No, Holland!” Verbaasd trekt ze haar wenkbrauwen op en tikt met haar ellenboog haar collega aan. “Wat leuk, Nederlandse gasten.”

Negatief reisadvies Tunesië: Gesloten

Het is laagseizoen, het kwik stijgt slechts een paar graden boven nul, de zon laat zich amper zien en de regen komt met bakken uit de lucht gevallen. Het is niet verwonderlijk dat er weinig reuring in medina van Sousse is. Veel winkels hebben de luiken naar beneden. Alsof ze daarmee ook de ogen willen sluiten voor het ontbreken aan gasten. Volgend seizoen zien we wel weer verder, lijkt de boodschap die niet hardop uitgesproken wordt.

Corendon komt!

Goedlachse Ali is wel in voor een praatje. Zodra hij ontdekt dat hij een Nederlander voor zijn neus heeft roept hij direct: “Allemachtig prachtig, kijken, kijken, niet kopen.” “Als Nederlanders toch niets kopen, mis je ze toch niet?” In tegenstelling. Ali mist de Hollanders wel degelijk. Het feit dat Corendon haar vluchten per april 2016 hervat is bij deze souvenirverkoper niet onopgemerkt gebleven. “In april, dan komen jullie weer hé?”

Daling van 90% sind negatief reisadvies Tunesië

De wielen van het busje slippen in de modder, wanneer de groep het terrein van Chateau Bacchus in Bouargoub (nabij Nabeul) oprijdt. “Ik heb al 5 jaar geen Nederlanders gezien,” moppert de eigenaar van het wijndomein. Een grote vlag van Alltours siert een van de gevels in het proeflokaal, een stille getuige aan de gloriedagen. “Vroeger, voor de revolutie, voor de aanslagen, toen de toeristen Tunesië nog wisten te vinden, was het hier altijd drukke boel. Vanuit de badplaatsen arriveerden hier busladingen vol. Gasten genoten van onze wijnen en avonden vol gezelligheid en folklore. Pakweg 30.000 bezoekers, was niet ongewoon tijdens het hoogseizoen. Dit jaar zijn er slechts 3.000 toeristen geweest.”

Negatief reisadvies?

Pas op de terugweg tref ik opnieuw een Nederlander. “Negatief reisadvies?” klinkt het verbaasd wanneer ik hem aanspreek. Hij heeft een appartement aan de kust, waar hij graag en regelmatig te vinden is en vindt het onzin dat er niet naar Tunesië gereisd mag worden.
Tijdens mijn verblijf in Tunesië voelde ik me steeds op het gemak. Her en der is verscherpte controle bij belangrijke toegangswegen of kruispunten, echter verder is het leven, zoals het is, al lang hervat.
Tunesië terug op de kaart

In een land waar 400.000 mensen afhankelijk zijn van de toeristische sector, wacht men met smart op opheffing van het Negatief reisadvies Tunesië en op een nieuw (en beter) seizoen. Tunesië is er meer dan klaar voor de Nederlander opnieuw gastvrij met open armen te ontvangen.

Dit artikel verscheen eerder in TravelPro – The Dutch Travel Trade Magazine #2 (januari 2016)

Lees ook:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Ja, zo zonde is het! Ik was er in 2013 met de kinderen en heb er echt een hele fijne vakantie gehad. Ik hoop dat het snel verandert! Niet alleen omdat ik er graag nog wat meer over wil publiceren, maar ookomdat ik er nog best graag een keer terug zou willen en dan net weer naar een ander deel van Tunesië dan wat ik de eerste 2x heb gezien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *