Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tsjechische gastronomie | 6 x ultiem smullen van deze gerechten

Tsjechische gastronomie

Tsjechische gastronomie is bij veel mensen onbekend, maar deze gerechten gaan je zeker verrassen.

Kenmerkend voor de Tsjechische gastronomie is het veelvuldige gebruik van vlees. Met name varkens- en rundvlees vormen het hoofdbestanddeel van veel Tsjechische gerechten. Daarnaast houden Tsjechen enorm van dumplings. Deze machtige deegplakken van aardappel of brood worden bij veel gerechten geserveerd.

Tsjechische gastronomie: soep Kulajda

Tsjechen zijn dol op soep (polévka). Vooral stevige soep met aardappel, goulash of champignons. Tijdens de lunch eten de meeste Tsjechen warm, derhalve is er in veel restaurants een dagmenu te vinden. Een dergelijk menu bestaat doorgaans uit een soep en twee of drie keuze hoofdgerechten. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Al vanaf € 2,50 bestel je een dampend verse kop soep.

Een populaire soep, die vooral in de herfst- en wintermaanden wordt bereid, is Kulajda. Dit is een romige champignonsoep met stukjes aardappel, champignons, een hardgekookt ei en dille. Deze gastronomische specialiteit zie je vooral in Zuid-Bohemen op de kaart staan. Echter komt het recept oorspronkelijk uit Beieren en werd eind van de 19de eeuw in Tsjechië geïntroduceerd.

Svíčková na smetaně

Vraag een Tsjech naar een traditionele Tsjechische specialiteit en het antwoord is Svíčková na smetaně. In het Nederlands: lendenstuk met roomsaus. Een gerecht dat je absoluut een keer moet bestellen. Laat je niet misleiden door de wat eenvoudige opmaak van het bord, de smaak is rijk.

➡️ In Tsjechië zegt men dat je pas een goede vrouw bent als je dit gerecht perfect klaarmaakt.

Tsjechische gastronomie: Guláš

Goulash komt oorspronkelijk uit Hongarije, maar ook in Tsjechië is het een klassieker. De Tsjechische variant is met dumplings en wordt vaak geserveerd met rode kool. Guláš zoals het gerecht in het Tsjechisch wordt genoemd staat vaak op het menu bij eenvoudige eetgelegenheden. Voor een paar euro eet je je buik vol.

Vegetarische Kuba

Het gerecht Kuba is één van de weinige traditionele Tsjechische hoofdgerechten dat geen vlees bevat. De Tsjechische lekkernij is gebaseerd op gort en paddenstoelen. Deze maaltijd wordt door de locals in de aanloop naar kerst gegeten. Het is in Tsjechië een gebruik om geen vlees te eten tot aan het kerstdiner.

➡️ Lees ook: Wintersport Tsjechië – 5 redenen waarom je hier naar de sneeuw wil

Kwarkdumplings gevuld met fruit

Een trots in de Tsjechische keuken zijn de dumpling. Dumplings worden gegeten als hoofd- of bijgerecht en worden gemaakt van brood of aardappel. Dumplings worden zelfs als dessert gegeten, de zoete deegballetjes zijn dan gevuld met fruit. Pruimen, kersen, abrikozen of aardbeien, geheel afhankelijk van het seizoen. Een heerlijk (vanille)sausje maakt het geheel compleet (en extra zoet).

Tsjechische gastronomie: Medovník

Medovník, is een favoriete honingcake in de Tsjechische keuken. Je eet deze lekkernij als taart als dessert of bij een warme drank. De honingcake bestaat uit diverse cakelaagjes die op elkaar worden gestapeld met daartussen een rijke honingvulling.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *