Tsjechische gastronomie is bij veel mensen onbekend, maar deze gerechten zullen je zeker verrassen.

Kenmerkend voor de maaltijden is het veelvuldige gebruik van vlees. Met name varkens- en rundvlees vormen het hoofdbestanddeel van veel Tsjechische gerechten. Daarnaast houden Tsjechen enorm van dumplings. Deze machtige deegplakken van aardappel of brood worden bij veel gerechten geserveerd.

Tsjechische gastronomie: soep Kulajda

Tsjechen zijn dol op soep (polévka). Vooral stevige soep met aardappel, goulash of champignons. Tijdens de lunch eten de meeste Tsjechen warm, derhalve is er in veel restaurants een dagmenu te vinden. Een dergelijk menu bestaat doorgaans uit een soep en twee of drie keuze hoofdgerechten. Voor de prijs hoef je het niet te laten. Al vanaf € 2,50 bestel je een dampend verse kop soep.

View this post on Instagram

Sestřenka na trhu kupovala lišky na kulajdu a mě to nějak inspirovalo, dostala jsem na ni hroznou chuť, naštěstí mám zásobu hub sušených i mražených 😉 Kulajda je podle mě geniální polévka – ta úžasná sladko-kyselá chuť a kopr a houby a vejce… prostě dokonalé❣️ Velkou hrst sušených hub zalijte v misce vroucí vodou a nechte 20 minut odstát. V nepřilnavém hrnci rozehřejte 2 plné lžíce ghíčka nebo másla. Přisypte 2 plné lžíce hladké mouky (já použila špaldovou) a na mírném ohni vymíchejte hladkou jíšku dorůžova. Pak přilijte 2 dl studené vody a metličkou rozmíchejte na kaši, přilijte 1 litr vařicí vody a metlou rozšlehejte dohladka. Přidejte 4 na kostky nakrájené brambory, sušené houby i s nálevem, hrst mražených hřibů, 3 bobkové listy, 2 lžičky soli a čerstvě mletý pepř. Přiveďte k varu a na mírném ohni vařte asi 15 minut. Poté přilijte kelímek šlehačky, 4 lžíce vinného octa, 1 lžíci cukru, případně dochuťte solí. Jakmile se polévka začne znovu vařit, vsypte hrst nasekaného kopru a odstavte z ohně. Zatímco se polévka vaří, připravte vejce. Dejte je do hrnce, zalijte horkou vodou z kohoutku a přiveďte k varu. Jakmile se začnou opravdu vařit, stopněte si 2:20 minuty, poté je dejte pod studenou vodu lehce schladit, oloupejte a rozkrojené vložte do polévky. TIP: Pokud máte čerstvé houby, orestujte je na pánvi s trochou másla a přidejte do polévky k bramborám a společně vařte. Tak schválně… Kdo by si dal? 😇 #sklarouvkuchyni #polevka #soup #kulajda #houby #hriby #wildmushrooms #ceskakuchyne #czechfood #instafoodcz #vkuchyni #milujuto #varimeslaskou #domaci #dnesjem #dnesvarim #novyrecept #prkýnko #houbovapolevka #vejce #iqejce #blogerka #bloggersre #uzasnejedlo

A post shared by Klára Michalová (@sklarouvkuchyni) on

Een populaire soep, die vooral in de herfst- en wintermaanden wordt bereid, is Kulajda. Dit is een romige champignonsoep met stukjes aardappel, champignons, een hardgekookt ei en dille. Deze gastronomische specialiteit zie je vooral in Zuid-Bohemen op de kaart staan. Echter komt het recept oorspronkelijk uit Beieren en werd eind van de 19de eeuw in Tsjechië geïntroduceerd.

Svíčková na smetaně

View this post on Instagram

Jako vůbec vám nebudu říkat, jakou mám radost, že se mi povedla, páč to se popsat nedá 😊🤗😁 #svickova #svickovanasmetane …hrozně jsem se bála, a proto jsem se do svíčkový a obecně omáček nepouštěla.. ale kurnik, jsem se hecla a voalá 😱👌 zpotila jsem se u toho jak 🐖, nejvíc asi u rozpouštění cukru na karamel (teď mi poraďte, jak ho dostat z kastrůlku, asi odsekat dlátkem? 😁).. nakonec ani nechtěla zahustit moukou 👍 škoda, že jsem zapomněla včera ve městě koupit brusinky 🙍.. tak si nechme čvachtat 🙆 #cook #cooking #vareni #varimslaskou #food #foodlover #instafood #foodie #instafoodie #bavimeto #happy #karlovarskyknedlik #hovezi #obed #sobotniobed #iglife #mylife #inthekitchen #vkuchyni #czech #czechfood

A post shared by Kristýna Bubeníková (@kristyna_bubu) on

Vraag een Tsjech naar een traditionele Tsjechische specialiteit en het antwoord is Svíčková na smetaně. In het Nederlands: lendenstuk met roomsaus. Een gerecht dat je absoluut een keer moet bestellen. Laat je niet misleiden door de wat eenvoudige opmaak van het bord, de smaak is rijk.

➡️ In Tsjechië zegt men dat je pas een goede vrouw bent als je dit gerecht perfect klaarmaakt.

Tsjechische gastronomie: Guláš

Goulash komt oorspronkelijk uit Hongarije, maar ook in Tsjechië is het een klassieker. De Tsjechische variant is met dumplings en wordt vaak geserveerd met rode kool. Guláš zoals het gerecht in het Tsjechisch wordt genoemd staat vaak op het menu bij eenvoudige eetgelegenheden. Voor een paar euro eet je je buik vol.

Vegetarische Kuba

Het gerecht Kuba is één van de weinige traditionele Tsjechische hoofdgerechten dat geen vlees bevat. De Tsjechische lekkernij is gebaseerd op gort en paddenstoelen. Deze maaltijd wordt door de locals in de aanloop naar kerst gegeten. Het is in Tsjechië een gebruik om geen vlees te eten tot aan het kerstdiner.

➡️ Lees ook: Wintersport Tsjechië – 5 redenen waarom je hier naar de sneeuw wil

Kwarkdumplings gevuld met fruit

Een trots in de Tsjechische keuken zijn de dumpling. Dumplings worden gegeten als hoofd- of bijgerecht en worden gemaakt van brood of aardappel. Dumplings worden zelfs als dessert gegeten, de zoete deegballetjes zijn dan gevuld met fruit. Pruimen, kersen, abrikozen of aardbeien, geheel afhankelijk van het seizoen. Een heerlijk (vanille)sausje maakt het geheel compleet (en extra zoet).

Tsjechische gastronomie: Medovník

Medovník, is een favoriete honingcake in de Tsjechische keuken. Je eet deze lekkernij als taart als dessert of bij een warme drank. De honingcake bestaat uit diverse cakelaagjes die op elkaar worden gestapeld met daartussen een rijke honingvulling.