Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Grenzeloos koken, mijn favoriet op 24kitchen

Grenzeloos koken vind ik een fantastisch programma, er is tenslotte geen betere combinatie dan reizen en spijzen.

Rudolph

Als onze kleine meid televisie mag kijken en ik vraag haar wat ze wil zien, is het antwoord dikwijls: “Rudolph (red. van Veen van 24kitchen)”. Geen idee wat ze er precies zo leuk aan vindt, maar Rudloph is haar held in de keuken. Wanneer ze me helpt in onze Eigen keuken, komt ze vaak met praktische tips die ze van ‘haar’ T.V. kok heeft geleerd. “Mam, je moet eerst met een limoentje rollen, voordat je erin knijpt,” vertelde ze me een keer. “Hoezo dan”, luidde mijn antwoord. “Nou gewoon, Rudolph zegt dat er dan meer sap uit komt…..”

Grenzeloos Koken

Zelf kijk ik heel af en toe wel eens naar Grenzeloos koken, wat ik leuker vind dan de verschillende programma’s die Rudolph van Veen op de buis brengt.

Antillen

Andrea, dochter van een Antilliaanse moeder, neemt me mee op avontuur naar de Latijns-Amerikaanse keuken. Door haar lig ik kwijlend voor de buis en denk terug aan al het heerlijks dat ik at op Culinair Curaçao of de heerlijke Caribbean lunchproeverij die ik ooit voorgeschoteld kreeg.

Italië

Giovanni ademt simpelweg de Italiaanse keuken uit. Hij komt uit Palermo, Sicilië tijdens zijn tienerjaren kwam hij naar Nederland en showt nu op 24Kitchen de lekkerste gerechten, gebaseerd op wat zijn oma vroeger in Italië voor hem bereidde.

Azië

Danny heeft twee strepen voor bij me. Ten eerste in Grenzeloos Koken staat hij voor de Aziatische keuken en ten tweede hij leerde het koksvak in mijn eigen mooi Breda. Win-win!

Dan hebben nog Mounir helemaal thuis in de Arabische keuken. Met John, die de Franse keuken toont, heb ik niet zo veel. Sterker nog, naar hem kijk ik eigenlijk nooit.

Funchi ovenschotel uit Curaçao

Deze wil ik écht heel graag een keer maken – krijg er nu al zin in. Het is een recept van Andrea van Lieshout

Funchi ovenschotel uit Curaçao
© 24kitchen.nl

Wat heb je nodig?

2 tomaten
gele paprika
rode peper
grote ui
teentje knoflook
zonnebloemolie
300 gram gehakt – bij voorkeur half om half
2 theelepeltjes komijnpoeder
2 eetlepels boter
500 ml funchimeel (maïsmeel)
250 gram oude kaas (geraspt)
En: een ovenschaal

Aan de slag

Voordat je begint, verwarm je de oven voor op 180 graden°C.

De tomaat en paprika snij je in kleine stukjes en de peper snij je in dunne ringetjes.
Vervolgens snipper je de ui de teen knoflook hak je fijn.

Doe de olie in de pan en fruit de ui, de knoflook, de rode peper en de paprika. Voeg het gehakt en de theelepels komijn toe. Bak het geheel en voeg op het laatst de tomaat toe. Vervolgens laat je het prutje circa 5 minuten op lag vuur koken.
Draai het vuur uit kook op een andere pit 1 liter water met wat zout. Hierin los je helft van de boter op en voeg je het meel toe. Roer een kleine tien minuten onafgebroken met een spatel in de pan tot je een stevige pap hebt. Zodra de funchi is glad is, is het goed.

Met de overgebleven boter vet je de ovenschaal in. Gebruik de helft van de funchi om de bodem van de ovenschaal mee te bedekken. Leg er een laag vleesmengsel bovenop en eindig met nog een laag funchi. Tenslotte strooi je de geraspte kaas erover en gaat de schotel circa 15 minuten in de oven.

By the way: ze hebben in 2012 ook een kookboek uitgegeven. Misschien moet ik dat eens voor mijn verjaardag/de feestdagen vragen.

grenzeloos koken boek

Kijk je wel eens naar 24Kitchen, naar Grenzeloos Koken? Welke keuken is jouw favoriet?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *