Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Foodiebackpacker kookt en reist de hele wereld over

“Wat me echt gelukkig maakt? Eten en reizen,” is het antwoord van Derya Ozyuvali die online beter bekend staat als de Foodiebackpacker. Alvorens hij met een tas vol messen Europa doorkruiste, was hij kok, manager van een nachtclub, werkte in de reisbranche, wat deed hij eigenlijk niet? De dollars – of lira – werden verdrongen door de wanderlust. Het er moet meer zijn dan dit deed hem in december 2013 besluiten het roer om te gooien.

Foodiebackpacker

Tegen het einde van het jaar 2013 bedacht Derya een concept dat hem in staat stelde zijn twee liefdes met elkaar te combineren, eten en reizen. Via EatWith begon hij zichzelf als kok on the spot te verhuren. Het eerste concept: via AirBnB een appartement huren en via de social eet site gasten uitnodigen voor een diner. Dat liep goed. De vraag rees, hoe meer geld over te houden om te reizen? Het tweede concept lanceerde hij in de loop van 2014 toen zijn populairiteit en facebookvolgers elke maand toenam. Ondernemer Ozyuvali laat zich hosten. Kortom, wie interesse heeft in een diner party nodigt deze kok in zijn of haar huis uit en zorgt voor een tafel gezellige gasten.

Gezelligheid en goede gesprekken

FoodieBackpacker
Op een zomeravond in Den Haag mag ik aanschuiven, terwijl Derya in de keuken van Agnes en Marcel kookt. Heerlijke geuren, komen me bij het betreden van de trap reeds tegemoet. Bij binnenkomst tref ik de Turkse chef, blootvoets, achter het fornuis. Verse ingredienten vullen het aanrechtblad, vis ligt gereed te gefilleerd te worden, paprika’s worden gevuld en de Yeni Rakı (alcoholische Turkse anijs drank) staat reeds klaar voor een proost. De gesprekken aan tafel gaan over reizen en spijzen, hoe kan het ook anders?

Good food

Foodiebackpacker_food1
Foodiebackpacker_food2
’s Ochtends vers op de markt ingeslagen, ’s avonds de meest verrukkelijke combinaties op mijn bord. Derya verwent ons gezelschap met zo veel lekkere gerechten dat ik nauwlijks bij kan houden, wat ik die avond tot me genomen heb. Lekker was het sowieso. Een gazpacho, Turks brood met hummus, coquilles, pittige garnalen, dat alles met een Foodiebackpacker twist. Man, wat een feest.

Foodiebackpacker praktisch

De Foodiebackpacker is altijd overal en nergens te vinden. Wil je weten waar hij uithangt? Neem dan een kijkje op zijn website. Je hebt de keuze tussen zelf een avond Derya inhuren, host zijn of via eatwith aan te schuiven bij een onbekend gezelschap. Heb je bepaalde preferenties ten aanzien van het menu, spreek het met hem door. De host waar ik bij aanschoof eet geen vlees en heeft een uien allergie, voor Derya geen problem – mits vooraf gemeld -.

Zou jij Derya een keer bij je thuis uitnodigen wanneer hij weer in Nederland is?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Leuk dat je erover geschreven hebt Eva. Het was ook inderdaad heel lekker, en gezellig. Het leuke vond ik ook dat het grotendeels Turks eten was maar inderdaad met een hele originele twist. Zeker leuk om mee te hebben mogen maken en om Derya te hebben mogen ontmoeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *