De Caribbean Latin Lunchproeverij waarvoor ik vandaag uitgenodigd was, smaakte verrukkelijk. Niet minder dan 6 gangen prikkelden mijn smaakpapillen. Heerlijk.
Caribbean Latin Workshop
Op cruiseschip Serenity van Select Voyages presenteerden zich tijdens een Carribean Latin Workshop de landen Argentinië, Aruba, Barbados, Belize, Bonaire, Chili, Cuba, Curaçao, de Dominicaanse Republiek, Mexico, Panama, Peru, en Sint Maarten zich aan medewerkers uit de reisbranche en de pers. Tevens konden aanwezigen terecht met vragen bij luchtvaartmaatschappijen Iberia, Air Europa, Condor en zeilcruise rederij Star Clippers.
Caribbean Latin Lunchproeverij
Informatie vergaren maakt hongerig en lucky me, ik was uitgenodigd om te blijven lunchen. Niet zo maar een lunch. Geen bruine boterham met kaas met een glas melk, geen broodje kroket of een sneetje krentenbrood. Nee, nee, niets van dat al. Ik mocht aanschuiven voor een Caribbean Latin Lunchproeverij, een 6-gangen menu. Genieten!
Peru trapt af
De Caribbean Latin Lunchproeverij start met een pompoensoepje, gevolgd door Civiche (in limoensap geserveerde rauwe vis) aangeboden door het Verkeersbureau van Peru. Voor de bereiding van dit gerecht kun je diverse soorten vis gebruiken. Je marineert de voormalige zwemmer met citroen en/of limoen. Er bovenop versier je de Peruaanse sushi met uitjes en dun gesneden ringetjes rode peper. Beetje zwarte peper en snufje zout erover. Om het gerechtje te completeren wordt er doorgaans zoete aardappel bij geserveerd.
Aruba en Dominicaanse Republiek volgen
Aruba laat de tafels vullen met Keri Keri met okra (pittige vis met groente). Oorspronkelijk bereid met haaienvlees, in Nederland vervangen door kabeljauw filet. Hoe je het gerecht precies maakt, heb ik niet kunnen achterhalen. Er komt in ieder geval – zo te proeven – knoflook en kerrie aan te pas. Okra is een groente die een beetje op een groene peper lijkt, maar smaakt musk-achtig.
De Dominicaanse Republiek verraste me het meest met Pastelón de plátano Amarillo (ovenschotel met gehakt en rijpe banaan). Wanneer de serveerster het bord voor mijn neus plaatst, denk ik eerst dat ik een stuk lasagne krijg. Een hap later weet ik wel beter. Wat is dit goddelijk zeg. De Nobelprijs en een gouden pollepel voor degene die deze combinatie ooit bedacht heeft. Een explosie aan smaken vult mijn mond. Ik proef kaneel, vanille en vooral heerlijke banaan. Navraag leert me dat er tevens bonenpuree doorheen gaat. Een gerecht dat een stuk minder zoet lijkt dan het in werkelijkheid is.
Curaçao blijft (zeker) niet achter
Curaçao presenteert (met trots) Stobá (mals en pittig gestoofd rundvlees), daar zijn de sudderlapjes van vroeger bij oma niets bij. Geen gerecht om op het menu te zetten als je weinig tijd hebt om in de keuken te staan. Voor het marineren van het vlees dien je de kookwekker al 3 keer op te draaien (3 uur in laten trekken dus). Het sudderen zelf, trek daar toch zeker anderhalf uur voor uit. De groenten die erbij horen – aardappelen, wortel, doperwten – dienen een minuut of dertig in de pan te zwemmen. Het vergt wat tijd, maar dan heb je ook wat!
De zesde gang, het dessert, tijdens deze Caribbean Latin Lunchproeverij is een glas met daarin Tiramisu. Verwacht – uiteraard – geen variant zoals je die in Italië eet. Dit toetje eet je met dulce de leche en kokosschaafsel.
Broekriem een gaatje losser, voor de afsluiter
Een dessertwijn – Santa Alicia Muscatel wijn – met daarbij gedroogde mango en ananas gedoopt in pure chocolade sluiten de rij van een reeks heerlijke gerechten. Mijn culinaire tocht door de Caribbean en Latijns Amerika eindigt hier. Drie uur nadat ik aan tafel ging. Reizen en spijzen, het blijft wat mij betreft de perfecte combinatie.
Tevens dank aan Chili, die mij van Chardonnay Viognier van Overja Negra voorzag. Ik had ook kunnen kiezen voor een Cabernet Sauvignon- Shiraz, die heb ik echter niet geproefd. Natuurlijk ook veel lof voor Gladys van der Wallen – Nok van FoodLoose catering en haar keuken brigade die alle gerechten met zorg en liefde bereidden.
Reisde jij al eens door de Caribbean of Latijns Amerika? Wat was het lekkerste dat jij er toen at?
Meer Caribbean Latin
- 9 redenen waarom je naar de Caribbean wil reizen
- Brazilië | 10 dagen door de Pantanal in 10 Instagram foto’s
- Bonaire – kitesurfen, geitenstoofpot, slavenhuisjes en meer
2 reacties
Wat een geweldige recensie over dit culinaire hoogstandje. Alleen jammer dat er niet vermeld wordt wie voor deze mooie gerechten verantwoordelijk is. Ik zou graag bij deze chef een keer willen dineren..
Beste Rob, bedankt voor je reactie. Wellicht heb je het over het hoofd gezien, maar in het artikel spreek ik mijn lof zeker uit voor FoodLoose catering die verantwoordelijk was voor al deze lekkernijen.