Zoek
Sluit dit zoekvak.

Trans Mongolië Express | eerste traject Moskou – Irkutsk

Dinsdag 3 juni 2003 | dag 4 traject Moskou – Irkutsk

“Naar welk station moeten jullie? Leningradski of Jaroslavski?” vraagt de gehaaste en gestreste chauffeur aan ons, maar hij wacht ons antwoord niet af. Hup hup de auto in. Door de verkeersinfarct van Moskou op naar het station, voor het vertrek van ons eerste traject van de Trans Mongolië Express, Moskou – Irkutsk. Bij het Leningradski station worden we bij een INTOURIST balie gedumpt. Irina achter het loket, zucht eens diep en kijkt vermoeid op onze treintickets. “Irkutsk?” vraagt ze snibbig. “Da, da”, (ja in het Russisch) zeggen we al knikkend. Met nog een nog diepere zucht, perst ze er een woord uit, Jaroslavski. Een fijn begin van ons treinreis.

We gaan vertrekken!

17.06 precies op tijd (de Fyra Amsterdam – Brussel v.v. was toen nog lang geen debacle…, maar kan er wel wat van leren), zet de trein zich in beweging richting Irkutsk. De komende dagen is deze coupé ons thuis. Een huis dat we delen met twee Russische soldaten. Zaterdag 7 juni zullen we op onze bestemming aankomen, de komende dagen wacht ons, onthaasten, relaxen en genieten. Wat een vriendelijk onthaal. Bij binnenkomst staat er op het tafeltje een schattig dienblaadje met daarop flesjes water, koffie, thee en chocolade.

Verkleedpartij

Nog maar amper hebben Moskou achter ons gelaten en onze Russische reisgenoten beginnen aan een verkleedpartij. Niet alleen onze soldaten, maar ook de rest van hun landgenoten, trekken zich kort terug in de coupé om er vervolgens in makkelijk zittende kleding weer uit te komen. Afzichtelijke trainingspakken en een soort van kruippakken zijn favoriet.

Daar is Svetlana, een van de twee provodnitsa’s Проводница (soort conductrice) van ons rijtuig op het traject Moskou – Irkutsk. Het matrasje, de deken en het kussen dat voor ons klaarligt, is bij de prijs van ons ticket inbegrepen. Schone lakens, een kussensloop en een handdoek, die dienen betaald te worden, zegt ze. Kosten: R 55,- (ong. € 1, 35) per pakket. Oh enne, de koffie en thee, zijn van het huis, het water en de chocolade kun je afrekenen wanneer je in Irkutsk aankomt.
➡ Lees ook: Boek | Van Rode Plein naar Chinese Muur – Een reis met de Trans Mongolië Express

Nuttige Moskou tips:

Rusland Moskou Kremlin groep wacht Moskou - Irkutsk
Na een paar dagen in Moskou heb ik de volgende (zeer nuttige?) zaken in mijn dagboekje genoteerd:
–         Het is voorjaar, maar toch regent het en hebben we zelfs sneeuw gehad! – tien jaar later lijkt de Nederlandse lente dus veel op het weer in Rusland van een decennium daarvoor.
–         Spa rood en blauw zit in dezelfde flessen, met bijna hetzelfde Russische etiket. Ga op zoek naar het woordje ‘sparkling’ of ‘still’ dat ergens klein verstopt op de fles vermeld staat. Zodat je weet wat je koopt. – Ik gruwel zelf namelijk van spa rood….
–         Er wordt veel opgeknapt en gerestaureerd in de stad. Veelal wordt Moskou hierdoor te westers, vind ik
–         Ga NIET naar het toilet in het Kremlin! Het mag dan gratis zijn, maar dat is dan ook het enige voordeel. Ik geloof niet dat de wc’s hier dit jaar al een keer schoongemaakt zijn. Schoongehouden toiletten kosten doorgaans R 7,-, dat is net zo duur als een metrokaartje!
–         Er zijn maar weinig toeristen te bekennen, behalve de groep van OAD in ons hotel
–         Iedereen (misschien een béétje overdreven) loopt al vroeg op de dag met een fles bier over straat.
–         Baltika bier Балтика, komt in verschillende flessen, met verschillende nummers. De meest gangbare variant blijkt nummer 3 te zijn

In 2003, reisde ik een half jaar door Azië. Ik schrijf anno nu, artikelen op basis van de aantekeningen in mijn dagboekjes (en kasboekjes) die ik toen bijgehouden heb.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *