Zoeken
Sluit dit zoekvak.

The Crystal Ship, gratis Public Art Festival in Oostende

The Crystal Ship Oostende

The Crystal Ship in Oostende is een walhalla voor iedere street art fan. In 2019 keert dit public art festival voor de 4e keer terug naar de Belgische badplaats.

The Crystal Ship

The Crystal Ship is een initiatief van de gelijknamige vzw (vereniging zonder oogwinstmerk). Deze club werkt nauw samen met Toerisme Oostende om de badplaats beter op de kaart te zetten. En dat is, als je het mij vraagt, gelukt!

Het straatkunstenfestival The Crystal Ship trok de afgelopen drie jaar pakweg 300.000 bezoekers. Een succesformule. Goede reden om die formule in 2019 te herhalen. Oude bekenden keren terug, zoals bijvoorbeeld Jaune, bekend vanwege zijn kleine vuilnismannetjes. Lokale artiesten spelen opnieuw een thuiswedstrijd (Siegfried Vynck). Nieuwe helden treden aan, ik noem de Nederlandse 3D tekenkunstenaar Leon Keer.

De nieuwe en de bestaande werken vormen een permanent artistiek parcours in de binnenstad en op Het Groen Lint rond Oostende.

Meer info lees je na op de webiste van de vwz.

The Dictatorship of Art

In 2019 predikt The Crystal Ship het motto The Dictatorship of Art. Waarom? Dat legt Visit Oostende je graag uit:

“De succesformule blijft onveranderd maar het kunstenfestival krijgt dit jaar wél een extra dimensie met de introductie van een thema. ‘The Dictatorship of Art’ is gebaseerd op een citaat van de hedendaagse Duitse kunstenaar Jonathan Meese.

The Crystal Ship wil dit jaar nog extra inzetten op kunst waar je niet om heen kunt. Radicale kunst die de Stad aan Zee overneemt en die iedereen moet gezien hebben. Een vloedgolf aan kunst in het straatbeeld. “De voorbije jaren kozen we niet echt voor een expliciet thema maar was er wel altijd een duidelijke maatschappelijke, politieke en sociale boodschap,” aldus curator Bjorn Van Poucke. “De keuze om dit jaar wél een thema naar voor te schuiven is een logische en interessante ontwikkeling voor The Crystal Ship.” 

Op naar Oostende

Het is eerste paasdag. De zon schijnt en de verf van de werken is nog maar amper opgedroogd. Tijd om dé stad aan zee met een bezoekje te vereren.

Bij aankomst meld ik me bij het kantoor van de toeristeninformatie. Een aardige dame staat me graag en geduldig te woord. “De nieuwe kaart van de kunstroute in de stad, is, helaas, nog niet gereed. Die zal in mei pas klaar zijn. Ik geef je wel deze plattegrond mee, daarop staan de locaties van alle werken vermeld. Spijtig genoeg, dus geen uitleg over de werken en de kunstenaar.”

Ons reismeisje (8 jaar) dat ook mee is krijgt ook wat in haar handen gedrukt. Een heuse kidsguide langs de nieuwe werken van 2019.

Zonder alle werken al te laten zien, neem ik je even mee naar die zonnige dag in april in Oostende. Ga je mee?

Wij zijn de vuilnisman

The Crystal Ship Jaune

‘Wij zijn de vuilnisman, heb u nog oude rommel, ja wij pakken alles an…’ Andre van Duin zong ooit deze (carnavals)kraker en Jaune heeft ook iets met vuilnismannetjes. Zijn nieuwste werk tref je aan de rechterzijde van het Kursaal, maar als je goed oplet zie je de kleine werklui op diverse plekken in de stad opduiken.

De eerste vraag van de van de kinderroute gaat over dit kunstwerk. ‘Hoeveel vuilnismannetjes staan er op deze muur?’ Goed kijken, goed zoeken, het zijn er namelijk meer dan je denkt.

Net echt

The Crystal Ship Leon Keer

Even een tip: beperk jezelf niet enkel tot de werken in de binnenstad van Oostende. Pak het gratis pontje naar de Oosteroever en ontdek nog meer fraais. De 3D-kunstenaar Nederlandse Leon Keer maakte er deze Delftsblauwe vazen. Prachtig om te zien. Net echt. Helaas, zijn de afgebeelde taferelen ook geen fictie…

➡️ Lees ook: Spot toffe street art in San Nicolas op Aruba – de plek waar ik de eerste keer het werk van Leon Keer zag

Oud

The Crystal Ship Phlegm

Het werk van Phlegm stamt uit 2017 maar intrigeerde me dermate dat ik het toch met jullie wil delen. Zijn werk vind ik sowieso fascinerend. De eerste keer dat ik met zijn werk kennis maakte was in Antwerpen en ik hoop nog meer werk van hem te mogen ontdekken.

➡️ Lees ook : Antwerpen Luchtbal een wijk in beweging

Man zoekt hond (?)

The Crystal Ship Case Maclaim

De Duitse Case Maclaim maakt heel realistische beelden, vaak met een boodschap. Wat denk jij dat hij met deze mural wil vertellen?

Oma’s aan de top

The Crystal Ship Marina Capdevila

Marina Capdevila komt uit Spanje flamboyante ouderen lijken bij haar een terugkerend thema.

Let op

Zoals gezegd wil ik niet alles verklappen. Dat zou immers zonde zijn. Het is zoveel leuker om zelf op ontdekking te gaan in Oostende. Al dwalende door de straten let eens op de ‘verkeersborden’. Als je niet oplet loop je zo aan de kunstuitingen van Wasted Rita voorbij.

Wasted Rita

Was al eens bij een editie van The Crystal Ship? Wat is jouw favoriete artiest/kunstwerk in Oostende?

➡️ Klik hier voor de kaart met alle werken van The Crystal Ship

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Wat een gave kunst! Ik heb vorig jaar al wat van dit festival gelezen, maar ik was het min of meer weer vergeten. En dat terwijl deze street art echt geweldig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *