Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoe een trip naar Thailand mijn leven veranderde

Een trip naar Thailand heeft veel teweeg gebracht in mijn verdere leven.
Thailand Thailand Thailand Thailand Thailand Thailand Thailand Thailand Thailand Thailand

Thailand 2002

In December 2002 verruilde ik mijn bureau in het koude Nederland voor een kleine maand met Thailand. Maandenlang was ik bezig geweest met de voorbereidingen voor een reis van de Nederlandse scouting die met honderden tegelijkertijd naar het land af reisden om er het World Jamboree bij te wonen. Een dappere groep reisden over de Trans Siberische Spoorlijn via de Siberisiche kou en het besneeuwde Beijing naar het zonnige Thailand om daar aan de ‘voorreis’ te beginnen, die hen uiteindelijk bij het wereldwijde scoutingfeest zou brengen.

Standplaats Kanchanaburi

Volgens mij heb ik nimmer in mijn leven zulke lange werkdagen gemaakt als in die laatste maand van 2002. Deelnemers arriveerden op de meest onpraktische tijden op de luchthaven in Bangkok. De ene had wel een transfer gereserveerd, de ander niet. En vooral zij die dachten het allemaal zelf wel te kunnen regelen, precies, daar had ik het op mijn noodtelefoon het drukste mee. Tegen de tijd dat alle contigenten, zoals de groepen heetten in het land waren, werd mijn standplaats Kanchanaburi.

➡️ Lees ook: Kanchanaburi, meer dan de brug over de rivier Kwai

Local Life

Hier begeleidde ik excurses, ontving de gasten en meer. Omdat iedereen in een klein resort was ondergebracht, waar doorgaans enkel Thai in het weekend aan de drukte van de hoofdstad kwamen ontsnappen, was het personeel niet echt getraind op ruim 100 Nederlanders die vanalles van hen verlangden. Zo hielp ik mee met uitserveren, de wake-up calls – eigenlijk op de deur kloppen, omdat niet alle kamers over een telefoon beschikten – om 05.30 uur verzorgen, speelde ik telefoniste wanneer er niemand aan de receptie was en ging met het personeel mee naar de markt om inkopen te doen voor al die hongerige lange bleekneuzen.

Ik ga terug

Na die intesieve weken vloog ik op kerstavond naar huis. Ik was ka-pot en tegelijkertijd zo vol energie. Zoveel mooie mensen had ik ontmoet, kostbare momenten gedeeld met de Thai en met Theo, een Nederlander die al jaren in Thailand woont en er reizen organiseert. Ik had zo genoten van elk moment van iedere (lange) dag dat ik buitengaats was. Terwijl het EVA Air toestel amper in de lucht hangt, neem ik een besluit. Volgend jaar ga ik terug. En niet voor drie weken, nee ik ga een half jaar reizen, backpacken. Meer van de wereld zien, ontdekken, genieten, leven!

Backpackend door Azië, terug naar Thailand

En zo het geschiedde, in mei 2003 liet ik mijn baan, mijn familie, Nederland achter me en reisde per Trans Mongolië Express van Rusland, door Mongolië naar China. Laos, Vietnam en Cambodja sloeg ik zeker niet over. In December eindigde ik mijn reis, waar de plannen een jaar eerder begonnen, in Thailand.

➡️ Lees ook: Een half jaar backpacken in Azië

Heb jij ook een reis/bestemming die voor jou life changing is geweest? Was dat toevallig ook Thailand?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *